Big Daddy Wilson
Bluescafé Apeldoorn
15 maart 2012

Tekst : William Lindner/
Foto’s Henk Schrierhttp://www.flickr.com/photos/76207086@N07/sets/72157629238222522/

Verrassend  debuut van Bluesman, Singer & Songwriter : Big Daddy Wilson (met Roberto Morbioli en Detlef  Blanke) in Nederland.

Door club eigenaar Jan Kerseboom werd in zijn nieuwsbrief dit concert aangekondigd als: Morblus en Big Daddy Wilson. Bij aankomst op het podium: 3 stoelen met als het middelpunt een grote Conga en Cajon verder een grote poster met de naam Big Daddy Wilson
Echter  geen Morblus(band) zoals aangekondigd maar ‘alleen maar’  Morblus frontman de Italiaan Roberto Morbioli; aangevuld met de Duitse bassist,sessie muzikant en  producer Detlef Blanke. De setting voor een acoustic trio.
Teleurgesteld? Helemaal niet. Want wat het aanwezige publiek door dit trio voorgeschoteld kreeg was van bijzonder hoog gehalte.

Middelpunt is de Amerikaanse Bluesman, Singer & Songwriter Wilson Blount aka Big Daddy Wilson sinds enige tijd woonachtig in Duitsland. Wilson.is zowel in zijn zang als uiterlijk voor mij een kruising van Eric Bibb, Keb Mo en Taj Mahal. Zittend op zijn percussion instrument de Cajon en voor zich zijn Conga nam hij naast de zang ook het percussion gedeelte voor zijn rekening en greep bij sommige nummers ook de acoustic gitaar. Gelijk al bij de opener ‘Don’t ever let nobody drag your spirit down’  en het daarop volgende nummer ‘I heard The Angel Sing’ spitse ik mijn oren. Wat een puike versies van deze Eric Bibb nummers! Hier zijn 3 topmuzikanten aan het werk.
Big Daddy Wilson die met zijn prachtige fraaie soulvolle rauwe doorleefde stem op een perfecte wijze de nummers zong en zich daarbij subtiel op percussion begeleidde met zijn “stoel”: de Cajon,zijn Conga en de op zijn knie de vastgebonden zgn “Sizzle board.” Daarbij geflankeerd door Roberto Morbioli op de gitaar, die bij elk nummer volledig de ruimte kreeg om nu eens zijn gitaar virtuositeit opde acoustische gitaar ten beste te geven in diverse solo’s. Maar ook prima begeleid door de Duitse bassist Detlef Blanke. Ook niet de minste.Een ‘duizend poot”: tourde met John Camplejohn ,Mastering & Editing de Louisiana Red CD “Live at Painted Sky”, studio werk met Sophie B. Hawkins.Speelde met Ritchie Arndt & the Bluenatics,bekend als muzikant in diverse muzikale projecten zoals “The Abba Mania” Europe tour. Speelt in diverse Duitse bands: zoals het duo: Kruse & Blanke,Funkband “Sonic Tan”, enz…..

Zowel in de eerste set als de tweede set werden naast onder meer de eerder genoemde Eric Bibb nummers,diverse nummers van oneder meer zijn albums ‘Love Is The Key’  en zijn recente ‘Thumb A Ride’ gespeeld zoals Texas Boogie , Thumb a Ride , This is How I Live ,Hard days work, Anna Mae,Country Boy, Waiting On You , Doing it Run,  e.d. passeerden de revue. Een fijne mix van Blues, Folk, soul en Gospel.
Bij bijna elk nummer door Big Daddy Wilson aangekondigd met een amusante anekdote/story behind the song’. Na de door het enthousiaste publiek gevraagde toegift was de ongeveer 2 uur durende fraaie acoustic set voorbij.Voor de aanwezigen in feite veel te kort. Dit is Zwarte Blues ,Country/Folk, Soul en Gospel van de bovenste plank. Allemaal zeer fraai  muzikaal verpakt. In zijn song : ‘Doin’ It Right ‘ zingt Wilson het heel treffend: …”Yeah… Blues Is A Feeling You got it do it right..” en dat deed Big Daddy Wilson .

Terecht dat dit trio 17 maart ook nog op, de helaas laatste editie, van het enige zwarte blues festival van Nederland  ‘An evening with the Blues’ in Tiel staat. Dus voor de liefhebbers van onder meer Eric Bibb, Keb Mo die dit optreden gemist hebben… .Als je de kans hebt gaat dit trio zien.

En als  Eric Bibb persoonlijk het volgende schrijft:
“Big Daddy Wilson’s Music is all heart and soul. What a Fabulous voice! His latest album “Thumb A Ride “is a Joyful Sound, bound to make a lot of music-lovers very Happy indeed!” Eric Bibb
..heb ik denk ik niets teveel gezegd.
Het was een prima debuut op Nederlandse bodem van Big Daddy Wilson.Nu maar hopen dat hij naast de 3 eerste optredens (Radio,Club en Festival ) vaker te zien zal zijn in Nederland.

Noot: De jongens van BluesMoose Radio hebben 2 dagen voor dit optreden een  radio uitzending opgenomen met Big Daddy en begreep van het Trio dat er ook video opnamen zijn gemaakt die we vast en zeker weer binnenkort kunnen bewonderen op het Youtube kanaal van BluesMoose radio.

Big Daddy Wilson (Vocals, Percussions)
Roberto Morbioli(Guitar,Vocals)
Detlef Blanke (Bass,Vocals)

www.bigdaddywilsonb.de
www.morblus.com
www.detlef-blanke.de


Ook op Blues Magazine ...