TivoliVredenburg

Rondleiding door het nieuwe muziekcentrum
In TivoliVredenburg is alles bijna mega behalve de zalen!

Tekst en foto’s: Bert Lek.
Meer foto’s Bert Lek

Maandagmiddag 24 februari jl. werden de (muziek)pers en gebruikers van TivoliVredenburg uitgenodigd voor een rondleiding door het nieuwe muziekcentrum. Enkele maanden daarvoor waren 2000 inwoners van de stad, collega-directeuren en programmeurs in de gelegenheid geweest om eens rond te neuzen. Deze keer waren vierhonderd mensen op de uitnodiging afgekomen. In de grote zaal werden zij welkom geheten door directeur Frans Freeke. Na een korte uitleg over de verbouwing werden de bezoekers in verschillende groepen verdeeld om zo met een kartonnetje water in de hand in een uur door het hele gebouw te wandelen.

Ik zelf heb daar nogal wat voetstappen achtergelaten. Vanaf 1979, de try-out concerten met o.a. Luther Allison en Sun Ra, om er maar een paar te noemen, tot en met de laatste, vijfentwintigste, Blues Estafette in 2004. Legendarisch waren ook de edities van de Spring Blues, hoewel die geen lang leven beschoren waren, de bluesserie in de kleine zaal en de concerten in de grote zaal, waar B.B. King een van zijn beste concerten gaf, maar ook Albert King op 3 februari 1980. Deze laatste was speciaal gekomen om mijn 31ste verjaardag op te luisteren. De salsa-avonden met o.a. Celia Cruz, Tito Puente en de Fania All Stars en gewoon popconcerten van o.a. Ry Cooder: wat was hij geweldig! Rory Callagher, Dr. John, Stevie Ray Vaughn en een van de laatste concerten van de Kinks uit 1980.

Vergeleken met het verleden is alles groter geworden behalve de grote zaal. Konden er vroeger 2000 mensen zitten, nu nog maar 1717 en dat komt omdat er nieuwe bredere stoelen geplaatst zijn. Zeven jaar lang is de grote zaal op temperatuur gehouden om de akoestiek te bewaren. Het enige wat nog veranderd is aan de zaal is de komst van een lichtkoepel en de muren zijn wit geschilderd. Gelukkig is nu het bouwgrijs weg. Architect Herman Hertzberger, die ook het oude Vredenburg ontwierp, heeft ook nu een grote stempel op het gebouw gehad, zo erg zelfs, dat de kleuren in het gebouw Hertzberg Blauw en paars genoemd worden. Vroeger was het vaak een probleem voor het laden en lossen van de apparatuur van de bands of orkesten, maar dat is nu verleden tijd. Ondergronds rijden de trucks naar binnen en via diverse grote liften komt uiteindelijk alles op zijn plaats. Van het oude backstage-gedeelte van de grote zaal en de kleine zaal is niets meer over. Naast de oude grote zaal zijn er nu vier concertzalen bijgekomen.

TivoliVredenburg

De kamermuziekzaal heeft de naam Hertz gekregen, dit als knipoog naar de ontwerper van het gebouw, Herman Hertzberger, tot wiens bureau ook de architect van deze zaal, Patrick Fransen, behoort. Tevens verwijst de naam naar de eenheid van de frequentie van geluid: het aantal trillingen per seconde. Hertz is de mooiste zaal met 543 stoelen. Deze zaal zal hoofdzakelijk voor kamermuziek, opera, theater en kinderconcerten geschikt zijn. Zaal Ronda, deze naam baseert zich op de ronde vorm van de zaal en het feit dat de zaal als een huis in het gebouw hangt, net zoals de huizen op de bergrand in de Spaanse stad Ronda. De Ronda biedt een capaciteit van 2000 bezoekers en moet de nieuwe Tivoli worden. Men spreekt liever van popzaal en het podium is erg hoog, dus niet zo gunstig voor fotografen om vooraan mooie plaatjes te maken.

Boven in het gebouw bevinden zich Pandora (700) met een ruime foyer. Het is de enige zaal, die geen vast podium heeft, waardoor deze multifunctioneel gebruikt kan worden. Gedacht wordt aan dance-feesten, stand up comedians en modeshows. Cloud Nine (400) is de jazzclub, dance-podium en het podium voor bands. Na de sluiting van het SJU-huis een aantal jaren geleden, probeert men hier de geweldige sfeer, die daar heerste, terug te brengen. Heel apart is de uitloop rondom deze zaal als de steven van de Titanic. Bovendien is deze zaal prachtig afgewerkt met mooi hout en je hebt net als veel plekken in het gebouw een geweldig uitzicht over de oude binnenstad en bovendien heeft dit onderkomen een eigen bar.

TivoliVredenburg

Over drank gesproken: aangezien het gebouw 47 meter hoog is en negen verdiepingen heeft, werd de bierbrouwer intensief bij de aanleg van de bierinstallatie betrokken. Een reguliere bierinstallatie heeft namelijk niet het vermogen om het bier naar grote hoogten te pompen. Maar liefst twee platforms zijn nodig om het bier naar de negende verdieping te krijgen en er staan twaalf tanks van 1.000 liter in de kelders van TivoliVredenburg. Op de tweede verdieping staan nog eens acht tanks van 1.000 liter die de bovenste zalen kunnen bedienen. Een combinatie van tanksystemen dat speciaal ontwikkeld is door AB InBev om iedere bezoeker te kunnen voorzien van Jupiler bier.

TivoliVredenburg beschikt vanaf de opening in juni 2014 over 17 vaste bars en bijna 2 kilometer bierleiding. Er zullen meer dan 90 tapkranen worden geïnstalleerd en de 20 biertanks op de verschillende verdiepingen hebben dus een inhoud van 1.000 liter. Niet alleen voor het bier is het een hele klim naar boven, ook voor de bezoekers. Hoewel er twee roltrappen zijn, moet de laatste klim via de trappen gebeuren. Wil je niet lopen dan zijn er altijd nog een aantal liften.

Het zal nog heel spannend worden of alles op tijd klaar zal zijn. In april en mei vinden de proefconcerten plaats. Ben Harper (2 mei) in de oude zaal, Jeff Beck, Ronda (30 mei), John Butler Trio, Ronda (30 juni). (In ieder geval niet tegen de introductieprijzen van 1979. Maar toegangsprijzen, die je gewend bent te betalen voor een pop- of bluesconcert.) Of de Blues Estafette terug komt, is nog maar de vraag. Daar werd keurig door Syste Wils, die ons rondleidde, omheen gedraaid: “dat weten we nog niet, maar er zullen best blues-concerten komen.” Wat wel zeker is dat de papieren maandkrant niet meer terugkomt. Alle concerten worden op www.tivolivredenburg.nl aangekondigd en middels een nieuwsbrief word je dagelijks op de hoogte gehouden.

TivoliVredenburg


Ook op Blues Magazine ...