Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Tourverslag: Doyle Bramhall II Trio – Mei 2019

Exact twee jaar na zijn eerste Europese (solo)toer plant muzikant, producer, gitarist en songwriter Doyle Bramhall II zijn tweede, meer uitgebreide toer aan deze kant van de grote plas. Het sluit allemaal mooi aan, aangezien hij strak voorafgaand deze toer drie uitverkochte shows in de Royal Albert Hall te Londen speelt, als sideman van Eric Clapton. Tijdens zijn toer sluit hij overigens weer aan bij Clapton, voor nog eens vier shows op het vasteland van Europa.

In oktober 2018 bracht Doyle zijn tweede solo album ‘Shades‘ uit, een album waarmee hij zich inmiddels volledig op de kaart heeft gezet. En daar kun je dan ook mee aan komen in Europa, waar hij deze zomer maar liefst ruim 20 shows speelt, zowel in kleine zalen als op grote festivals.

Doyle Bramhall II

Doyle staat deze tour op de planken met zijn Trio en net als twee jaar geleden zien we zijn muzikale maatje en vriend, multi-instrumentalist Adam Minkoff aan de toetsen en op basgitaar, en op drums Chris St. Hilaire, helft van het fameuze duo London Souls. Dat Doyle erg veel trek heeft om in Europa te spelen, vertelde hij afgelopen februari in het interview met Blues Magazine.

Ook dit jaar maakt Blues Magazine van de gelegenheid gebruik om de man te volgen op enkele van zijn Europese concerten en deze ervaringen door middel van dit tourverslag vol prachtige foto’s en enkele live-beelden met onze lezers te delen. De band is nu een week op toer en staat vanavond voor een praktisch uitverkochte De Bosuil in Weert. Morgen gaat de band verder naar De Helling in Utrecht. Slechts twee Nederlandse shows voor deze gitaar wizzard, het houdt niet écht over.

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Marco van Rooijen en Nineke Loedeman. Alle foto’s van de shows zijn te vinden in het album Doyle Bramhall II Tour 2019. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

In De Bosuil staat het bluesrock trio Bail in het voorprogramma, zij openden twee jaar geleden ook voor Bramhall II. Bail bestaat uit de gebroeders gitarist Marco Vreeburg en bassist Edwin Vreeburg en drummer Pierre Denissen. De band brengt een aangename mixture van blues, rock en blues en krijgt vanavond ruimschoots de tijd het publiek op de juiste temperatuur te krijgen.

Doyle Bramhall II

Het is dan inmiddels al na 22.30 uur, als het moment daar is voor het hoofdprogramma! Getooid met hoed en bril en in spijkerjas loopt Doyle met Adam en Chris het podium op. Een bescheiden gejuich is te horen. Aan zijn voeten ligt één groot pedalboard klaar. Bramhall oogt ontspannen, zelfverzekerd en is op het podium nooit een grote prater. Hij kondigt eenvoudig zijn songs aan en gooit er zo nu en dan een grap tussendoor. Niets meer en niets minder. De ideale manier om zijn muziek volledig in je op te kunnen nemen.

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Het contact met zijn band daarentegen is uitermate sterk. Steelse blikken, glimlachjes en grote smiles. Adam en Chris nemen op verbluffend goede wijze de backing vocals voor hun rekening, een genot om naar te luisteren en dit maakt de sound erg compleet. Doyle’s muziek is een eclectische mix van muzikale geluiden en verschillende stijlen. Op het podium staan drie topmuzikanten met ieder veel eigen inbreng en respect voor elkaar. Een uitstekende symbiose.

Doyle Bramhall II

Doyle is gek op Hendrix en speelt al jaren mee met de Experience Hendrix Tour in de VS, dat bestaat uit muzikanten die een hommage brengen aan Jimi Hendrix. Ook tijdens Doyle’s toer horen we enkele Hendrix songs in zijn optredens zoals Izabella en Angel, dit alles tot groot genoegen van de fans. Ook de vet rockende versie van I Wanna Be Your Dog, een 50 jaar oud nummer van Iggy Pop, valt goed in de smaak bij het publiek.

De band zet in anderhalf uur een sterke en overtuigende set neer met veel eigen songs, zoals van ‘Shades’: Love & Pain, Everything You Need, Searching For Love en van ‘Rich Man’: November, Hands Up en Mama Can’t Help You. Van ‘Welcome’ horen we So You Want It To Rain, Problem Child en Green Light Girl.

Erg mooi is de lange versie van Searching For Love, waarbij Adam zijn vocale deel (door Norah Jones gezongen op het album Shades) prachtig zingt. De song Hands Up biedt wat meer ruimte voor ik mag wel zeggen langdurig en zeer prettig jamwerk, waaronder een zeer funky baspartij van Adam!

Doyle Bramhall II

Voor het ruigere werk zoals Lovin You (Johnny Guitar Watson) en Hands Up pakt Doyle zijn ’64 Fender Strat erbij, maar hij bespeelt overwegend zijn Collings I-35 en zijn Heritage 535, en die Strat zien we de volgende dag helaas niet meer terug. Laat beginnen betekent laat eindigen en pas tegen 00.30 stort Doyle zijn laatste nummer, en vaste afsluiter, over het enthousiaste publiek uit: een explosief gespeeld Green Light Girl.

Doyle Bramhall II

Het publiek dwarrelt reuze tevreden de zaal uit, al dan niet via de merchandise stand, waar Doyle geduldig signeert en selfies laat maken. Persoonlijk vond ik dit een retestrak optreden. Het volle geluid van dit trio klinkt erg overtuigend.

Doyle Bramhall II

Een dag later arriveren we in een vol en gezellig De Helling in ‘Utreg’, alwaar het concert wordt ingeluid door DJ Miss Twist. Dit keer begint de band lekker op tijd en om 20.30 uur wordt de show afgetrapt met Problem Child.

Doyle Bramhall II

Ook vandaag zien we een energiek trio aan het werk. De setlist van vanavond is identiek aan die van gisteren, net in een iets andere volgorde. Wat ik al eerder meldde zien we Doyle’s oude Fender Strat vandaag helaas niet omgehangen worden. Wel leent Doyle kort de basgitaar van Adam en speelt hiermee een kort riedeltje mee op Lovin You. (Doyle is als kind begonnen met het bespelen van de basgitaar en pakte pas enige tijd later de gitaar op.)

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Vandaag veel oude(re) en gelukkig ook veel jonge fans in de zaal en natuurlijk ontbreken ook enkele collega muzikanten niet! Doyle heeft een geweldige reputatie betreffende zijn gitaarskills en vooral zijn ’tone’. De linkshandige gitarist tovert veel glimlachen op gezichten en de oeh’s en ah’s zijn niet van de lucht, en al helemaal niet als het op gouwe ouwe nummers aankomt. Hij stelt nergens teleur! Geniet nog even mee met een voortreffelijke solo in Hands Up. De band speelt erg strak, hoewel ik ietsje mis van de energie van het concert de dag ervoor, maar dat is persoonlijk.

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Als toegift horen we ook vanavond een moddervette en zinderende versie van Green Light Girl, waarin Doyle in een van de laatste noten zijn snaar weet te breken. Het ging er dan ook erg hard aan toe.

Het spelen van de Bob Dylan song Going Going Gone laat hij duidelijk afhangen van het moment. Dit prachtige nummer van zijn laatste album ‘Shades’ blijkt telkens wel op de setlist te staan, maar horen we niet in volle zalen als de Bosuil en de Helling. Wel weer in kleine, intiemere settings, zoals een dag later zal blijken in de gezellige GasteGarage in Hasbergen, Duitsland.

Doyle Bramhall II

Het publiek, waaronder fans uit binnen- en buitenland, heeft deze beide dagen gekregen waar het voor gekomen is: gepassioneerd gitaarwerk, stevige blues georiënteerde songs, prachtige vocale harmonieën en lekker, niet té psychedelisch jamwerk. Een perfect voorbeeld van hedendaagse blues op zijn best.

Heb je hem nu gemist, geen punt. Doyle vervolgt zijn uitgebreide Europese tour de komende zomer, zie hieronder zijn toerdata. Wellicht iets om in te passen in je vakantie?

29 mei – Musikhuset Posten – Odense, Denmark
30 mei – Fabrik – Hamburg, Germany
31 mei – Music Hall Worpswede – Worpswede, Germany
01 juni – Piano – Dortmund, Germany
04 juni – met Clapton – Mercedes Benz Arena, Berlijn
06 juni – met Clapton – Wiener Stadthalle, Wenen
08 juni – met Clapton – SAP Arena, Mannheim
10 juni – met Clapton – Messe Dresden, Dresden
18 juli – Accadia, Italy
19 juli – Salerno, Italy
21 juli – Mostar, Bosnie
25 juli – Herzberg Festival – Breitenbach am Herzberg, Germany
26 juli – Colos-Saal – Aschaffenburg, Germany
29 juli – Theatre de l’ Atelier, Paris France
03 augustus – Megeve Blues Festival, France
27 augustus – Kulturbolaget, Malmö, Sweden
28 augustus – Vasateatern, Stockholm, Sweden
29 augustus – Pustervik, Göteborg, Sweden
30 augustus – Helsinki Festival, Helsinki, Finland

Website Doyle Bramhall II.

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Alle foto’s van de shows zijn te vinden in het album Doyle Bramhall II Tour 2019.


Ook op Blues Magazine ...