Twelve Bar Blues Band - E-mail From Heaven (CD)De verrassing van het nederlandse bluesfront van het afgelopen jaar is zonder twijfel de Twelve Bar Blues Band.

Al in het eerste jaar van haar bestaan was de band te zien op tal van belangrijke bluespodia in Nederland.

Onder aanvoering van supertandem Kees Dusink (Lead&Slide guitar) en Jan.J.Scherpenzeel (Lead Vocals&Harmonica) weet de band bij ieder optreden publiek en organisatoren versteld te doen staan van de hoge kwaliteit en de ultieme bluessfeer zoals je die in een kroeg in Chicago of New Orleans zou verwachten. En dit alles nog wel met voornamelijk eigen werk. De bandleden weten met elkaar een magische synergie te creëren, waarbij het van tijd tot tijd lijkt alsof men de aarde ontstijgt. Alles past dan naadloos in elkaar en ontzettend mooie dingen ontstaan. Heftige passages worden afgewisseld met fluisterstille momenten, waar je een speld kan horen vallen. Deze synergie is niet echt vreemd natuurlijk, want wat de bandleden gemeen hebben is hun onvoorwaardelijke liefde voor de blues. Dat is ook waar de band voor gaat: plezier in het samenspel en passie voor de blues.

De eerste CD van de band “The Blues Has Got Me” welke onder het TRAMP label wereldwijd is uitgebracht is op tal van blues radiostations uitgeroepen tot blues CD van de maand en zelfs tot blues CD van het jaar 2007. In mei 2008 is het 2e album “Email From Heaven” op de markt gebracht en deze CD wordt met hetzelfde enthousiasme ontvangen als het eerste album.

Twelve Bar Blues Band – E-mail From Heaven (CD)

Release datum: mei 2008
Label: TRAMP
Website Twelve Bar Blues Band : http://www.twelvebarbluesband.nl

Tracks:
01. World In Trouble (6.32)( J. J. Scherpenzeel / C. H. Dusink )
02. Twelve Bar Blues (10.40)( J. J. Scherpenzeel / C. H. Dusink )
03. You Gonna Need My Help Someday (8.58)( J. J. Scherpenzeel / C. H. Dusink )
04. E-mail From Heaven (5.50)( J. J. Scherpenzeel / C. H. Dusink )
05. I’m Gonna Get You (5.25)( J. J. Scherpenzeel / C. H. Dusink )
06. Everybody Makes Mistakes (5.43)( J. J. Scherpenzeel )
07. John Lee Boogie (4.35)( J. J. Scherpenzeel / C. H. Dusink )
08. Help Me (5.14)( W. Dixon / A. R. Miller )
09. Shake Your Moneymaker (4.58)( E. James )
10. I Can Make Everything All Right (8.26)( J. J. Scherpenzeel / C. H. Dusink )

De CD kan besteld worden door 16,95 (is incl. verzendkosten) over te maken naar banknummer: 37.68.23.003 t.n.v. J. J. Scherpenzeel te Purmerend o.v.v.: TRCD9937. Vergeet niet je naam en adres te vermelden. Zodra de betaling binnen is wordt de CD direct verzonden.

Recensie (ingestuurd door Jan J. Scherpenzeel)
— door Alfons Maes / www.keysandchords.com

Via Kees Dusink werd mij deze nieuwe schijf toegestuurd. Met de openingswoorden “Are you ready for the blues?” wordt het nummer ‘World In Trouble’ ingezet. Meteen krijgen we de leidraad voor de rest van de nummers: sappige, échte bluesy nummers en het merendeel van de nummers zijn composities van Jan Scherpenzeel en Kees zelf. In dit nummer een mooie smoelenschuiversolo van Jan met op de achtergrond de zachte gitaren van Kees en Jörgen.
Met ‘You Gonna Need My Help’ krijgen we de eerste slow blues en ik word nog steeds verrast door de unieke bluesy stem van Jan. In dit nummer krijgt Kees de gelegenheid om zijn snarengeweld uit te proberen maar hij doet dat op een sentimentele manier. Een prachtige solo die verraadt dat we met een knap én ondergewaardeerd gitarist te maken hebben.
Met ‘Everybody Makes Mistakes’, een zeer menselijke uitspraak, krijgen we een volgende slow waarin Jan met zijn harmonica nu de leading rol neemt. Weer zo’n nummer om bij te gaan zitten en over na te denken dat prachtige muziek toch een hele transcendente ervaring kan zijn.
Met het nummer ‘E-mail From Heaven’ verklaart 12BBB dat de weggevallen bluesgrootheden nog wel degelijk een oogje in ‘t zeil houden vanop hun nieuwe stek, de hemel.
Maar natuurlijk mogen enkele covers niet op het appél ontbreken. Zo grabbelen de heren van 12BBB in een stofferige muziekdoos en halen er de nummers ‘Help Me’ (Dixon/Miller), en hoe kon het ook anders, ‘Shake Your Moneymaker’ van Elmore James uit. ‘Shake Your Moneymaker’ kreeg een nieuw jasje aan en dat paste meteen want het nummer voldeed precies aan mijn eisen: geen flauw afkooksel maar wel een pittige aanpak van het origineel.
Koen en Yvonne zijn er niet meer bij maar wel is Marcel Bakker (hun originele drummer) weer van de partij. Koen en Yvonne werden vervangen door Jörgen Schuurman (gitaar) en Patrick ‘Sideburn’ Obrist (bas) en eerlijk gezegd, ik hoorde geen verschil.

Samengevat is dit weer een schijfje om van te smullen. Gemaakt door een groep muzikanten die de betekenis van het woord blues maar al te goed begrijpen.
Hopelijk mogen we hen deze zomer weer eens op een van onze zomerfestivals begroeten.

Recensie (ingestuurd door Jan J. Scherpenzeel)
— door Freddy Vandervelpen / www.rootsville.be

Hoe kan een traditionele bluesband zich anders noemen dan ‘Twelve Bar Bluesband’. Logischer kan het bijna haast niet en dat moeten ook Jan J. Scherpenzeel aka J.J. Sharp en Kees Dusink gedacht hebben toen ze een naam zochten om hun band te noemen. Toen deze 2 frontmannen in 2005 de 12BBB oprichtten hadden ze ongetwijfeld in hun achterhoofd dat dit niet zomaar een meeloper van een bluesband zou worden. Gelijk kregen ze want toen hun debuut CD ‘The Blues Has Got Me’ in 2006 op de markt werd gegooid was hun naam in Nederland en daarbuiten reeds gemaakt.

Hun nieuwste cd ‘E-mail From Heaven’ huist 10 authentieke bluessongs en zijn uitgezonderd ’twee’ allemaal van de hand van J.J. Sharp en K. Dusink. Openingstrack ‘World in Trouble’ klinkt tot uitzondering van de andere ietsje meer moderner al is de Chicago Blues nooit ver weg. Song #2 zal hoogst waarschijnlijk wel hun lijflied zijn op de live concerten en kreeg dan ook de toepasselijke naam ‘Twelve Bar Blues’ mee en is een nummer dat zo rechtstreeks uit de delta kan komen en waarop Kees z’n kunnen laat horen op de slide-guitar…bijna 11 minuten genieten!

Eén van m’n favorietjes is ‘You Gonna Need My Help Someday’ en brengt meteen de herinnering levendig van Tin Pan Alley in de versie van SRV. Bij titeltrack ‘E-Mail from Heaven’ wordt een ode gebracht aan de vele groten die ons reeds vooraf zijn gegaan en daarboven een reuzejam houden. Dat dit nummer recent is kan je horen doordat ook Jeff Healey wordt vermeld. Een goede Shuffle zit in ‘I’m Gonna Get You’ waarbij JJ Sharp z’n rauwe bluesstem toch een beetje in bedwang houdt. En dan… ‘Everybody Makes Mistakes’… een nummer dat gelijk als filmtrack kan dienen en waarbij de sublieme harmonica intro door J.J. zeker en vast gewaardeerd zal worden door onze ‘Brusseleir’ (= Toots Thielemans). Prachtig gezongen met toch een beetje timbre van Joe Cocker in de stem.

Boogie time is het met ‘John Lee Boogie’, een ode aan de ‘Boogie man’ zelf en zullen de heren zeker en vast geluisterd hebben naar de versie Van Canned Heat’s JLH Boogie. Op deze boogie kunnen het Rhythm sectie Marcel Bakker (Drums) en Patrick ‘Sideburn’ Obrist zich volledig laten gaan. Daar er altijd ‘mekkeraars’ zijn onder ons en een cd niet goed vinden als er geen covers op staan hebben J.J en Kees maar water bij de wijn gedaan en brengen ze meteen twee monumenten van bluessongs, namelijk ‘Help me’ van Willie Dixon en Elmore James z’n ‘Shake Your Moneymaker’ met Jörgen Schuurman op de Rhythm guitar… Bekend genoeg?

Als de ’12BBB’ een mailtje krijgen van hierboven met de vermelding ‘Keep Doing The Good Stuff’ wie zijn wij dan bij Rootsville om dit tegen te spreken…(Freddy)


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.