Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Typisch Culemborg Blues!

Op zaterdag 24 augustus heeft de 26ste editie van Culemborg Blues plaatsgevonden in het historische centrum van Culemborg. Op 7 verschillende podia, zowel binnen als buiten, speelden 21 bands uit binnen- en buitenland. Van in 1994 nog een bluesroute langs zeven horecazaken met een finale door twee bands op een podium op de Markt, is Culemborg Blues inmiddels uitgegroeid tot misschien wel Neerlands meest populaire Blues evenement. Het gratis festival trekt ieder jaar vele bezoekers uit binnen-en buitenland. Iedere editie staat garant voor goede muziek en minstens zo belangrijk: een goede atmosfeer. Geniet mee of na van onderstaand sfeerverslag!

Het is vandaag zinderend warm in Culemborg, we beleven maar liefst wéér een hittegolf, het kan gewoon niet op. Mooi weer betekent ook veel publiek en er kan met recht gezegd worden dat de blueslievende Nederlander (en Belg) Culemborg niet links hebben laten liggen. Lees hier ons sfeerverslag!

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Johan Breij, Marco van Rooijen en Nineke Loedeman. Bekijk alle foto’s in het fotoalbum Culemborg Blues 2019. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Vanaf 12.00 uur is de bluesmarkt open en vanaf 14.00 uur begint het muzikale programma op het hoofdpodium. Deze editie wordt opgedragen aan de eind vorig jaar overleden Cees van Leeuwen, de man achter de legendarische Bluesroute in Utrecht maar ook een man die vooral in de beginjaren van Culemborg Blues van onschatbare waarde is geweest, zo vertelt voorzitter John van Empel in zijn welkomstwoord.

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij (11)

Het 50 jaar jonge FLAVIUM heeft de eer deze editie te openen. De band is voor het eerst sinds 2012 weer in Culemborg te bewonderen. De heren hebben er overduidelijk veel zin in en dat blijkt dan ook het komende uur. Het inmiddels in grote getale toegestroomde publiek wordt getrakteerd op een vloeiende set, gevuld met bekende nummers als Killing Floor, Double Trouble, I Can Make It Back to Memphis, Bad Reputation en die klassieker, de prachtige slowblues Nobody Knows You When You’re Down And Out.

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij (9)

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij (10)

In 1969 werd Flavium opgericht door gitarist Anne-Geert Bonder. Samen met bassist Eric Bagchus is hij de kern van de huidige line-up, die verder bestaat uit zanger Bert Vrieling, toetsenist Willem Swikker en drummer Tim de Wijk.

2019 staat overig in het teken van het 50-jarig bestaan van de band, wat in januari gevierd werd met het 16e album: “50 Years Of Blues Power” en een flink aantal optredens. Ook kwam op 16 augustus jl. hun nieuwste CD uit, “The Golden Years of Dutch Pop Music”. In 2015 werd de band terecht opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame van de Dutch Blues Foundation.

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij (8)

De band heeft in 50 jaar een uiterst degelijke live reputatie opgebouwd en doen die nu zeker eer aan. De Nederlandse Popencyclopedie noemt Flavium niet voor niets “De meest consistente bluesband van Nederland”. Fijne opener van deze prachtige dag!

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Onderweg naar de Varkensmarkt passeren we de band SKINNY TOM op het Poortwachterpodium, die voor een aandachtig luisterend publiek hun energieke set speelt. Het kwartet, bestaande uit Chris Hordijk, Tom Peters, Richard Nijboer en Yorick Wentink, heeft er zin en gaat er vol voor. Hun energieke bluesrock ’n roll gaat er in als gesneden koek bij het publiek! Heerlijk.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Aangekomen op de Varkensmarkt pakken we nog een fractie mee van de jaarlijkse editie van KIDS IN THE BLUES, die ook dit jaar weer hun beste beentjes voorzetten en een flink staaltje muzikaliteit ten toon spreiden. Altijd een genot om deze jonge mensen bezig te zien zijn met muziek en muziekinstrumenten. Goed gedaan!

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij (1)

Klaar op het hoofdpodium staat de GARY MOORE TRIBUTE BAND, die, zoals de naam al zegt, een band is die de muziek van Gary Moore koestert en speelt. De uit Noord-Ierland afkomstige meester-gitarist Gary Moore, voorbeeld en inspiratiebron voor menig gitarist, overleed op 6 februari 2011 op 58jarige leeftijd. In de jaren 80 scoorde hij zijn monsterhit Still Got The Blues, voor velen de vervolmaking van de bluesballad.

The Gary Moore Tribute Band is ontstaan in 2017, toen gitarist Marcel Coenen (o.a. Sun Caged, Lemur Voice en projecten met Arjen Lucassen / Ayreon) werd gevraagd een band te formeren voor de editie van het “Remember Phil and Gary”project. Dat geschiedde en de optredens waren dermate succesvol, dat er vervolg edities kwamen en de band gevraagd werd voor grote festivals als Bospop en Paaspop.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Meestergitarist Coenen weet het gitaarspel van Gary Moore op een fantastische manier te benaderen en te koesteren en zorgt met deze band voor een fantastisch eerbetoon aan de Ierse gitarist. Vandaag is de band ook nog eens uitgebreid met drie blazers en twee achtergrondzangeressen, om de nummers nog meer glans te geven. Naar mijn idee lukt dat voor de volle 100 %. Naast Coenen, die een weergaloos spel laat horen, bestaat de band uit Freek Gielen, toetsenist Rene Kroon, bassist Frank de Groot, zanger Jan Willem Ketelaers, drummer Hans in’t Zandt en Pascal Remans.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Klassieke nummers als Parisienne Walkways, Still Got The Blues, Empty Rooms, Pretty Woman en Cold Day In Hell….we horen ze allemaal voorbijkomen en genieten er volop van!

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (17)

Het is wellicht een understatement van jewelste maar het gaat errug goed met BLACK CAT BISCUIT! De band is ontstaan in 2015 en won drie jaar later de Belgische Blues Challenge 2018. Afgelopen april eindigde de band op de vierde plaats tijdens de European Blues Challenge 2019 in de Azoren, een welverdiend resultaat.

De vijf gedreven mannen, die altijd met veel plezier op een podium staan, brengen een zalige mix van frisse nummers gemarineerd in hun ‘special gumbo hot sauce’. De kerels brengen een geheel eigen geluid, waarin we invloeden van West Coast Swing, Boogie en Texas Blues terughoren.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

In februari j.l. bracht de band het album ‘That’s How The Cookie Crumbles‘ uit en deze werd overal uitstekend ontvangen. BCB bestaat uit Bart ‘Yasser’ Arnauts op gitaar en zang, Mark Sepanski op de harmonica, Stanley Patty op gitaar, Patrick ‘Pat Alley’ Indestege aan de upright bas en Jeff Gijbels op de drums.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Eén pot dampende en vooral swingende set van voornamelijk eigen nummers schalt over de Varkensmarkt, het best omschreven als een “verrassende cocktail van verse liedjes, gemarineerd in een speciale gumbo hot sauce.”

Ook hier in Culemborg weet de band het publiek te veroveren, en wordt het nóg leuker als vriend Stef Paglia het podium oploopt om nog een nummerke mee te spelen. Grote klasse deze Biscuits!

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (26)

Op het hoofdpodium is inmiddels plaats gemaakt voor één van Neerlands beste bluesrockbands, de Zeeuwse THE JUKE JOINTS. Zij stonden uiteraard eerder op Culemborg Blues en ook zij zijn doorgewinterde muzikanten en maken al ruim 35 jaar muziek samen. En hoe!

Gedurende die 35 jaar hebben ze een compleet eigen stijl ontwikkeld en staat de band bekend om zijn “Full-Power” optredens met een mix van rockabilly, rock & roll, blues, zydeco en zelfs een snufje jazz.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

De vier mannen zijn gepokt en gemazeld, speelden met vele andere bluesgrootheden en weten ieder optreden in vuur en vlam te zetten. Ze brachten in hun jubileumjaar 2018 de live CD/DVD “35 Years of Rock Rollin Blues” uit en werd door Omroep Zeeland de documentaire “This Is It, 35 jaar blues van Zeeuwse bodem” gemaakt.

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (23)

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (20)

Een daverend optreden volgt, drummer/zanger Peter Kempe, gitarist Michel Staat, bassist Derk Korpershoek en Sonnyboy v.d. Broek weten hoe er een feest gebouwd moet worden en betrekken hun publiek altijd. Michel vlamt aan één stuk door en met onder andere Gallagher klassieker Goin’To My Hometown gaat Culemborg he-le-maal plat voor The Juke Joints!

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

De organisatie van Culemborg Blues steekt graag zijn nek uit ter promotie van jong (blues) talent en geeft ze graag een podium om zichzelf te presenteren. Dat zien we niet alleen aan het eerder genoemde Kids In The Blues, maar ook aan het STEF PAGLIA TRIO. Stond Stef vorig jaar nog op het hoofdpodium met zijn band The BluesBones, vandaag mag hij met zijn eigen trio het publiek op de Varkensmarkt omver blazen, want dat doet hij!

Hij is vooral bekend geworden als gitarist van The BluesBones waar hij in binnen- en buitenland mee optreedt. Zo stond hij o.a. op Blues Peer, Swing Wespelaar en Culemborg Blues. Ook heeft Stef het podium mogen delen met internationale toppers o.a. Laurence Jones, The Nimmo Brothers, Eric Steckel en Danny Bryant. Stef Paglia laat zich graag beïnvloeden door verschillende muzikale richtingen en probeert hiermee zijn eigen blues stijl te creëren.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Samen met drummer Joel Purkess en bassist Geert Schurmans zet dit trio hier vanavond een wereld set neer met een brede mix van eigen werk en covers. Met sinds kort een eigen album op zak, bewijst Stef een volwaardig en allround muzikant te zijn, die de sterren van de hemel speelt, inmiddels ook erg goed zingt en schitterende nummers schrijft.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Een man die je met zijn spel weet te raken, diep in je hart. Een man die door zijn vader al op jonge leeftijd de blueswereld in werd gebracht en werd begeleidt. Aan zijn vader, vijf jaar geleden overleden, draagt Stef, op zijn nieuwe David Bowie Supro gitaar, de prachtige instrumentale ode Mystery Heaven op en zorgt voor vele vochtige ogen.
Door hard te werken leeft Stef zijn droom, chapeau!

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (28)

Dan is het weer hollen naar de kerk want de SEAN WEBSTER BAND staat klaar op het hoofdpodium. De man uit Sheffield weet direct de juiste snaar te geraken bij zijn toehoorders. Zijn waanzinnig scherpe gitaarspel plus warme zangstem staan garant voor een uur flink genieten. Natuurlijk ontbreekt zijn indrukwekkende versie van I’d Rather Go Blind niet vandaag, maar ook de stampers als Heart Still Bleeds en Hear Me Now gaan erin als zoete koek.

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (29)

Gesteund door zijn uitstekende band staat Sean hier volkomen terecht op het hoofdpodium en weet het publiek, dat met volle teugen geniet, naar grote hoogte te brengen. Naast een weergaloos goed spel van Sean zien we drummer Ruud Gielen, bassist Floris Poessé en toetsenist Hilbrand Bos die een stabiele fundering bouwen voor Sean om te excelleren.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Sean heeft alvast zijn nieuwe live album ‘Three Nights Live’, gloeiend heet van de pers en officieel pas uit op 2 september, voor het publiek meegenomen, dat na afloop in de merchandise stand gretig aftrek krijgt! Altijd genieten met deze band.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Op het tussenpodium, aan de drukke route tussen de Varkensmarkt en het hoofdpodium, is het flink genieten van de heerlijke swing van HANDSOME JOHNNY. Dit viertal zet een flinke pot van de swingendste rockabilly neer en doet mensen meezingen, meeklappen en dansen.

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (35)

Het is al flink na etenstijd als we nog even willen gaan luisteren naar het blues/rock power trio THE CARDS. Opvallend genoeg staat het niet erg vol vooraan het hoofdpodium. Waarschijnlijk is het publiek elders aan het genieten, keus genoeg tenslotte!

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (37)

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (42)

Een stevige set van pittige bluesrock brengen de mannen gitarist Paul Quinn, bassist Harrison Young en drummer Koen Herfst hier en beloven aan het eind van hun set nóg een tandje hoger te gaan. Dan doen ze vervolgend dan ook met een staaltje pure hardrock ‘Agent Orange‘. Muzikaal staat het trio als een huis, de heren hebben hun sporen dan ook ruimschoots verdiend in de internationale muziekwereld maar kunnen mij persoonlijk op dit moment helaas niet bekoren.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Hoogste tijd om eens flink te gaan luisteren bij de DAVE WARMERDAM BAND op de Varkensmarkt. Voor velen, zo ook voor ondergetekende, dé verrassing van Culemborg Blues 2019. Ik wist van hun bestaan, had al veel over ze gehoord, hun reputatie snelde hen nl. al enigszins vooruit, maar nog nooit had ik het genoegen ze live mee te maken. Speelden ze het voorgaande weekend al Swing Wespelaar plat, vandaag doen ze het gewoon nog een keertje over!

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Dit vijftal jonge mensen (leeftijdscategorie 18-23 jaar heb ik me laten vertellen) bestaat sinds 2017 als band en straalt een vakmanschap uit alsof ze al jaren aan het toeren zijn. We horen naast enkele klassiekers ook veel eigen nummers, zien een waanzinnige frontstage performance door toetsenist Dave Warmerdam en zangeres Janne Timmer plus een gitarist, Sonny Ray van den Berg, die het in zich heeft om, ondanks de tropische temperaturen, kippenvel op armen te doen toveren.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Muzikaliteit, energie en power, zij hebben het allemaal en delen dit gretig met het even gretige publiek, dat zonder uitzondering hier GENIET! Eind december 2017 bracht de band de eerste CD uit: “A Tribute To The Masters Of The Blues” en voor 2019 staat de release van een live album op de planning, zo heb ik me laten vertellen.

Wat een belofte voor de toekomst, deze nieuwe lichting hardwerkende (blues) muzikanten, die garant willen staan voor vernieuwing van de BLUES. Ga ze zien als je de kans krijgt, hun agenda is inmiddels flink gevuld!

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (45)

Ook de DYNAMITE BLUES BAND, winnaar van de Dutch Blues Challenge 2018, staat te trappelen om weer aan het werk te gaan, na een maand vakantie, zo vertelt frontman Wesley van Werkhoven. Vuurwerk van het hoogste niveau vol blues, Rhythm & Blues, swing en rock’n’roll staat ons te wachten, dat is wel duidelijk.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Hun boogie trein dendert voort en stilstaan in geen optie. De hele band gaat er op volle kracht voor, waarbij spring in’t veld Wesley voor de fotografen onder ons maar moeilijk in een rustige pose te ‘vangen’ is.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Boom, Boom, Boom, No Time To Cry? Nou, het is alleen maar één grote glimlach van een meezingende en meedeinende menigte voor het podium en waarschijnlijk op de gehele markt!

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Hilarisch is de crowdsurfende fan die, voorzien van een bier-dienblad in de vorm van een heuse gitaar, middenvoor het podium beland. Top band, geen discussie over mogelijk. Dynamiet van gevaarlijk grote klasse.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Ook KAT RIGGINS en haar band BLUES REVIVAL weet het voor elkaar te krijgen om de temperatuur voor het Varkensmarkt podium nóg meer te doen stijgen. Kat, geboren in Miami, begon al op jonge leeftijd met optreden op familiefeestjes en kerkdiensten, wat later uitgroeide naar kleine clubs waar ze Jazz en Blues Standards zong.

In 2017 was ze in Nederland voor een aantal optredens, waar bluesliefhebber Johan Derksen haar zag en hij besloot Kat toe te voegen aan de Theatertour “Johan Derksen Keeps The Blues Alive’’ , en dat doet ze nog steeds!

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

De kleine zangeres met de enorme zangstrot maakt er altijd een feest van. Na een instrumentale opener van haar band die bestaat uit gitarist Steven van der Nat, bassist Hassan Abuldadah, saxofonist Jan de Ligt en drummer Andreas Carree, loopt Kat het podium op en worden we getrakteerd op een uiterst wervelende set!

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Het beweeglijke podiumbeest dat Kat is, weet het publiek te betoveren met haar krachtige stem en aanstekelijke moves. Het geheel swingt van begin tot het eind, dit top optreden bekoort het óvervolle plein voor het podium.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

We maken ons langzaam op voor de afsluiting van deze, ik mag wel zeggen, tropische editie van Culemborg Blues. Gitaargeweldenaar KIRK FLETCHER loopt met zijn trio het podium en plugt zijn gitaar in. De vriendelijke Fletcher wordt gezien als een van de beste bluesgitaristen van de wereld, gerespecteerd en gewaardeerd door fans en collega’s, waaronder Joe Bonamassa. Zijn reputatie van een solide performer te zijn is ook vanavond weer bewezen. Zijn soul-volle gitaarspel en stem weten altijd een aantal kippenvel momenten te veroorzaken.

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Zijn frisse kijk en benadering op de muziek resulteert in een authentieke variant van de Blues. Eind 2018 kwam zijn goed ontvangen 4e studioalbum “Hold On” uit waarvan we natuurlijk vanavond een aantal nummers horen. Kirk Fletcher weet hoe hij zijn gitaar moet laten zingen; hij tovert de prachtigste solo’s uit zijn Fender en samen met toetsenvirtuoos Jonny Henderson en drummer Matt Brown brengt hij vanavond een gedegen en zeer swingende set. Zijn vlijmscherpe gitaarwerk en soulvolle stem zorgen bij velen zeker voor een aantal kippenvel momenten.

Met het optreden van Kirk Fletcher komt er een eind aan een uiterst succesvol Culemborg Blues 2019 en we zien een publiek dat dik tevreden naar huis gaat. Het werd weer bewezen: in Culemborg weten ze wel hoe een bluesfeestje gegeven dient te worden. Lieve dames en heren van organisatie, vrijwilligers en middenstand: het was weer een genoegen. De uitstekende sfeer in combinatie met de fantastische muziek maken dat Culemborg Blues ook volgend jaar weer in onze agenda’s worden geplaatst. Hartelijk dank voor jullie gastvrijheid en tot volgend jaar!

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Foto Verslag: 26e Editie Culemborg Blues 24 Augustus 2019

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij (2)

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (40)

Culemborg Blues 2019 - Johan-Breij.nl (57)

Bekijk alle foto’s in het fotoalbum Culemborg Blues 2019. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)


Ook op Blues Magazine ...