Various Artists – King Of The Road: A Tribute To Roger Miller
Format: 2CD – Digital / Label: BMG Records
Releasedatum: 31 augustus 2018

Tekst: Peter Marinus

Het nummer kennen we allemaal, “King Of The Road”. Het wordt al wat lastiger als we moeten bedenken wie de componist en vertolker is. Dat is Roger Miller, die met het eerdergenoemde “King Of The Road” een dikke hit in ons land scoorde. Daar bleef het in ons land ook bij. In eigen land was deze singer-songwriter uit Fort Worth, Texas, echter een grootheid op het country & western gebied. Roger Miller werkte o.a. met giganten als George Jones en Chet Atkins.
Zoon Dean Miller heeft het initiatief genomen voor dit eerbetoon aan zijn in 1992 overleden vader. Een dubbel cd met maar liefst zevenendertig nummers waarvan een klein aantal bestaat uit wat stemmateriaal van Roger Miller zelf.
Er staat een groot aantal country legendes op dit album zoals Rodney Crowell, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Merle Haggard, Emmylou Harris, Lorettal Lynn en Dolly Parton. Maar ook een aantal artiesten, die je niet direct op een eerbetoon aan een countryartiest verwacht, zoals Huey Lewis, Cake, Toad The Wet Sprocket en The Blind Boys Of Alabama. En dan is er een groot aantal artiesten, die in Amerika wel en bij ons nog niet zo bekend zijn. In dit grote aanbod springt er een behoorlijk aantal songs bovenuit.

Zo is de samenwerking tussen de countryswing band Asleep At The Wheel met rhythm & blues artiest Huey Lewis verrassend goed te noemen. Je hoort ze in Chug-A-Lug , een pompende swinger waarin de bluesy stem en harmonica van Huey Lewis wonderwel passen. Rodney Crowell is een veteraan op countrygebied en was onder meer gitarist in de Hot Band van Emmylou Harris. Hier vertolkt hij World So Full Of Love met zijn doorleefde, haast bluesy stem in een lome ballad met een huilende steelgitaar en desolate fiddle.
The Blind Boys Of Alabama en leadvokalist Ronnie Dunn geven The Crossing een flinke soulvolle gospelinjectie. Een nummer waarin de rauwe soulstemmen je bij je strot grijpen. Lyle Lovett is verantwoordelijk voor een heerlijk ontspannen deinende versie van England Swings. De live versie van It Only Hurts Me When I Cry door Dwight Yoakam is een stuwend swingend countrynummer met een constante rauwe rand.
Emerson Hart, zanger van de alternative rockband Tonic en countryzanger Jon Randall zorgen voor een zacht fluwelen duet in Engine Engine # 9. Flatt Lonesome is een vrij nieuwe bluegrass band, die te horen is het zwierig deinende When Two Worlds Collide. Een mix van country en bluegrass met hemelse xzang. Cake is een band, die vrijwel elk muziekgenre aan kan. Zo ook de country. Dat blijkt wel uit Reincarnation, dat wordt voorzien van een brandend rockgeluid.
De zoon van Roger Miller, Dean Miller, is samen met de gospelgroep The McCrary Sisters te horen in You Can’t Do Me That Way. Een bluesy, stuwend nummer met een zeer hoog soulgehalte. De alternative rockers van Toad The Wet Sprocket verbazen met hun Tom Petty-achtige versie van Nothing Can Stop My Love.
Een wonderschoon duet is te horen in Husbands And Wives en wordt verzorgd door de gebroen doorleefde stem van James Johnson en Emmylou Harris, die nog steeds als een engel zingt. Een verrassing is zangeres Lily Meola uit Maui, die de ballad I’ll Pick Up My Heart And Go Home vol overgave en zeer soulvol zingt. Daphne & the Mystery Machine is een nieuwe band die in I Believe In The Sunshine de country en bluegrass een lekker rauw geluid geeft.
Acteur en Blues Brother John Goodman verrast in positieve zin Guv’ment waar hij zich bluesy doorheen gromt en sneert. Ringo Starr, ooit lid van het obscure bandje The Beatles, zingt nog net zo door zijn neus als vroeger in Hey, Would You Hold It Down. Maar, hee, het is Ringo…en dan mag het!
The Last Word In Loneliness Is Me is een passend old style countrynummer voor de briljante stemmen van Dolly Parton en Alison Krauss. Radney Foster en Tawnya Reynolds zingen een duet in I’d Come Back To Me, dat voorzichtig tegen de rockabilly aan leunt.
De Canadese bluegrass band The Dead South is verantwoordelijk voor de, in eerste instantie, deinende bluegrass in One Dying And A Burying. Al snel gaat het nummer er in een sneltreinvaart vandoor.
Tot slot volgt nog een uitvoering van de hit King Of The Road, waarin elke artiest op deze verzamelaar een kort stukje voor zijn/haar rekening neemt.

Een zeer eerbiedig, prima gevarieerd eerbetoon aan een singer-songwriter, die onterecht wat ondergesneeuwd is geraakt in ons land.


Tracklist:
01. Greatest Songwriter
02. Asleep At The Wheel & Huey Lewis:Chug-A-Lug
03. Brad Paisley:Dang Me
04. The Stellas & Lennon & Maisey:Leavin’s Not The Only Way To Go
05. Kacey Musgrave:Kansas City Star
06. Rodney Crowell:World So Full Of Love
07. Old Friends
08. Willie Nelson, Kris Kristofferson & Merle Haggard:Old Friends
09. Mandy Barnett:Lock Stock And Teardrops
10. Alison Krauss & the Cox Family:You Oughta Be Here With Me
11. Ronnie Dunn & the Blind Boys Of Alabama:The Crossing
12. Shawn Camp & the Earls Of Leicester:In The Summertime
13. Fiddle
14. Lyle Lovett:England Swings
15. You Can’t Rollerskate In A Buffalo Herd
16. Loretta Lynn:Half A Mind
17. Shooter Jennings & Jessi Colter:Invitation To The Blues
18. Dwight Yoakam:It Only Hurts Me When I Cry (live)
19. Mouth Noises
20. Eric Church:Oo De Lally
21. Emerson Hart & Jon Randall:Engine Engine # 9
22. Flatt Lonesome:When Two Worlds Collide
23. Cake:Reincarnation
24. Dean Miller & the McCrary Sisters:You Can’t Do Me This Way
25. Chicken S#$!
26. Toad The Wet Sprocket:Nothing Can Stop My Love
27. James Johnson & Emmylou Harris:Husbands And Wives
28. Lily Meola:I’ll Pick Up My Heart And Go
29. Daphne & the Mystery Machine:I Believe In The Sunshine
30. John Goodman:Guv’ment
31. Old Songwriters Never Die
32. Ringo Starr:Hey, Would You Hold It Down
33. Dolly Parton & Alison Krauss:The Last Word In Loneliness Is Me
34. Radney Foster & Tawnya Reynolds:I’d Come Back To Me
35. The Dead South:One Dying And A Burying
36. Robert Earl Keen, Jr.:Do Wacka Do
37. All artists:King Of The Road

Website: Dean Miller