“Ik probeer liefde en muziek bij de mensen te brengen.” Het is een simpele opdracht die de inmiddels 76-jarige zangeres Mavis Staples zichzelf heeft gesteld. En ze doet dit met grote overtuigingskracht en ongekende energie. In de warmbloedige documentaire Mavis! van regisseur Jessica Edwards is te zien hoe Staples nog altijd op tournee gaat en hoeveel plezier ze beleeft aan optreden. “Ik stop pas met zingen als ik niks meer te zeggen heb. En dat gaat niet gebeuren.”

Mavis Staples

Het Uur van de Wolf: Mavis!

Uitzending: donderdag 9 juni 2016 om 22.55 uur op NPO 2
Website: www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Trailer:

Grootheden als Prince, Bonnie Raitt en Bob Dylan vertellen hoe ze geïnspireerd raakten door de lage en ruige stem van Mavis. En zijzelf onthult dat Dylan haar zelfs ten huwelijk heeft gevraagd. Hoe dat zo gekomen is, ziet u in de documentaire die donderdag 9 juni om 22.55 uur wordt uitgezonden in Het Uur van de Wolf bij de NTR op NPO 2.

Mavis Staples groeit op in Chicago, met buurjongens als Sam Cooke en Curtis Mayfield.
Ze debuteert op jonge leeftijd in de gospelgroep The Staple Singers, die door haar vader Roebuck “Pops” Staples geleid wordt en waarin ook haar zussen en broer (in wisselende samenstelling) zingen. Direct nadat ze van de middelbare school komt, gaat de groep op tournee. Ze vermengen gospel en blues, later gaan ze ook soul, folk en pop zingen.

Mavis! zit vol prachtig archiefmateriaal, dat duidelijk maakt hoe belangrijk de groep is in de jaren zestig, als ze de soundtrack vertolken van de burgerrechtenbeweging. Martin Luther Kings favoriete lied is hun protestsong ‘Why Am I Treated So Bad’. Een radicaal lied in die tijd. Het is ook de tijd dat de groep met optredens op folkfestivals doorbreekt naar een breder publiek. Een solocarrière komt voor Mavis niet écht van de grond, zelfs niet als Prince haar in 1986 belt en ze samen twee albums maken. In fraaie beelden is te zien hoe Prince haar vertelt vanuit welk gevoel ze zijn lied moet zingen.
Staples heeft een te klein ego voor een solozangeres en een te groot verlangen naar optreden met haar familie en vooral haar vader. Ze speelt meer dan 50 jaar met hem samen en hij overlijdt in 2000. “We zingen over liefde, vrede en vrijheid,” aldus Pops in een interview uit 1971. Het is ontroerend om te zien dat dochter Mavis deze traditie nog altijd met zoveel overtuigingskracht voortzet.

Regie: Jessica Edwards
Producer: Gary Hustwit / Film First Corp.

Mavis Staples


Ook op Blues Magazine ...