"</p

DENNENBLUES FESTIVAL met Zippy Leaps, Guy Smeets Band, The BluesBones
Openluchttheater Brilmansdennen, Losser
27 juni 2015

Tekst: Frans ter Elst / Foto’s: Harrie Huisman i.s.m. Fotosbluesrock.nl

Dennenblues : in één woord fantastisch !!!

Hoewel ik slechts op acht kilometer afstand woon van het openluchttheater in Losser, was ik nog nooit bij Dennenblues geweest. Telkens kwam er iets tussen. Dit keer is de tiende editie en ik vind het fantastisch !
In een prachtige omgeving kun je plaatsnemen op mooie houten banken en na een kwartier deelt de organisatie lekkere kussens uit zodat je heerlijk zit. Voor één euro kun je een schaaltje met kaas en harde worst kopen en voor twee euro een koud biertje. Niks geen gedoe met munten, nee gewoon ouderwets contant geld.

Organisator Bert Niessink is dik tevreden met een opkomst van vijfhonderd toeschouwers, zodat het gezellig druk is, maar niet overvol.

De artiesten zitten gewoon tussen het publiek naar de acts van de andere bands te kijken en volgens mij vindt Nico de Cock (met C-O-C-K), de gemoedelijke zanger van de Belgische band The BluesBones, sinds zaterdag een koude Grolsch lekkerder dan een Belgisch biertje ! Ik zie een schattig knulletje staan en het blijkt de ster van de avond te zijn: Guy Smeets !

Een deskundige wijst me op het feit dat zowel Venus als Jupiter aan de sterrenhemel staan en afgezien van behoorlijke kiespijn kan de avond niet meer kapot. Drie bands achter elkaar betekent twee keer het podium ombouwen. Op deze leemte op te vullen heeft de organisatie vuurspugers en een dichter ingehuurd, zodat de tijd ongemerkt voorbij gaat.

De aftrap wordt om half negen verricht door de jonge band Zippy Leaps. Een gezelschap dat bestaat uit zangeres Klaske Bos, gitarist Brend Bakker, bassist Donald van der Goes en drummer Marco Overkamp. Volgens hun website een groep met grenzeloze energie, blues spelend vanuit de onderbuik, rauw en strak ! Dit betekent in de praktijk dat een strakke ritmesectie een nummer stevig neerzet, zangeres Klaske Bos prachtige vocalen het publiek inslingert en dat een geweldige gitarist Brend Bakker hier rauw dampend gitaargeweld doorheen weeft. Vooral de zang/gitaar duels tussen de laatste twee genoemden komen erg mooi tot hun recht. Na een half uur verwisselt Brend zijn Fender voor een Gibson en ik vind zijn solo’s daarna nog mooier dan daarvoor. Prima optreden !
Op 4 juli lanceert de groep hun eerste cd bij Hedon in Zwolle. Voor zeveneneenhalve euro kun je daarbij zijn en dan is de cd gratis !

"</p

"</p

De tweede groep van de avond is de Guy Smeets Band. De band bestaat uit Guy Smeets op gitaar, Rob van der Sluis zang, Colly Fransen op orgel, Nick McGrath op bas en drummer Herm Klaassens. De inspiratie voor hun muziek wordt geput uit blues, jazz, rock en funk. Na een kwartiertje staat een aanzienlijk deel van het publiek vlak voor het podium te swingen. Het is heel prettig dat de band een toetsenist heeft ! Colly Fransen ontpopt zich als een geweldenaar die schitterend tegenspel biedt aan de prachtige gitaarsolo’s van Guy. Wat een talent heeft dit jochie van zeventien jaar ! Alsof hij zijn hele leven niets anders heeft gedaan. En dan na afloop heel bescheiden cd’s verkopen in de stand en een vriendelijk woord voor iedereen : grote klasse en ga vooral zo door !

Hoogtepunt is voor mij het als “oudje” aangekondigde Sunshine Of Your Love van Cream. Na een normaal intro gaat Guy minutenlang volledig los op zijn gitaar om met speels gemak terug te komen op het thema van de song. Zo heb ik Clapton Sunshine Of Your Love nog nooit horen spelen ! Guy gaat volgens mij een gouden toekomst tegemoet.

"<br

"</p

Als laatste is de Belgische bluesband The BluesBones aan de beurt. Geen kleine jongens, want in 2012 wonnen ze de Belgian Blues Challenge en in 2013 werd hun cd/dvd ‘Live at the Bosuil’ uitgeroepen tot cd van het jaar. Het is niet vreemd dat je dan als de beste Belgische bluesband door het leven gaat ! De band bestaat uit de charismatische zanger Nico de Cock, Stef Paglia op gitaar, bassist Ronald Burssens, Dominique Christens op drums en organist Edwin Risbourg.

Na het eerste nummer denk ik dat het een “orgelband” is: de organist geeft een schitterende orgelpartij weg en de gitarist speelt alleen een beetje slaggitaar. Ik zit er volledig naast, want in het tweede nummer barst Stef Paglia volledig los en dit gaat vervolgens de hele avond zo door. Mooi eigen repertoire dat zeer kundig gespeeld wordt ! Het is moeilijk om de topgitarist van de avond aan te wijzen, want de heren zijn alle drie steengoed.
Een keuze wordt nog moeilijker gemaakt als Nico de Cock Guy Smeets op de bühne uitnodigt om mee te jammen ! Dit leid tot geweldige gitaarduels en dit is het absolute hoogtepunt van de avond !

"</p

"</p

Volgens Bert Niessink moet ik volgend jaar mijn verjaardag gewoon vieren op Dennenblues ! “Neem de visite toch mee”. Misschien doe ik dat wel; het is me prima bevallen !

Website Dennenblues 
Website The BluesBones
Website Guy Smeets Band
Website Zippy Leaps 

"</p

"</p

"</p


Ook op Blues Magazine ...