combi hboja

Opmerkelijke keuze door Heyhoef-Backstage.

Op zaterdagavond 9 mei zal er in Tilburg een opmerkelijk ‘combinatie-concert’ plaatsvinden in de nieuwste culturele aanwinst in het Hart van Brabant ‘Heyhoef-Backstage’. Dit muziekpodium in het wijkcentrum van de wijk Reeshof heeft een succesvol eerste jaar bijna achter de rug en de echte ‘klap op de vuurpijl’ gaat nog komen dus op de tweede zaterdagavond van mei. Elke maand heeft daar een concert plaats met ‘muziek voor volwassenen’, blues, rock, soul en de betere popmuziek. De programmering van dit burgerinitiatief heeft al een aantal hoogstandjes achter de rug, zoals de opening van het seizoen met King of the World, de introductie van Wille and the Bandits in het Nederlandse clubcircuit, de 10-koppige formatie MOJO-Man die voor het voetlicht gehaald is, een lezing door pop-professor Leo Blokhuis afgewisseld met locale intermezzo’s, naar Tilburg halen van A Perfect Combination (huisband van North Sea Jazz Cafe Amsterdam) met een Steely Dan Tribute, een open-air tuinconcert met Ian Siegalband (20 juni) en nu dus 9 mei de verrassende combinatie tussen het New-Yorkse Heritage Blues Orchestra en onze vaderlandse gitaarheld Jan Akkerman.

Dit vraagt om een nadere verklaring door initiatiefnemer en Blues Magazine vrijwilliger John Maes, die vanaf begin 2014 aan dit project aan het sleutelen is met telkens mooie resultaten waarbij het lijkt alsof de lat steeds hoger gelegd wordt.

John is al vanaf zijn tienerjaren begenadigd Jan Akkermanfan en bezoekt de concerten van deze ex-Brainbox en Focus gitarist nog steeds meerdere keren per jaar. Jan Akkerman is heilig voor hem en daar mag dan ook geen verkeerd woord over gezegd worden of de Tilburger schiet uit zijn vel. Dat levert nogal eens hevige discussies op met de nodige criticasters die de in Volendam woonachtige gitarist cynisch of cryptisch omschrijven. Vaak springt John in de bres voor Jan als men weer terugkomt op de perikelen met Thijs van Leer in de Focus periode, het podium verlaten bij het Grand-Gala du Disque en de vooroordelen over het moeilijke karakter van Jan. Om maar een paar vooroordelen te noemen. In 2011 bezoekt John tijdens een vakantiereis de Terra-Blues Club Bleekerstreet NYC, waar ene Junior Mack een optreden verzorgd. Deze expressieve en goed geluimde huisartiest en bluesman heeft de nodige interactie met het aanwezige publiek. Hij verteld hun o.a. dat zijn hele jeugd opgegaan is door het luisteren naar de muziek van de Allman Brothers en geeft aan dat Duane Allman zijn absolute gitaarheld en inspiratiebron is. Aan de pakweg 35 aanwezigen verzoekt hij woonplaats en afkomst te noemen. Tegen het einde van het voorstelrondje onder het publiek verteld John dan hij uit Tilburg/Nederland komt. Dan ontstaat er een ‘telepathisch moment’. Junior veert op van zijn stoel en krijgt van John niet eens de kans om zijn zin uit te spreken ‘In that country I know my second guitarhero….’ en schreeuwt keihard JAN AKKERMAN!! door de zaal. ‘You get my CD for free’ scandeert Junior als reactie. Vanaf die periode vrienden voor het leven dus.

Heritage Blues Band 019-bew (1)
Junior Mack

In 2012 start Junior Mack, samen met Bill Sims (schreef o.a. filmmuziek voor de film ‘Cadillac Records’ over het leven van Muddy Waters) en zijn dochter Chaney de Heritage Blues Orchestra. Als John daarvan de eerste youtube filmpjes ziet is zijn enthousiasme niet meer te stuiten. HBO moet en zal naar Nederland komen en als het even kan op het North Sea Jazz Festival, want daar past dit project naadloos bij aan. Na het nodige plug en promotiewerk staat HBO dan ook in juli 2012 geprogrammeerd op het leukste podium van dit hoogstaande muziekfestival, de Congo tent. John regelt een ‘Meet and Greet’ met Jan Akkerman en Junior weet niet waar hij nu het meest nerveus over is. Het debuut op North Sea Jazz of zijn eerste ontmoeting met Jan Akkerman. Aan de ander kant Jan Akkerman gaat helemaal voor de bijl bij het bewonderen van het concert door Heritage Blues Orchestra met hun volledige blazerssectie. Dit optreden slaat in als een bom en HBO is de absolute kraker van die festivaldag. Daarna volgen in de loop der jaren nog enkele bezoekjes door Jan Akkerman als de New-Yorkers door Nederland aan het toeren zijn en de twee gitaristen hebben elkaar gevonden als maatjes.

???????????????????????????????
Juli 2012 tijdens NSJF

In Jakarta ontmoet en jamt Jan ook nog eens een keer met Bill Sims op een groot festival en ook hier ontstaat een muzikale click. In 2013 wordt Heritage Blues Orchestra genomineerd voor een Grammy Award met hun debuut album ‘And Still I Rise’. In 2014 wordt er all over the World rondgetoerd door de New-Yorkers, maar vooral in de eigen VS stijgt de waardering voor hun op roots en traditionals gebaseerde songs die in hun eigentijdse moderne jasje voorzien van het koperwerk tot een extra dimensie in de hedendaagse bluesmuziek leidt. Begin 2015 duikt Heritage Blues Orchestra de studio’s in om een tweede album te produceren. Dit proces is nog steeds gaande en tijdens de komende shows in mei in Nederland zullen zij ook een aantal van hun nieuwe en authentieke songs ten gehore brengen. Maar heel speciaal en exclusief zal dus op 9 mei het optreden worden bij Heyhoef-Backstage in Tilburg, waar dus al jaren voorbereidend netwerken aan vooraf gegaan is.

Screenshot 03

Naast de maandelijkse concerten in het wijkcentrum heeft dit burgerinitiatief ook nog de nodige nevenverschijnselen en ‘bijvangst’ opgeleverd in de tot nu toe ‘cultuur arme’ vinexwijk Reeshof;
– Tweewekelijkse jamsessions door muzikanten uit de wijk o.l.v. ex Harry Muskee en Herman Brood saxofonist Bas Munniksma
– Samenwerking met de Rock-Garage (oefenruimtes en opnamestudio)
– Open air tuinconcert bij het zwembad i.s.m. Grandcafe Reeshof
– Denktank over evenementen locaties in Reeshof met gemeente Tilburg
– i.s.m. bibliotheek lezing/optreden door Nico Dijkshoorn mogelijk in maart 2016
– i.s.m. bibliotheek, jongerenwerk, Beatrixcollege een Singer Songwriter Contest
– Experimenteren met een filmhuis project Heyhoef-Cinema
– Experimenteren met maandelijkse kleinschalige cafe concerten in Grandcafe Reeshof op zondagmiddag
– Info en uitwisseling, afstemming en wederzijds promo met Jazzclub Paradox.

DSC_0734
Wille and the Bandits 20 november 2014 op het podium van Heyhoef-Backstage.

website Heyhoef-Backstage

Lees ook :