Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II (geboren 24 december 1968 in Texas) is een Amerikaanse muzikant, producer, gitarist en songwriter bekend van zijn werk met Eric Clapton, Roger Waters, Sheryl Crow en vele anderen. Zijn vader, Doyle Bramhall Sr., speelde drums voor de legendarische bluesmen Lightnin’ Hopkins, Freddie King en met jeugdvrienden Stevie Ray Vaughan en Jimmie Vaughan. Speelde Doyle al met Stevie Ray Vaughan vanaf zijn 15e, op zeventienjarige leeftijd toerde hij met Jimmie Vaughan’s band, The Fabulous Thunderbirds. Nog eens twee jaar later was hij, na het overlijden van SRV, medeoprichter van de blues rock band Arc Angels met Charlie Sexton en leden van Stevie Ray Vaughan’s ritmesectie, Chris Layton en Tommy Shannon. In 2001 richtte hij zijn band Smokestack op.

Hij stond op 6 mei jl. al op Moulin Blues 2017, (lees hier het verslag) maar inmiddels zijn de eerste clubshows van Doyle Bramhall II een feit. In het kader van zijn ‘Rich Man’ tour, doet Doyle een behoorlijk pittig rondje door verschillende Europese landen, te weten Denemarken, Oostenrijk, Duitsland en Nederland. 15 optredens worden er maar liefst afgetikt. Aansluitend verzorgt hij nog driemaal het voorprogramma van zijn goede vriend Eric Clapton tijdens diens uitverkochte shows in de Royal Albert Hall in Londen, op 22 t/m 25 mei (hiervan volgt ook een verslag). Dan neemt de band even wat rust en keert vervolgens terug voor het volgende festival: dat van het Grolsch Blues Festival in Schoppingen, Duitsland.

Doyle Bramhall II

Kortom, zijn fans hebben er lang op moeten wachten dat Doyle Bramhall II naar Europa komt, maar dan krijg je ook wat! Zijn langverwachte en uitstekend ontvangen album ‘Rich Man’ van september 2016 (lees hier de recensie) gaf ons al een kijkje in ’s mans ‘state of mind’. Ons rest de vraag: is Doyle Bramhall II daar waar hij wil zijn?

Blues Magazine maakt van deze unieke gelegenheid gebruik, om de man te volgen op enkele van zijn Europese concerten en deze ervaringen door middel van dit tourverslag vol informatie, vele prachtige foto’s en mooie video’s met onze lezers te delen. Lees ook het in de Boerderij te Zoetermeer afgenomen uitgebreide interview met Doyle.

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Marco van Rooijen en Nineke Loedeman / Video’s: Edwin Birkhoff. Bekijk hier het volledige Album Doyle Bramhall II – On Tour 2017

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

De band van Doyle Bramhall II bestaat uit Anthony Cole op drums, saxofoon en zang, Ted Pecchio op basgitaar en zang, en multi-instrumentalist Adam Minkoff op zang, toetsen en gitaar. Deze getalenteerde muzikanten hebben ook allemaal een bijdrage geleverd aan ‘Rich Man’. Anthony Cole kennen we nog van zijn jaren als drummer in de band van JJ Grey, Mofro en van Greyhounds. Ted Pecchio speelde jaren basgitaar in de band van Susan Tedeschi en multitalent Adam Minkoff is naast gitarist, toetsenist ook nog arrangeur en componist.

Doyle Bramhall II – De Vorstin, Hilversum – 18 Mei 2017

Vanavond zijn we te gast in Podium De Vorstin, een prachtige zaal in Hilversum. Deze centraal gelegen zaal heeft een uitstekende sfeer en druppelt langzaam vol op deze donderdagavond in mei. Het voorprogramma wordt aangenaam verzorgd door Bail, een heavy bluesrock kwartet met leden uit Veghel, Amsterdam en Nijmegen. Leuk detail is dat zij hun single ‘Here I Stand’ na afloop aan het publiek weggeven. Niet verkeerd!

Doyle Bramhall II

Het is tijd voor het hoofdprogramma! Aan zijn voeten heeft Doyle heeft twee pedalboards, eigenlijk is het één board die hij voor het gemak maar in tweeën heeft gedeeld, uitgestald. Dat pedalboard is een wezenlijk onderdeel van de man, die zonder twijfel een Master of Tone genoemd mag worden! Indrukwekkend wat een verschillende sounds hij aan een gitaar kan geven.

Hij oogt ontspannen en zelfverzekerd, lijkt ietwat in zichzelf gekeerd en het contact met zijn publiek is echt minimaal. Dat kennen we wel van meer grote artiesten en is voor ons geen enkele belemmering om juist zijn muziek volledig in ons op te kunnen nemen. Hij kondigt eenvoudig zijn songs aan en that’s it. Niet meer en niet minder.
Het contact met zijn band daarentegen is subtiel en uitermate sterk. Steelse blikken, glimlachjes en grote smiles. Alleszins prettig om te zien hoeveel plezier de mannen met elkaar hebben.
De band zet een sterke en overtuigende set neer. Zonder twijfel staan hier vier stuk voor stuk topmuzikanten, die weten wat ze doen. Respect voor elkaar en individuele vrijheid lopen als een rode draad door dit gezelschap. In Doyle’s eigen woorden: “this band feels like a sort of an organism.”

Doyle Bramhall II

De set bestaat voornamelijk uit nummers van ‘Rich Man’, een album dat het resultaat is van zijn spirituele muzikale reis, waarin hij op zoek is gegaan naar een eigen geluid en naar zichzelf! Het wordt afgewisseld met zijn klassiekers Soul Shaker en Green Light Girl uit zijn Smokestack periode. Enkele uitschieters zijn vanavond het indringende November, waarin hij de relatie met zijn overleden vader bezingt, Keep You Dreamin’ en New Faith. Ook bijzonder is het op Indiase/Noord Afrikaanse invloeden gestoelde instrumentale Saharan Crossing, waarbij Anthony Cole zijn drumkit verruilt voor een saxofoon en een pittig staaltje jazz fusion weggeeft.

Voor veel mensen hier is dit vanavond een eerste kennismaking met Doyle Bramhall II en ik kreeg de indruk dat, hoewel niet iedereen volledig mee kan gaan in enkele, soms psychedelische jazz fusionachtige muzikale uitspattingen, Doyle zeker veel fans aan zijn al grote fanbase heeft toegevoegd. Het geluid in de zaal laat wel wat te wensen over, zo is zijn stem maar ook zijn gitaar niet overal goed te horen en klinkt het geheel mij wat breiig in de oren. Desondanks wordt er volop genoten!

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Na afloop van deze energieke avond, gaat het publiek uiterst tevreden huiswaarts, na nog even langs de merchandise stand te zijn geweest. Daar signeert een opgewekte Doyle met veel plezier zijn albums, die als warme broodjes over de toonbank gaan. Geduldig laat hij zich ook fotografisch vastleggen met menig fan. De eerste clubshow is een feit en Doyle is uiterst tevreden. Zeker over zijn Europese publiek, dat “oprecht interesse in ons heeft.”

Doyle Bramhall II – Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer – 20 Mei 2017

Zaterdag gaan Edwin Birkhoff en ondergetekende weer op pad, we hebben een drukke middag plus avond voor de boeg: eerst staat er namelijk een interview met Doyle Bramhall II gepland en aansluitend zullen we diens optreden in het altijd gezellige Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer gaan bijwonen. Deze derde clubshow in Nederland van Doyle wordt voorafgegaan door Nederlands hotste blueszangeres van dit moment, AJ Plug!

Foto Tourverslag | Doyle Bramhall II - Mei 2017

Samen met haar band, bestaande uit bassist Klaas Kuijt, drummer Jeroen JJ Goossens, toetsenist Frankie Vee en gitarist Guy Smeets, zal zij de zaal opwarmen voor het concert van DB II, een optreden waar zij zelf net zo hard naar uitkijkt als haar fans. Heel recent nog werd AJ Plug door de Dutch Blues Foundation uitgeroepen tot ‘Dutch Blues Vocaliste 2016’!
Rond 20.30 uur is de zaal al lekker volgestroomd als AJ Plug het podium betreedt. Het is voor mij al even geleden dat ik ze aan het werk heb gezien en ik moet zeggen: ik ben aangenaam verrast. Als geheel staat de band als een huis en er wordt een afwisselende set met nummers van beide albums neergezet. De strakke ritmesectie weet een stevige fundering te leggen voor het soleerwerk van AJ en gitarist Guy Smeets.

Foto Tourverslag | Doyle Bramhall II - Mei 2017

Guy voelt zich duidelijk als een vis in het water en trakteert het publiek op een vette portie van zijn uitstekende gitaar skills. Ook AJ maakt grote indruk met haar imposante stemgeluid en dito uitstraling. Kippenvelmoment als het een-na-laatste nummer Big Sweet Love rustig wordt ingezet, en vervolgens na de ingetogen intro overgaat in een portie stomende bluesrock. Wat een fijn optreden en bekijk hier nog even het foto-album.

AJ Plug - Big Sweet Love | De Boerderij

Het podium wordt even omgebouwd en dan is het tijd voor het optreden van Doyle Bramhall II, welke, zoals immer, wordt aangekondigd met het instrumentale Interplanetary Music (Sun Ra Cover). Ook dit keer weet Doyle een interessante set neer te zetten, met als rode draad het album ‘Rich Man’. Het rustige My People, Keep On Dreamin’ en het poppy Mama Can’t Help You zetten de zaal langzamerhand op de kop. Het prachtige en intense New Faith doet een golf van rillingen door mijn lichaam stromen.

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

De opbouw van de set is uitgekiend sterk, en na die relatief ‘rustige en toegankelijke nummers’ is het tijd voor een ruim 16 minuten durende jazzfusion achtige uiteenzetting van The Samanas. Het nummer begint rustig maar bouwt op naar een op fenomenale wijze gebrachte gitaarsessie. Na vijf minuten begint Doyle met zijn versterker te stoeien en na wat stevige rock-en dito zangpartijen krijgen we een mengeling van uiterst psychedelische klanken over ons heen gestort. Kijk vooral naar onderstaande video!

Doyle Bramhall II - Samanas | De Boerderij - Zoetermeer | 20/5/2017

Zoals Doyle zelf al aangaf in het interview eerder op de dag, is dit wie hij is en hoe en wat hij wil spelen. Ook al heeft hij een imposant oeuvre waar hij uit kan putten en zijn er altijd fans die de ‘oude meuk’ willen horen. Dit is Doyle in het hier en nu. Een begenadigd tekstschrijver, een zinnenprikkelend zanger en een immens veelzijdige briljante gitarist. Een inmiddels zelfverzekerde muzikant die zijn plek als soloartiest én bandleider in de muziekwereld (nogmaals) heeft bevestigd. Doyle Bramhall II has created the sound of his life…

Doyle Bramhall II

Op zondag 4 juni speelt Doyle tijdens het Grolsch Blues Festival te Schoppingen, Duitsland, juist over de grens bij Enschede. In juli/augustus 2017 en het voorjaar van 2018 zal Doyle Bramhall II terugkeren naar Europa.

Website Doyle Bramhall II
Bekijk hier het volledige Album Doyle Bramhall II – On Tour 2017

Setlist @ De Vorstin
Soul Shaker
The Veil
Keep You Dreamin’
My People
November
Cries Of Ages
Mama Can’t Help You
Rich Man
New Faith
Saharan Crossing
The Samanas
Toegift:
Choice Of Colors
Work To Do
Green Light Girl

Setlist @ Boerderij:
Soul Shaker
The Veil
My People
Keep You Dreamin’
Hands Up
Mama Can’t Help You
Let It Down
Rich Man
Hang Up On My Baby
New Faith
Saharan Crossing
The Samanas
Toegift:
Work To Do
Green Light Girl

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II

Doyle Bramhall II


Ook op Blues Magazine ...