© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (76)

THE BLUES IS BACK IN TOWN!

De vierde zaterdag van augustus is het vaste prik: Culemborg Blues. Het gratis festival trekt ieder jaar vele bezoekers uit binnen-en buitenland. Iedere editie staat garant voor goede muziek en minstens zo belangrijk: een goede atmosfeer.  Door de jaren heen is Culemborg Blues uitgegroeid tot een van Neerlands meest populaire Blues evenementen. In 2020 kwam de bekende kink in de kabel en kon het festijn niet doorgaan ivm Covid-19. Twee lange jaren zonder echte live muziek volgden. Maar dit jaar kan en mag het weer! Op verschillende podia, zowel binnen als buiten, spelen bands uit binnen- en buitenland. Maak je klaar voor CULEMBORG BLUES 2022! Geniet mee of na van de foto’s en een bijbehorende sfeerimpressie.

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Johan Breij en Nineke Loedeman. Bekijk alle foto’s in het fotoalbum Culemborg Blues 2022. Bekijk ook de, prachtig door William Lindner samengestelde, video-afspeellijst.(Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Barrelhouse mag de aftrap verrichten om 14.00 uur, maar niet voor het publiek hartelijk welkom wordt geheten door mr. Culemborg Blues, John van Empel. John wordt eigenlijk direct overrompeld door zijn collega’s en wordt eens flink in het zonnetje gezet want dit is zijn 25 jarig jubileum bij Culemborg Blues! Emotioneel en ontroerd neemt John alle felicitaties en cadeaus in ontvangst, om daarna weer snel en vakkundig het festival te openen.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (4)

BARRELHOUSE speelt al 47 jaar in dezelfde bezetting, is opgenomen in The Dutch Blues Hall of Fame in 2021, sleepte twee Edisons binnen en staat inmiddels voor de 5e keer op Culemborg Blues! Vanmiddag worden we zoals altijd uitstekend getrakteerd op onvervalste Nederblues. Tineke Schoemaker heeft, naast een prachtige verschijning als frontvrouw, die indringende zang strot die het kippenvel op je armen doet verschijnen. Samen met haar mannen zet ze een puike set neer.

Barrelhouse

Ook na 47 jaar samen spelen is er nog volop chemie, passie en enthousiasme onder elkaar. Klassiekers als Meet Me At The Bottom, Beware en Almost There, titeltrack van hun laatste album, passeren de revue. Wat een fijn begin van wat een prachtige dag gaat worden!

Barrelhouse

Het plein stroomt inmiddels flink vol, het weer is echt heerlijk en om 15.30 uur staat de Friese formatie ELECTRIC HOLLERS paraat om hun visitekaartje af te geven.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (15)

Het blues/rock trio bestaat uit gitarist/zanger Tim Birkenholz, bassiste Inge de Vries en Max Mollema op drums. De band heeft een fris en eigen soort van rauwe vintage sound ontwikkeld en barst van de energie!

Electric Hollers

De band bracht in 2018 hun eerste plaat ‘Rise’ uit en in 2020 opvolger ‘Electric Hollers’. Vele lovende recensies volgden, net zoals een volle agenda met als hoogtepunten een finaleplaats bij de Dutch Blues Challenge en een optreden in het voorprogramma bij Ten Years After. In 2021 brachten ze een live album uit. De band opent vanmiddag sterk met I Don’t Care en vervolgt dan gestaag hun explosieve set .

Electric Hollers

De hoofdrol is voor snaren virtuoos Tim die zijn vlammende gitaarwerk over de Markt uitstrooit, gedragen door een degelijke, stuwende ritmesectie. Wat een lekkere sound! Electric Hollers, een naam om niet te vergeten ennuh….Culemborg is inmiddels wakker!!!

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (25)

Terug naar de Varkensmarkt om daar nog een stukje van EARL JACKSON & the CC JEROME ALLSTARS mee te pakken.  Al van ver zie ik de flamboyant uitgedoste Brit, met Jamaicaanse roots, staan op het podium: een fel rode hoed boven een smetteloos wit pak! Een prachtige verschijning om te zien en spelen kan hij als geen ander.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (27)

Er staat een heuse Rhythm ’n Blues Revue hier op het podium! We horen onder andere een pittige en reuze swingende uitvoering van Chuck Berry’s Don’t You Lie To Me, gevolgd door een fijne I Can Tell van Bo Diddley. Het ene na het andere rockabilly nummer volgt in rap tempo, kortom: muzikaal is het een feest der herkenning! De muziek grooved, het swingt en Earl is een waar podiumbeest. Hij weet het toegestroomde publiek in te pakken en te vermaken. Dat hebben we nodig!

Earl Jackson and the CC Jerome Allstars

Zijn begeleidingsband inclusief blazerssectie bestaat uit Nederlandse muzikanten en niet de minsten. Zo zie ik op toetsen Roland Bakker (ex Julian Sas) en naast Earl staat CC Jerome (Jeroen van Gasteren) aan de gitaar en dan weet je het wel. It’s Rock ‘n’ Roll time baby!

Catfish

Om 17.00 treffen we de bluesrockers van CATFISH aan op het hoofdpodium. Het Britse kwartet wint de ene award na de andere en heeft in relatief korte tijd een gedegen naam opgebouwd in de internationale blues scene. De laatste jaren hebben ze op bijna alle grotere Britse blues festivals gespeeld en zijn ze ook regelmatig te bewonderen op het vaste land. Dit jaar dus op het hoofdpodium van Culemborg Blues.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (40)

Gitarist/zanger Matt Long, toetsenist Paul Long, drummer Kevin Hickman en bassist Adam Pyke zetten vanmiddag werkelijk een wereld-set neer en ze zijn toch echt een van de beste live bands van dit moment. Matt blijft niet alleen als gitarist maar ook zeker als zanger groeien terwijl de ritmesectie zo solide als een huis staat en waarin vooral ook bassist Adam heel wat prominenter aanwezig is en soms als een beest op het podium te keer gaat!

Catfish

Als je van pure, onvervalste bluesrock houdt is dit de band die je moet zien! Ik zie ook niets anders dan enthousiaste mensen om me heen. Ik hoor o.a. een lekker ruige Burning Bridges, een prachtig uitgevoerde So Many Roads en als kers op de taart een eigen versie van die klassieker Breaking Up Somebody’s Home, als afsluiter. Echt grote klasse vanmiddag hier en wat is deze band de afgelopen jaren gegroeid!

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (68)

Helaas was ik te laat voor het concert van COPPERHEAD COUNTY, maar collega fotograaf Johan Breij was daar wel en hij was er zeer enthousiast over!

Copperhead County is een van de weinige bands in Nederland die zich volledig toelegt op Southern rock. De band werd eind 2018 opgericht door een vijftal gepassioneerde liefhebbers. De band wist in korte tijd hun reputatie als gedegen Southern Rock band vast te leggen. Geïnspireerd door bands als Blackberry Smoke, The Outlaws en vele andere klassiekers, weet Copperhead County hoe Southern Rock moet klinken en hoe het bedoeld is.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (67)

De band bracht begin augustus hun single ‘Solid Ground’ uit, afkomstig van hun nieuwe schijf ‘Homebound’ dat 16 september ten doop zal worden gehouden. CC staat garant voor super fijne Southern Rock van Nederlandse bodem. Ga ze zien als je de kans krijgt.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (55)

GROLLO is een Cuby + Blizzards tribute band uit Nederland. De band bestaat uit leden van Tricklebolt, The Grand East, Money and the Man en Boogie Monster. Allemaal jonge bands die volop inspiratie putten uit de tijd dat Harrie Muskee zelf ook nog een broekie was. Samen delen ze de voorliefde voor muziek uit de jaren 60/70, en zo ontstond het idee om een eerbetoon te brengen aan Cuby + Blizzards.

Grollo

Het repertoire beslaat de eerste tien jaar van de band, van ‘Desolation’ tot en met ‘Kid Blue’. Zanger Bastian: “Deze periode ligt ons nou eenmaal het best. De nummers zijn fantastisch, ik heb het zelf ook op vinyl. Toen was de band nog onbezonnen en vloog het hier en daar nog weleens uit de bocht, daar houden we wel van.”Grollo bestaat uit zanger Bastian Pen, gitarist Niek Cival bassist Daan Pen, drummer Ymte Koekkoek en Henk Hulzebosch aan de Hammond.

Grollo

Als de band inzet met Another Day, Another Road slaat menig  nostalgisch gevoel wel even toe. Klassiekers als een prachtige uitvoering van Have You Ever Been Mistreated, Window Of My Eyes en Simple Man volgen elkaar in vlot tempo op. Natuurlijk mag ook Somebody Will Know Someday niet achterwege blijven vanmiddag.

Grollo

Bevlogen en gepassioneerd, zo spelen hier vanmiddag die 5 jonge gasten, alsof hun leven er vanaf hangt. Dat is eigenlijk natuurlijk waar het allemaal om draait bij live muziek. Passie en energie met een gevoel dat vanuit de tenen komt. Het publiek herkent dat en laat hun waardering horen. Niet iedereen gaat daarin mee natuurlijk. Sommigen vinden dat Cuby niet geëvenaard kan worden. En dat is ook prima.

Wille And The Bandits

WILLE AND THE BANDITS is geen onbekende band in Culemborg! Stonden ze in 2014 nog als trio op de Varkensmarkt, nu staat de Britten als kwartet op het hoofdpodium en daar horen ze helemaal thuis! Ze hebben een nieuw album uit en een nieuwe bezetting. Het trio van Wille Edwards is uitgebreid naar een kwartet en met een extra bandlid wordt ook een Hammond orgel en een 2e gitaar geïntroduceerd.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (65)

De band trapt stevig af met uptempo songs als Man In The Middle en Still Go Marchin In. Het publiek is al snel om en ook meezingers When The World Stood Still en Good Times worden goed ontvangen. De band is ondanks heel weinig slaap super energiek en beëindigd hun wervelende set met een lange uitvoering van Bad News. Wille And The Bandits bestaat uit zanger en gitarist Wille Edwards, Matthew Partridge drums, Harry Mackaill op basgitaar en Matthew Gallagher aan de toetsen én gitaar.

Wille And The Bandits

Door de jaren heen heeft de band zichzelf totaal vernieuwd en heeft een zeer toegankelijke stijl ontwikkeld. De muzikaliteit en vakmanschap straalt van deze mannen af die maar een ding willen: a Good Time! Nou, dat is gelukt.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (70)

Op het hoofdpodium staat inmiddels HARLEM LAKE klaar, een band die in korte tijd een immens grote schare fans om zich heen heeft verzameld. Stond de band in 2019 nog als de Dave Warmerdam Band op de Varkensmarkt, na een immense groei, internationale doorbraak, én naamsverandering staat de band vanavond in XXL formaat op het hoofdpodium.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (71)

In juni dit jaar won de band de European Blues Challenge in Malmö en die overwinning opende vele deuren naar evenzovele mooie concerten en festivals in Europa.

Harlem Lake XXL

Vanavond geniet het publiek van een zinderend optreden! Er werd de afgelopen jaren veel nieuw materiaal geschreven, een live album uitgebracht en vanavond horen we daar natuurlijk de resultaten van!

Harlem Lake XXL

Met een compleet eigen, volle sound weet de band het publiek op te zwepen en mee te voeren. Nummers als onder andere The River en The Letter gaan erin als zoete koek! Het stoomt, het rockt en het swingt.

Harlem Lake XXL

Sonny Ray is echt een machtig (slide)gitarist pur sang en blijft maar indrukwekkend tonen uit zijn gitaar toveren, terwijl Dave een ware meester op de toetsen is. Frontvrouw zangeres Janne is helemaal op haar plek als spin in haar muzikale web en weet haar medemuzikanten naar grote hoogten te stuwen. Klasse hoor!

Harlem Lake XXL

Hier staat een enthousiaste, goed geoliede machine op het podium. Het publiek geniet met volle teugen en de band ook. Hier doen ze het voor.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (78)

Na afloop is het voor hen snel naar bed om een paar uur later alweer te vertrekken naar een festival in Roemenië. Het is ze gegund, want ze hebben er kneiterhard voor gewerkt.

Troy Redfern

Dan is het toch even nog haasten naar de Varkensmarkt om de Brit TROY REDFERN te zien en te horen met zijn trio, dat naast Troy op zang en (slide)gitaar bestaat uit drummer Finn McAuley (hem kennen we van een korte periode bij Wille And The Bandits) en de prachtige bassiste Keira Kenworthy.

Troy Redfern

Troy Redfern

De set begint stormachtig en rauw, de muziek is explosief en klinkt “schandalig hard”. Daar is eigenlijk niets mis mee, de energie spat werkelijk van het podium en wat is Troy een machtig (slide)gitarist. Daarnaast is hij een zalige ‘stage personality’! Hij weet hoe hij zijn gitaar moet laten gillen!

Troy Redfern

Als 12-jarig jochie begin Troy met gitaar spelen. Werd hij toen nog beïnvloed door Queen, Black Sabbath en Mott the Hoople, al snel ging zijn aandacht uit naar de vroege blues pioniers.Via o.a. Son House en Hound Dog Taylor ontdekte hij de slidegitaar.
In 2020 bracht Troy maar liefst vijf albums uit, die voornamelijk positieve recensies kregen. In 2021 kwam zijn veelgeprezen nieuwe album ‘The Fire Cosmic…!’ uit en binnenkort verschijnt ‘The Wings of Salvation’! Bezige bij, die Troy Redfern!

Troy Redfern

Helaas is het voor mij véél te kort genieten van deze brok energie want we racen terug naar het hoofdpodium voor de afsluiter van Culemborg Blues. Maarrrr, in het najaar komt Troy terug voor een tour! Dan ga ik zeker in de herkansing!

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (80)

LAURENCE JONES, ik zou haast zeggen, wie kent hem niet? De jonge Brit is onwijs populair in Nederland en komt hier graag en veel.

In 2016 stond hij al voor het eerst in Culemborg als aanstormend talent tijdens de Blues Night. Laurence heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot één van de populairste gitaristen van de UK. Drie jaar op rij kreeg hij de “Young Artist Of The Year” award, waardoor hij is opgenomen in de “British Blues Hall of Fame”.

Laurence Jones

Van muziekbladen kreeg hij jaren geleden het label “The future of the Blues” opgeplakt maar inmiddels is het m. i. meer future of Bluesrock. Hij is ongetwijfeld een van de beste gitaristen van dit moment en zijn band staat als een huis.
Dit jaar is Laurence dus de afsluitende act op het hoofdpodium en dat kun je rustig aan hem overlaten! Vorige week hield de band hun nieuwste album ten doop en vanavond horen we daar natuurlijk alvast enkele nummers van! Hij trapt zijn set af en we horen het direct, de muziek is behoorlijk steviger en neigt sterk naar vette (blues)rock. We krijgen veel nieuw werk voor de kiezen en die songs klinken als een klok.

Laurence Jones

Laurence Jones

Titeltrack van het nieuwe album Destination Unknown, Bad Fever en Holding Back, wat dan weer een redelijk rustig nummer is, dat hij samen met zijn verloofde Amy heeft geschreven.
Zoals gezegd, het is voornamelijk Rock wat de Clock slaat en wel erg weinig blues. Gelukkig maakt hij mij, en vast ook anderen, superblij met de blues ballad Thunder In The Sky, een van zijn eerste zelfgeschreven nummers.

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (92)

Meestampers als What’s It Gonna Be en Fooled Again zijn altijd welkom evenals de ultieme afsluiter Purple Haze. Het publiek smult en het is al 00.30 u. als we op de toegift Everything Will Be Allright nog even kunnen dansen. Dan is Culemborg Blues 2022 toch echt voorbij. Het is inmiddels wat frisser, iedereen zoekt zijn bedje op en wij, wij zijn blij dat we dit mochten meemaken. LIVE MUZIEK!

Culemborg Blues bedankt, je was weer te gek. Kudos aan álle vrijwilligers en deelnemende bands, die ongetwijfeld allen zorgden voor een sprankelende editie. We zien elkaar weer op 26 augustus 2023! Tot dan!

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (94)

“The Blues Was Back In Town.
Onder ideale weersomstandigheden en een bijzonder goede sfeer vond zaterdag de 27e Culemborg Blues plaats. Naar schatting 11000 bezoekers lieten merken dat ze blij waren dat Culemborg Blues weer door kon gaan genoten van een grote variatie aan bands en blues stijlen. Van klassieke Chicago Blues tot bands die bezig zijn een eigen stijl te ontwikkelen of blues mengen met andere muzieksoorten….” 

John van Empel mr Culemborg Blues

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (17)

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (51)

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (49)

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (54)

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (60)

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (21)

© 2022 Johan-Breij.nl - CB 2022 (93)

Bekijk alle foto’s in het fotoalbum Culemborg Blues 2022. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.


Ook op Blues Magazine ...

Deel publicatie :

5 reacties

 1. Stan 31 augustus 2022 om 22:15- Antwoorden

  Super mooi verslag

  • Johan Breij 1 september 2022 om 09:25- Antwoorden

   Dank je wel..!

 2. Edwin Lubben 1 september 2022 om 12:10- Antwoorden

  de titel Culemborg blues vind ik niet helemaal terecht, het was toch vooral meer rock.. als de organisatie op deze voet verder gaat, is het voor mij de laatste keer geweest…

 3. Peter Voogd Fotografie 1 september 2022 om 20:11- Antwoorden

  inderdaad een mooi verslag met idem foto’s
  tis een feestje geweest daar

 4. Berry 1 september 2022 om 23:51- Antwoorden

  Geweldig verslag, en schandalig mooie foto’s. Goed werk, Nineke en Johan.

We horen graag je mening! Voeg reactie toe