BBKing film

UNIEKE BLUESAVOND IN CALYPSO
Zaterdag 9 januari 2016
BluesinWijk samen met Filmhuis

Zaterdagavond 9 januari, aanvang 20.00 uur, gaat een bijzondere Blues- en filmavond worden met ‘Going to Memphis’, een optreden van Big Bo, en een film over B.B. KING: ‘The Life of Riley’. Deze film is nog niet eerder in de Nederlandse bioscopen gedraaid, een primeur!

Big Bo
is de winnaar van de Dutch Blues Challenge en mag Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Blues Challenge januari 2016 in Memphis (USA). Ruim 250 bluesbands uit de hele wereld strijden daar jaarlijks om de eer in een vierdaagse Challenge. BluesinWijk geeft Big Bo de kans om in het theater Calypso zijn Memphis Blues-act te laten zien. Ook zullen we dit optreden beoordelen met een ‘officiële’ jury. Op deze wijze kunnen we nog tips mee geven. Het is voor hem een mooie generale repetitie, voordat hij in het vliegtuig stapt naar Memphis.

Na dit optreden draaien we de film B.B. King: ‘The life of Riley’. Dit alles in samenwerking met het filmhuis Calypso en BluesinWijk. We wilden niets liever dan de film van B.B. KING op het witte doek. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan, vertelt Adriaan van Aelst van het Filmhuis. Deze film is dit jaar één keer op de Nederlandse en Belgische tv vertoond, maar verder nooit vrijgegeven voor de Nederlandse filmmarkt. Geen enkele bioscoop of filmhuis in Nederland heeft deze film ooit gedraaid. Na een lange zoektocht kwam Adriaan uit bij een Engels bedrijf. Na intensief overleg kregen we een licentie om de film te draaien. Een Nederlandse ondertiteling was daar echter niet aanwezig. Daar had gelukkig de Nederlandse NTR een oplossing voor. Als we de vertoningsvergunning konden overleggen, mochten we van hen de Nederlandse versie gebruiken. En zo halen we dus B.B. KING eenmalig naar Wijk. Uniek en zeer bijzonder. Verder gaan we proosten op het nieuwe Blues-jaar.

Blueslegende B.B.KING overleed op 14 mei 2015 op 89-jarige leeftijd. In 2012 verscheen een werkelijk prachtig filmdocument over zijn leven. Een niet eerder verteld verhaal over een weesjongen uit het hart van de Mississippi-delta, die uitgroeide tot muzikaal sterrendom op wereldniveau. Hij inspireerde een generatie fans en blues muzikanten. In de film zien we nooit eerder vertoonde interviews met blues- en rock-legendes  als  U2’s Bono, Eric Clapton, Carlos Santana, Ringo Starr en vele anderen.

B.B. KING-FILM ‘THE LIFE OF RILEY’
· “De meest complete documentaire over de King of The Blues.” (Bert Lek)
· Een tijdsbeeld weergegeven
· Uniek beeldmateriaal
· Moet iedere blues liefhebber gezien hebben

BIG BO WINNAAR BLUES CHALLENGE 2015
Bo Brocken (artiestennaam: Big Bo) speelt zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, ‘cigarbox’ gitaar, hi-hatt en bassdrum. In deze one-man-band’’-setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50, waarbij onversneden en vaak obscure Delta blues de boventoon voeren. Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont-style tot swingende New Orleans Hokum. In oktober 2015 werd Big Bo uitgeroepen tot winnaar van
de Dutch Blues Challenge.

Zaterdag 9 januari 2016, aanvang 20.00 uur
Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede.
Meer info www.bluesinwijk.nl


Ook op Blues Magazine ...