Stichting Blues Amersfoort Benefiet Concert t.b.v. Warchild
met Charles Adrian Band, de 12 Bar Blues Band en The Veldman Brothers
20 februari 2010 – De IJsbreker, Leusden

Warchild Benefiet Concert 2010

Tekst en foto’s: Fons Kersbulck

“Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind?”
Dit is waar War Child zijn werk op baseert. In een 20-tal landen geeft de Nederlandse tak van deze organisatie steun aan kinderen die traumatische oorlogssituaties hebben meegemaakt.

Ok, maar wat heeft dat nu met blues te maken, zo zult u zich afvragen. Afgelopen zaterdag 20 februari in elk geval alles. De Stichting Blues Amersfoort organiseerde haar tweede benefietfestival in De IJsbreker in Leusden. Vorig jaar was de opbrengst van de benefiet bestemd voor de pas opgerichte Stichting, teneinde de financiële eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Dit jaar, zo besloten Arno den Hollander en Engelien Groenevelt van de Stichting Blues Amersfoort, moest het geld toekomen aan een goed doel. Dat doel werd gevonden in Warchild.

Speelden er vorig jaar nog een aantal wat “kleinere” bluesbands, dit jaar had men besloten om het iets groter aan te pakken. Brieven en e-mails gingen de deur uit naar diverse bands. Men wilde drie bands laten optreden en het lukte eigenlijk vrij snel om bands te vinden die bereid waren te komen optreden. Aangezien het een goed doel betrof werd aan de bands gevraagd om de optredens met gesloten beurs te verzorgen. Na aanmelding van de derde band kon de organisatie verder gaan rollen en het rolde als een sneltrein. De IJsbreker in Leusden stelde zijn zaal en alle toebehoren volkomen gratis beschikbaar aan de Stichting. Bovendien verleenden alle mensen van Licht en Geluid, de staf en personeel hun gratis medewerking. Ondertussen werd er een draaiboek gemaakt, ondergetekende ontwierp een affiche en er werden contacten gelegd met een cateringbedrijf, want ook de inwendige bluesmens moest natuurlijk verzorgd worden! Easy 4 You-catering uit Leusden werd bereid gevonden om geheel belangeloos een heerlijk diner op tafel te zetten voor een twintigtal medewerkers aan de avond. En heerlijk was het! Petje af voor Vincent Hoogendoorn, de chefkok van Easy-4-You. Daarnaast drukte Bizzprint ook nog eens gratis de affiche.
Daarnaast had men iemand gevonden die de presentatie van de avond zou verzorgen. Dat moest natuurlijk een welbespraakt iemand zijn en die werd gevonden in de persoon van Richard Snel, de man die jarenlang de Blues in Duiven op de kaart heeft gezet en het was ook hij die er voor zorgde dat Joe Bonamassa zijn eerste optreden in Europa(!) gaf.

Even voor de aanvang van de benefiet kwam er ook nog iemand binnen die het verzoek had te mogen filmen. Het was Jan den Ouden uit Amersfoort en hij had een tamelijk gesophisticeerde 3-d filmcamera bij. Een kort gesprek met hem leerde me dat hij deze camera zelf had ontworpen en gebouwd. Jan heeft in elk geval heel mooie impressie-opnamen gemaakt van de avond.

Het waren niet zomaar de eerste de beste bands die de avond tot een succes kwamen maken, want tenslotte ging het toch ook om de blues. De Charles Adrian Band, de 12 Bar Blues Band en The Veldman Brothers waren die bands die op kwamen treden voor het goede doel.

Een pakweg honderdtal mensen was op de benefiet afgekomen, en dat had wel wat meer gemogen. Dus bluesmensen, waar zaten jullie nou?

De avond begon met een korte film over het werk van Warchild, met daarin beelden die soms de rillingen over de rug deden lopen. Carla en Stefan, vrijwilligers bij Warchild, waren vanavond ook gekomen en hadden een “stand” ingericht met allerlei folder- en voorlichtingsmateriaal.

Warchild Benefiet Concert 2010

En dan de blues, nothing but the blues. Het spits werd afgebeten door de Charles Adrian band.
Het trio is voortgekomen uit de Milstreet Bluesband en bestaat sinds 2005. Charles Adrian (in het dagelijkse leven Klaas van Kuilenburg) betrad het podium alsof hij dat al meer had gedaan. Hij had dat dus ook al meer gedaan: al dertig! jaar heeft hij de planken van ontelbare podia betreden. Charles is de bandleider die de gitaar, slidegitaar en de vocals voor zijn rekening neemt, bijgestaan door Dick Wagensveld op de basgitaar (die overigens ook contrabas speelt) en door het slagwerk en de backvocals van Willy van Maurik.
De band speelt hoofdzakelijk blues met invloeden van en uitstapjes naar soul, rock ’n roll, swing en rootsmuziek.
Zij mochten dus de motor van de bluesbenefiet opstarten en lekker laten warmdraaien, waarin ze zeker ook geslaagd zijn. De mensen van Geluid moesten kennelijk ook nog even warmdraaien, want er werd driftig aan allerlei knopjes gedraaid om het geluid alsmaar te verbeteren. Ze zijn daar ook zeer goed in geslaagd, dus chapeau voor de jongens van Licht en Geluid.

Als je meerdere bands laat optreden heb je natuurlijk ook het onvermijdelijke ombouwen van alles wat zich zo’n beetje op het podium bevindt. Ook dat verliep weer als een geoliede machine en het gaf de verstokte rokers onder het publiek weer even de kans om hun nicotinegehalte weer wat op niveau te brengen.

Warchild Benefiet Concert 2010

Na een twintigtal minuten was het de beurt aan de 12 Bar Blues Band van JJ Sharp. De 12 BBB, zoals ze gemakkelijk afgekort worden, is nu al geruime tijd al lang geen onbekende meer in de Nederlandse Bluesscene en wordt door veel recensisten/verslaggevers en “bluesologen” gezien als één van de beste bluesbands in de Nederblues. JJ Sharp (Jan J. Scherpenzeel) leidt de band met zang en bluesharp. Indrukwekkend is het gitaarwerk van lead-gitarist Kees Dusink, die ook al internationaal zijn sporen heeft verdiend en heeft opgetreden in belangrijke bluesclubs in San Francisco, Chicago, Rio de Janeiro en Sao Paulo.
“Wild” Marcel Bakker neemt het uitstekende slagwerk voor zijn rekening. De man staat bekend om zijn expressief gezicht tijdens optredens en dat was ook hier weer zo, wanneer men hem althans kon ontwaren in de podiummist. Patrick “Sideburn: Obrist is de man op bass-gitaar en de laatste aanwinst van de band is Randy Pears, een rhythm-gitarist.
Nu de bluesmotor van die avond eenmaal op volle toeren draaide kwamen velen op de dansvloer en gingen de beentjes (en armpjes) los. De jongens van de 12 BBB hadden de sfeer gezet. Ze spelen stevige en met slide doorspekte shuffles en vervolgens ineens weer een “sensitive” bluesnummer. Uitstekende band, met een topgitarist!

Warchild Benefiet Concert 2010

Afsluiter van de avond waren The Veldman Brothers. Door velen gezien als één van de beste, misschien wel de beste, bluesband van de Lage Landen. De viermans-formatie bestaat natuurlijk uit de broertjes Gerrit en Bennie Veldman. Het werk op de basgitaar komt voor rekening van Donald van der Goes, die vanavond ook op zijn fretless bass speelde. Goed en ritmisch slagwerk wordt gedaan door Marco Overkamp. Wat opvalt bij deze band is ook de tomeloze energie, het enthousiasme, het plezier, waarmee men speelt. Hun repertoire bestaat uit blues, rhythm & blues, swingblues, deltablues en blues met invloeden van rock-, soul-, en funkmuziek. Hun allerbekendste nummer is misschien wel “One more Chance” en ook dit nummer werd deze avond ten uitvoering gebracht. One more chance, misschien wel een pakkende titel in relatie tot de kinderen die geholpen worden door Warchild.
Gerrit en Bennie zou men eigenlijk beiden bandleader kunnen noemen. Gerrit speelt gitaar en doet de vocals (en hoe!) en Bennie is de man op het Hammond orgel, speelt bluesharp en zingt nog ook. The Veldman Brothers hebben eigenlijk al zo’n beetje de planken van alle grote en kleinere podia en festivals doorheen het land bezocht en ze zijn nog steeds erg veel gevraagd, gezien hun lijst aan optredens op hun website.
Net als bij alle andere bands speelden ook de Veldman’s een toegift en toen hun laatste tonen verstomden was de avond ten einde gekomen.

Warchild Benefiet Concert 2010

Ten einde? Nog niet precies. Allereerst werd natuurlijk de uitslag van de loterij bekend gemaakt. Hiermee waren diverse prijzen te winnen, waaronder een 10 -CD-box van John Lee hooker.
De hele avond hadden vrijwilligers Paulien Barelds en Mia Maats zich ingespannen om zoveel mogelijk lootjes te verkopen en ze hadden goed hun best gedaan.
Nadat de prijzen verloot waren was het nu tijd om de eindopbrengst van de avond bekend te maken. Arno, Engelien en presentator Richard betraden het podium en het was Engelien die uiteindelijk een bordje omhoog stak met de opbrengst. Duizend Euro voor Warchild. Verder volgde er nog een dankwoord van Carla en Stefan, die vertelden dat met deze duizend euro weer honderd kinderen konden worden geholpen. Honderd kinderen; één kind per bezoeker van vanavond. Mooi gedaan!

>> Meer foto’s Warchild Benefiet Concert 2010 <<

Relevante www’s
www.stichtingbluesamersfoort.nl
www.warchild.nl
www.charlesadrian.nl
www.twelvebarbluesband.nl
www.veldmanbrothers.com

commercieel – sponsors van de benefiet
www.easy-4-you.nl (catering)
www.bizzprint.nl (drukkerij)

WARCHILD Benefiet Blues Concert Leusden
De video’s van Jan den Ouden uit Amersfoort

The Veldman Brothers

12 Bar Blues Band

En last but not least: De Charles Adrian Band


Ook op Blues Magazine ...