DSC05790

Best of Blues:
Bas Paardekooper & The Blew Crue, SIMO, The Boom Band

Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
27 november 2015

Tekst & foto’s Paul Scholman

Even na 20:00 uur komt Bas Paardekooper het podium op voor de aftrap van deze Best of Blues aflevering in de Boerderij te Zoetermeer. Waarom voor deze naam is gekozen weet niemand, want echte blues horen we pas aan het einde bij The Boom Band.
Bas Paardekooper and the Blew Crue werd opgericht in 2007. De band bestaat uit: Bas Paardekooper (Gitaar en Zang); André de Bruijn (Basgitaar en zang); Roel van Leeuwen (Drums en zang); Wouter Hoek (Toetsen en Zang). Na het ontstaan van deze bezetting kunnen we stellen dat Bas een vaste waarde is geworden in het Bluesrock gebeuren van de lage landen. Het uitbrengen van ‘Room 111’ heeft hen weer een stapje verder gebracht en de band heeft een gevarieerd en volwassen geluid doordat er gebruik wordt gemaakt van verschillende zangers.

DSC05762

Het optreden vanavond in de Boerderij in Zoetermeer is daar wellicht een logisch gevolg van en is voor hen een thuiswedstrijd tussen deze internationale line-up. De heren hebben er lol in om met elkaar te spelen en dat stralen ze uit op het podium. Dit is een bevlogen optreden en deze opener belooft wat voor de rest van de avond:
De setlist: Intro – Boogie Woman – You Don’t Have To Beg No More – Room 111 – Blind Man – Loose The Blues – Another Day On The Road – Silent Cries Toegift – Gipsy Man.

“De uit Nashville afkomstige band SIMO is dé toekomst van de bluesrock: denk aan het geluid van een jonge Jimmy Page meets Jimi Hendrix, met The Black Crowes als begeleidingsband” zo beschrijft de website van de Boerderij SIMO. Dit najaar is de band voor het eerst op het Europese vasteland te zien in het voorprogramma van zowel Walter Trout als Beth Hart, die onder hetzelfde platenlabel vallen, nl. Mascot Label. Wellicht een mooie kruiwagen, maar dat zal het talent onderstrepen van deze driemanformatie.

JD Simo groeide op in Chicago. Hij begon op 5-jarige leeftijd gitaar te spelen. Op zijn 15e vormde Simo al een band en bracht een in Phoenix Arizona opgenomen Live EP uit die 5000 exemplaren verkocht. Simo kreeg al snel een sterke lokale aanhang in het Phoenix-gebied, die bestond uit fans van alle leeftijden. Simo blijkt een vaardige gitarist die veel muziekstromingen beheerst en dat spreekt kennelijk veel mensen aan. Hij speelt in veel lokale bandjes en ontwikkeld zich razend snel door zeer veel te spelen.

DSC05784

In het begin van 2010 vormde JD Simo met bassist Frank Swart en drummer Adam Abrashoff rockband SIMO. Ze deden een groot deel van 2011 op een tour en brachten hun debuutalbum uit in november van dat jaar en besloot deze tour met een thuiskomst show in The Basement in Nashville, de eigenlijke opmaat van het Simo tot wat ze nu zijn. Sundazed Records bracht een vinylsingle van Shake It / AoH uit hun debuutalbum op 25 januari 2013.

Dat de band het label krijgt opgeplakt van Bluesrock band vind ik persoonlijk iets te kort door de bocht, na een half uurtje eigen waarneming. Southern rock geluiden komen voorbij, maar ook een vorm van progrock en psychedelische klanken dringen door in de oren van een toch wel matige opkomst gezien het bandaanbod van deze avond. De vergelijking met Jimmy Page? Het zal wel, mij deed hij meer denken aan het typetje Tony van Heemschut van Jiskefet, niet omdat JD zo lollig is, maar meer voor de beeldvorming. Alleen, deze jongen kan echt gitaarspelen. Hij vliegt soms over het podium heen, met sidesteps en kegelt per ongeluk zijn microfoon omver. Zeer strakke band, met een strakke ritmesectie en die bassist speelt heerlijke baspartijen. Na even warmdraaien komen de heren los en zetten stevige show neer. Ik denk zeker een bandje om in de gaten te houden de komende jaren. Op 29 januari 2016 komt hun cd uit, vertelt JD.
Setlist: U Need Love – Right Now – Two Timing Woman – I’ll Alway’s Be Around – Rather Die In Vain – What’s On Your Mind – Long May You Sail – Off At 11 – -Drums – With A Little Help.

The Boom Band  is een collectief van Britse muzikanten die tot de top van de hedendaagse Blues scene behoren. De bezetting van de band telt vier gitaristen – Jon Amor (The Hoax), Matt Taylor (The Motives/Snowy White Blues Project), Mark Butcher (wereldberoemd cricketer) en Dusty Ciggaar (The Rhythm Chiefs, Ian Siegal Band). Zet hier toetsenist Paddy Milner (Jack Bruce) bij en je kunt gerust spreken van een supergroep.

DSC05952

Live had ik The Boom Band nog niet gezien, maar wat opvalt is de relatieve ongedwongen sfeer waarmee deze jongens hun ding doen op het podium. Vier gitaristen op één podium en eigenlijk nergens loopt het spaak. Nergens wordt het een muur van geluid. Iedereen krijgt de ruimte om zijn solo te spelen, zijn liedje te zingen en wat je ook ziet is het onderlinge respect van wat de ander aan het doen is. Dat kan ook niet anders met een zevenkoppige band. Kortom deze band staat als een huis. Een kleine greep uit de setlist: Moonshine – Tell Me – Red Eye Of The Devil – Waste My Time – Monty’s Theme – Can’t Find My Way Home – Rooster.

DSC05925

Ik denk dat deze avond als geslaagd beschouwd kan worden, ik heb mij wel vermaakt met al deze bands, en dat is waar het om draait. Niet dat ik mij vermaak, maar dat het publiek zich vermaakt.
Waarvan akte.

DSC05898

DSC05599


Ook op Blues Magazine ...