Barrelhouse2

Barrelhouse
BluesinWijk Calypsotheater, Wijk bij Duurstede
16 Maart 2013

Tekst en foto’s: Tom Moerenhout

Op zaterdagavond trad Barrelhouse op voor het publiek van het immer actieve BluesinWijk in het sfeervolle, bijna uitverkochte Calypsotheater in Wijk bij Duurstede waarvan bijgaand een fotoverslag.

Toen de band aanving was er verbazing alom, er was niks over van een krachtige performance zoals we van de band gewend zijn, een amper uitversterkte band moest een strijd aangaan met een gezellig keuvelend publiek, een fenomeen dat je vooral in óns land aantreft, bij onze zuider- en oosterburen is er nog respect voor de band en haar muziek, als de band speelt houdt men de mond, jammer genoeg is dit bij ons in iedere zaal anders.

Stond je achter in de zaal kon je nog net de stem van Tineke Schoemaker boven het gedruis uithoren, het is dat je de heren muzikanten zag bewegen over hun instrument maar ze waren amper te horen.

Navraag leerde dat zaal-eigenaar van Ginkel van een omwonende zondermeer een proces aan zijn broek heeft gekregen vanwege geluidoverlast, terwijl hiervan nooit sprake van is geweest en de contacten eerst goed te noemen waren, vandaar dat het volume begrenst moest worden op 90 dB. De leden van Barrelhouse hadden ook de concessie gedaan om de eerste set in ieder geval semi-acousties te gaan spelen.

Ook heeft men door extra isolatie geprobeerd de geluiden naar buiten te beperken, het geluid in de zaal te spreiden door aan weerszijden van de zaal kleine speaker op te hangen, het mocht allemaal niet baten want het publiek had het hoogste woord. Pas als je meer in front van het podium ging staan en dat doe je als cameraman toch al gauw, kon je genieten van het werk dat Barrelhouse inmiddels al 40 jaar brengt maar dat nimmer verveelt, het is nog steeds van grote klasse.

Barrelhouse1

Af en toe ving ik de vertwijfelde blik van toetsenman Han van Dam die bar weinig uit zijn monitor hoorde komen, de drums had geen ballen want met 2 overhead microfoons en moeten meppen met gebundelde sateh-stokjes schiet het niet echt op, de bas van Jan Willem Sligting had geen body want versterkerstand 2 en de gitaren van de heren Laporte hadden niet de bekende feedback zodat het wel leek dat ze met een soort playback-act bezig waren, gitaargezichten trekken terwijl je slechts een lichte gitaartoon hoort.

In de pauze heb ik met iemand met een decibelmeter in zijn GSM, de wonderen zijn tegenwoordig de wereld niet uit, het volume van de kakelende menigte gemeten dat op 98 dB uitkwam. Probeer daar met met goed fatsoen bovenuit te komen.

Respect voor de dame en heren van Barrelhouse, ik denk dat een andere elektrische Bluesband in een dergelijke situatie direct rechtsomkeer had gemaakt.

Ik hoop Barrelhouse een volgende keer weer in hun eigen solide hoedanigheid te kunnen zien en te kunnen beluisteren, zo ook dat het Calypsotheater weer op haar normale manier cultuur in haar stad kan brengen en vraag aan het Nederlandse publiek eens respect te tonen voor de mensen die op een podium de moeite getroosten met hun hele ziel en zaligheid onverstoorbaar hun muziek ten gehore willen brengen.


Ook op Blues Magazine ...