Tommy Keys – “The Man In The Moon”

Artiest: Tommy Keys
Label: LPF Records
Format: CD
Datum release: 31 januari 2010

Tommy Keys - The Man In The Moon (CD)

Als je de cd van deze man in kwestie gaat beluisteren, kan je eigenlijk je maar een ding af vragen. Hoe kan het dat deze man in New York geboren is? Als je het album beluisterd hoor je eigenlijk alleen maar heel veel New Orleans Stuff ala Dr John, maar ook Jazzy blues ala Floyd Dixon, Big Joe Duskin. dat zijn zo een aantal namen die je te binnen schieten.
Het album zit vol met variatie met een band, die klinkt als een klok, en ook nog eens lekker swingt.
Het is meer dan duidelijk dat Tommy zijn invloeden uit de Memphis en New Orleans sfeer haalt, en dat betekent dus een flinke dosis Soul, jazzy en Funk items, buiten de traditionele blues dingen. Die zijn er namenlijk ook.
Op zeer jonge leeftijd had Tommy zijn hart al verpand aan de piano en de blues die er bij hoorde. Zijn eerste album dateert al uit 2004, (2 Left hands),terwijl in 2007 album 2 volgde (side Street Boogie), en dit is nu zijn derde worp ( The Man In the Moon), en het is wederom een album wat heerlijk weg luistert.
Maak je op voor een Tour De Force langs alle krochten in Menphis, waar de Soul en Funk nog altijd erg hoog in het vaandel staat. vervolgens pakken we de echte Bluesrifjes aan, met uitstekend gitaar werk van John Welan en ook Gary Sellers, en pracht blazers in bepaalde tracks. Het is te veel om ze allemaal te noemen , want Tommy heeft een hele batterij ingeschakeld van klasse muzikanten, om dit album alleen maar het beste mee te kunnen geven, en doet dat met Verve kan ik je zeggen.

Het album swingt alle kanten op, maar heeft buiten de Jumpblues, Soul blues, en Funky Riffs, ook wel degelijk veel blues er in zitten, en dat klint tof gewoon. Ik hoor heel veel Dr John in dit album en zeg nou zelf, dat kan alleen maar goed zijn toch?
Bijn allemaal eigen nummers, en sommige geent op nummers van Floyd dixon of Big Joe Duskin, doch allemaal wel met eigenheid uit gevoerd, en van een hoog niveau.
Deze schijf hoort natuurlijk thuis in het Blues and beyond gebied en ook de productie is veel zorg aan besteed. het zal mij niet verwonderen als deze man hoge ogen gaat scoren in de Scene, en wie weet heel misschien komt hij een keer deze kant op? dat zou erg lekker zijn denk ik. Ik nodig je van harte uit, om dit album eens onder de loep te nemen, en voor een feestje is het natuurlijk bal hiermee. Tommy heeft een stem, die af e toe Dr John is, maar ook Billy Price. Feit is wel dat dit gen persee Blues album is.

Tracks dan die er uit springen: NO Money, heerlijke swing er in en een beertje Randy Newman er in. Ever Since You Went Away, een Rumblin’ blues, Born With The Blues-Mooie Ballade, met uitstekend solo werk erin.
Dan Boogie in Big Joe The Boogie man, en dan een kei van een slow Blues in Troubles Life Blues. De Titeltrack laat je meteen denken aan new orleans heat met dr John, helemaal goed, man In The Moon dus. Laat je verrassen vrienden!
(Frank van Engelen)

Tracks:
01. Man In The Moon
02. No Money
03. Rock A Boogie Woogie
04. You Cann’t Live On Love
05. Ever Since You Went Away
06. Born With The Blues
07. Big Joe The Boogie Man
08. Troubled Life Blues
09. The Hadacol; Bounce
10. My Wish

Website Tommy Keys : www.tommykeys.com | www.myspace.com/mrtommykeys


Ook op Blues Magazine ...