Tony Vega Band
Café de Kroeg, Arnhem
6 november 2009

Verslag door Thomas de Ruiter

Hij weet je niet diep van binnen te raken. Hij zorgt niet voor het betere kippenvel. En hij brengt ook geen weke knietjes teweeg. Maar het rockt, scheurt en swingt wel. En dat maakt kijken naar de Tony Vega band hoogst vermakelijk.

Dat hij aardig aan de weg aan het timmeren is en steeds meer naamsbekendheid geniet in thuishaven Texas is blijkbaar reden genoeg voor Tony Vega om de internationale wateren te trotseren en ons continent aan te doen. In zijn amper drie weken durende Europese tour doet hij verscheidene clubs en kroegen in diverse landen aan, waaronder ook Cafe de Kroeg in Arnhem. Met zijn drietal wist hij op vrijdagavond 6 november het ijs met het betrekkelijk kleine publiek al snel te breken. Met een hoog tempo vuurde hij krachtige en rauwe gitaarsalvo’s af, waardoor al snel duidelijk werd dat het livegeluid van Tony Vega niet slechts binnen het hokje ‘blues’ te plaatsen valt. Zijn muziek wordt overmeesterd door de rock ’n roll en rockabilly invloeden, merkbaar leidende tot een tekortkoming bij de ware bluesliefhebbers.

Vol overgave bracht hij naast eigen recente eigen producties ook inmiddels gedateerde tracks als het stuiterende Trick or Treat en het haast ‘Status Quo-esque’ Hard to Love. Maar, hoewel dit voor enig vermaak van het publiek zorgde waren het zijn vertolkingen van gouwe ouwen die de voetjes van de vloer kregen. Voornamelijk zijn swingende versies van het Peter Gunn themalied en Jet Airliner van de Steve Miller Band zorgden ervoor dat de kopjes heftig gingen knikken en de heupjes stevig gingen wiegen. Echter, gevoelige ballads en jankende snaren bleven achterwege waardoor de luisteraars slechts werden getrakteerd op meer stomende tracks dan je van een Texaanse bluesband zou verwachten.

Gevoeligheid moet dan ook niet verwacht worden van een bezoek aan de Tony Vega band. Het trio brengt een energie mix van rock, roots en blues die ervoor zorgen dat je op z’n minst staat te hupsen. Maar, zij die geraakt willen worden door de blue note en de pijn van de artiest na willen voelen zeuren in de leegte van hun maag kunnen enig contact beter vermijden. Vermakelijk is het dus zeer zeker, maar slechts voor zij die graag hun, al dan niet stoute, dansschoenen aantrekken.

Website Tony Vega Band : www.tonyvegaband.com


Ook op Blues Magazine ...