The Twisters – “Come Out Swingin'”
Label: NorthernBlues Music
Formaat: CD
Datum release: 2009

Te bestellen bij o.a. Bol.com

twisters-come-out-swingin

‘Een must voor iedereen die van swingende jumpblues houdt. Perfect in de traditie, mooie arrangementen, vocaal goed ineengezet en natuurlijk
is er ook uitstekend instrumentaal begeleidingswerk. Zo worden ze op de piano bijgestaan door Kenny ‘Blues Boss’ Wayne’.

Dit was de bijgaande tekst voor het album ‘Come out swingin’ – The Twisters’. Deze bluesband uit Canada leverde recent dit (vijfde) album af en ik ben van mening dat met bovenstaande tekst het album tekort wordt gedaan. Ja, zeker swingende jumpblues, perfect en in stijl uitgevoerd, echter er is meer, wat deze band te groot maakt voor enkel het hokje ‘jumpblues’. Zanger/gitarist Brandon Isaak heeft het grootste aandeel in de songs op dit album, tesamen met bluesharper/zanger Dave ‘Hurricane’ Hoerl. Uitstapjes naar rockabilly met geweldige echo-gitaarsound en wilde slapbass van Keith Picot (tevens bassist bij Cousin Harley, 1 van Canada’s betere vetkuif-trio’s) zijn te horen in ‘Doghouse’ en ‘Matter of time’.

‘I refuse to get old’ is een traditioneel deltablues nr wat enkel bestaat uit acoustische slidegitaar, bluesharp en stampende voet om ritme aan te geven en de track ‘Take my own advice’ gaat een behoorlijk eind richting reggae waar behalve de aanwezige blazerssectie ook weer perfect de mondharmonica ingepast wordt, enige wat afdoet aan de ‘reggae sound’ is dat de zanger geen Jamaicaans accent heeft! Killer-bluesgitaar is te horen op ‘Dirty boy blues’ waaruit blijkt dat Isaak goed heeft geluisterd naar bluesgiganten als BB en Albert King, Stevie Ray Vaughan en Albert Collins zonder als een exacte kopie te klinken, smaakvol en kundig uitgevoerd.

Deze compleet door de bandleden geschreven uitgave bestaat uit allerlei substromingen in blues, gevuld met prima pianospel van Wayne, bluesharp door een gitaarversterker, brushes voor de drums en gitaarwerk wat qua sound eenvoudig is maar altijd classic klinkt maakt dit album inderdaad een must voor bluesliefhebbers. 1 ding hebben alle songs wel gemeen; Het swingt! Gaat dat binnenkort zien tijdens een van hun optredens (zie onderstaande tour data) in Nederland / Belgie want wat deze mannen op de plaat gezet hebben kunnen ze live minstens zo goed (inclusief geweldige covers). Vind ze ook op youtube if you’d like to come out swingin’ !!
(Patrick Engelen)

Tracks:
01. I’ll Make It Up To You 3:14
02. Some Thing’s Gotta Give 4:32
03. Long Overdue 3:01
04. Doghouse 3:14
05. Guess That I Was Wrong 4:00
06. Matter Of Time 3:26
07. Take My Own Advice 3:38
08. K.I.K.O. 3:51
09. I Refuse To Get Old 3:38
10. Dirty Boy Blues 3:59
11. Party Goin’ On 4:58
12. Twisters’ Theme 3:40

The Twisters Tour Data Nederland/Belgie Oktober 2009

11 okt 2009 – Eindhoven (Café Wilhelmina)
14 okt 2009 – Antwerpen (Kid’s Rhythm And Blues Kaffee)
16 okt 2009 – Enschede (Nixx BBBlues Club)
17 okt 2009 – Apeldoorn (Blues Café Apeldoorn)
18 okt 2009 – Assen (De Witte Bal)

Website The Twisters : www.twisters.ca


Ook op Blues Magazine ...