Twelve Bar Blues Band - Key To Your Heart (CD)

Twelve Bar Blues Band
Key To Your Heart
Release : Mei 2010

Door Frank van Engelen

De Nederlandse Blues muziek viert zijn Hoogtij dagen!

Berichte ik een paar weken geleden al over de meer dan uitstekende schijf van King Mo, en nam ik in het kielzog ook toen ook al het geplande nieuwe album van de Veldman Brothers mee, nu is er dan de derde nieuwe en bij voorbaat denk ik al nieuwe succes schijf van The Twelve Bar Blues Band

Jan Scherpenzeel had nooit kunnen vermoeden dat er in zijn jonge latere leventje nog zoveel moois stond te gebeuren, als je bedenkt wat dit boegbeeld van de Blues al achter zijn kiezen heeft. Te denken hierbij natuurlijk aan formaties als The Blazing Aces en ook Oberg.
Daarin liet deze kunstenaar en podium beest al horen tot wat hij allemaal in staat is. Een wonderschoon nummer als Everbody makes Mistakes komt ook uit die tijd, en heeft nog steeds die zelfde glans terwijl hij nu dan met de Twelve Bar Blues Band Nog steeds heel veel kippenvel bezorgt
Jan Scherpenzeel en Kees Dusink vonden elkaar jaren geleden, en dat zorgde in Blues land voor een ware Revalatie kan ik je zeggen. Het eerste album kreeg superlatieven van de pers en werd ruimschoots beloond, en de titel The Blues Has Got me, was dan ook meer dan doeltreffend. Album 2, Email From Heaven deed het zowaar nog beter, doch had een ietswat andere feel en een wat andere bezetting. Op dit album vonden we dan ook publiekskraker Twelve Bar Blues dus, een stampende Rory Gallagher achtige slowblues van jewelste, en ook het eerder genoemde juweeltje Everbody Makes Mistakes, en dan het zeer aanstekelijk Email From Heaven waarin de band tribute geeft aan de oude Helden.

Nu is er dan de derde schijf, met een zeer pakkende en wederom doeltreffende naam- Key To Your Heart.
Als je dit leest , denk je bij jezelf, dit wordt een heel ingetogen album waar ik naar ga luisteren. De Sound van dit album is prachtig gewoon, de nummers klinken puur en Heartfelt als je het mij vraagt. De band klinkt beter als ooit tevoren, meer in balans lijkt wel, en dat is zeker ook de bijdrage van de nieuwe gitarist Randy Pears, die gewoon uitstekend werk doet. Verder de ritme sectie staat als een huis, met een groovende Patrick op Bass en een ronkende en zeer doorleefde Marcel op drums.
Als dan een doorleefde doch ook zeer subtiel zingende stem van JJ en een intens , recht uit het hart en kippenvel veroorzakende Kees Dusink het dan af maakt, kun je spreken van een werkelijk hoogstandje.

Dat is het dan ook, en deze schijf grijpt eigenlijk terug naar de blues in zijn zuiverste vorm moet ik zeggen, veel Slowblues dus, maar wel met heel veel verschillende patronen die er te ontdekken vallen.
Verder ook bijna allemaal eigen nummers, op 2 na, die van Peter Green en van Freddie King zijn en dat is natuurlijk meteen een top prestatie al.
Ja, deze heren laten zien dat ze absoluut de top van de Nederblues vertegenwoordigen, en ik kan je ook meteen melden dat het buitenland steeds dichter bij gaat komen, en we mogen hopen dat we deze jongens kunnen hier houden. Laten we het album eens even nader bekijken qua tracks. Opener- Can You Hear me Howling, is een BLuesrocker van de allerhoogste orde met uitstekende slide guitar van Kees dus, en eigenlijk meteen dan de opmerking dat hij dat op albums te weinig doet. Deze man is werkelijk een kei hierin, maar dat weten we wel van de Live prestaties toch. Een grommende JJ is dit nummer.
Love That Burns, een hoogstandje die klinkt als een ware Fleetwood mac bijna, en meteen ook gebombardeerd kan worden qua feel en sfeer als een van de lievelingen van mij op dit album en daarbij ook nog, geen minuut teveel, wat en mooie cleane klank. Wederom een topsong in een Chivcago achtig blusnumer met BB licks lijkt wel, en luisterend naar de titel let´s Talk About It. Het nummer I´m Losing You is er eentje uit het leven gegrepen, doorleefd, intens, en erg goed vooral, een slowblues van hoog formaat.

Dan, het absolute meesterwerk van deze cd is het titel numer Key To Your Heart dus. Wat is dit een parel zeg, en dan bedoel ik in alle vormen. De melodie van het nummer is werkelijk prachtig, en JJ bewijst hier wederom zijn grote klasse qua stem en composities. De gitaar solo is ongekend gaaf vind ik, en dit nummer kan wat mij betreft de boeken in als het beste numer ooit gemaakt door deze band. Ik denk dat de band vele harten zal bereiken met dit en ook zeker meerdere nummers, dus dat zit wel goed, en het geeft vooral aan, dat juist de mogelijkheden die deze band heeft optimaal gebruikt worden. Jan speelt ook toetsen op dit album, en dat geeft nog een stukje extra aan het geheel. Marian is een eerbetoon aan de steun en toeverlaat van kees, die de blues van zeer dichtbij elke keer weer beleefd
Tot slot noem ik dan nog Big Legged Woman, wat lekker Funky en doeltreffend klinkt, en in de traditie van het origineel.
Jan en zijn companen brengen zeker ook hedendaagse elementen die in het leven spelen onder de aandacht, en dit is dus Blues die met zijn tijd me gaat, iets wat Harry Muskee in zijn nieuwe album ook al liet zien.

Dit is een schijf om te koesteren, en kan zonder meer als een nieuwe mijlpaal voor deze zeer aanstekelijk, uitstekende en vlammende blues formatie kan worden gezien. De hoes van de nieuwe cd is een streling voor het oog, en laten we hopen dat er T-shirt van gaan komen okay? Gaat ze zien, want ze zullen ongetwijfeld snel bij jou in de buurt zijn, want Everbody wants to see this band, I asure you that, great stuff my friends

Tracks:

01. Can You Hear me Howlin´
02. Love That Burns
03. Let´s Talk About It
04. I´m Losing You
05. Talk Of The Town
06. Key To Your Heart
07. Saturday Night
08. Marian
09. I Ain´t Born In Chicago
10. Big legged Woman

Zaterdag 22 mei 2010 is de CD Presentatie van “Key To Your Heart”
In het Bluescafe Apeldoorn
Nieuwstraat 74A
Aanvang 22.00 uur

Internet : www.twelvebarbluesband.nl


Ook op Blues Magazine ...