Birds of Chicago

Birds of Chicago, NiXenMeeR Enschede, 3 februari 2014

Door: Herbert Schluter. Foto’s Harrie Huisman van fotosbluesrock.nl

Sinds enige tijd worden er op maandagavonden ook regelmatig optredens verzorgd in NiXenMeeR in Enschede. Zo ook maandag 3 februari toen we in een tamelijk volle zaal de Amerikaanse formatie ‘Birds of Chicago’ mochten verwelkomen. Eigenlijk moet ik zeggen ‘duo’ want het bestaat uit Allison Russell en J.T. Nero en feitelijk klopt zelfs dát niet helemaal aangezien ze hun 5 weken oude dochtertje bij zich hadden. Het is dan ook hun eerste tour met z’n drieën.

Hoe dan ook, deze avond werden ze bijgestaan door Bart de Win op toetsen en Will Waghorn op drum en percussie en er werd maar meteen à capella gestart. Dan ben je binnen een minuut volkomen onder de indruk van de mooie, warme en melodieuze stem van Allison! Daarna volgt ‘Sugar Dumpling’ van hun debuutalbum ‘Birds of Chicago’ uit 2012 en mogen ze alle vier meedoen. Wonderlijk om te horen hoe mooi de ietwat hese, soms wat rauwe stem van J.T. Nero past bij de stem van Allison. Will en Bart zorgen voor een beheerste maar intensieve en passende begeleiding zodat er een zeer soepel geheel ontstaat.

Birds of Chicago

Na ‘Flying Dreams’ – overigens één van mijn favoriete nummers van het album en dat Allison nog speelt met ukelele – volgt ‘Prairie Lullaby’ waarbij deze muzikale dame een klarinet hanteert. Ook hier: harmonieus, ingetogen en passend in de setting. Normaal wil ik wel eens wat nerveus worden van zo’n ding, maar hier paste alles naadloos in elkaar. Hetzelfde geldt voor de banjo waarmee dit multi-talent even later in handen staat.

De baby moest wat te drinken hebben en ook J.T. gaf aan dat-ie dorst had – al vermoed ik dat de baby geen whisky te drinken heeft gehad, dus even pauze. Set twee begon met ‘Cannonball’ en even later hoorden we ‘Sans Souci’ wat voor mij ook weer een hoogtepunt van de avond was. Bart de Win had voor de gelegenheid de accordeon omgehangen en dit Franstalige aanstekelijke wijsje klonk live nog een stuk mooier dan op de cd. En dáár klinkt ’t al mooi!

Birds of Chicago

Nog zo’n mooi nummer, ‘Galaxy Ballroom’, opgedragen aan de sterfdag, 30 december, van haar Oma en tegelijk de geboortedag van hun dochter. Wel even een kippenvelmomentje. Gelukkig is het een lekker langzaam dansbaar liedje en dat nodigde een stel uit om de dansvloer op te zoeken. Daar was Allison op haar beurt zo blij mee dat ze een cd’tje mochten uitzoeken! Top! Verder hoorden we o.a. nog Humbolt Crows en Trampoline waarna het publiek ze beloonde met een verdiende staande ovatie. Dat kon niet anders dan bekroond worden met een toegift en wel het prachtige ‘Love kills shadows (everytime)’.

Kortom, weer een optreden voor de geschiedenisboekjes of, zoals we hier vaak zeggen: linkerrijtje, bovenste helft! Overigens was de band zelf ook behoorlijk onder de indruk, getuige de opmerking van J.T. Nero ‘this place feels like home to us…’ Dat mag rustig worden uitgelegd als een compliment naar NiXenMeeR, hoe beter de artiesten zich voelen, hoe mooier ze spelen!

www.birdsofchicago.com
www.nixenmeer.nl

Birds of Chicago

Birds of Chicago

Birds of Chicago


Ook op Blues Magazine ...