The Sound of the Blizzards.

Tekst: Wim Velderman

Zo heet het thema van het nieuwe museumjaar in het C + B museum.
Op 25 april werd het museumseizoen geopend door Annie ter Beek, weduwe van Relus ter Beek (voormalig commissaris der koningin in Drenthe). Een dag erna, was het weer niet slecht. Ik besloot m’n driewieler te pakken en een tour door Drenthe te combineren met een bezoek aan het C+B museum.

Foto The Sound of the Blizzards

Toerend door de Drentse dreven daalde er een weldadige rust over me. Geen jachtig leven, maar relaxt zo leven de mensen hier. De boerderij in Grolloo van Harry Muskee was vroeger een tijd woon- en werkplaats en al snel had ik door waarom dit een logische plek was en is om songs te schrijven, inspiratie op te doen.
Alhoewel Harry geen veelschrijver was ,zo vertelde hij mij ooit eens tijdens een interview , had hij altijd wel een stuk 20 songs op de plank liggen. Het Drentse land was daar- niet uitsluitend- een zeer geschikte plek voor.
Langzamerhand stuurt mijn Piaggio Mp3 richting Grolloo. Een dorp dat qua aankleding en sfeer ruim dertig jaar terug lijkt te gaan in de tijd, de bewoners zijn uiteraard voorzien van de modernste middelen. Schitterende panden, boerderijen en natuurIjk Cafe Hofsteenge. Prachtig authentiek. Bij Hofsteenge koop je ook je entreebewijs voor het museum. Tevens hebben ze fraaie collectoritems te koop.

Dan naar het museum zelf. Een uiterst vriendelijke ontvangst, daar begint het mee. Al snel neem ik de sfeer in me op en droom weg in de Sound van de Blizzards. Het museum is smaakvol ingericht , met hulp van het Drents museum is de collectie zo geordend dat het  geen overdaad is aan onoverzichtelijke items. Smaakvol dus.
Schitterende documenten, fragmenten, goederen geven een fraaie inkijk in het wel en wee van de band. Ik ben zeer on der de indruk en bedenk dat deze boerderij in de wintermaanden uitstekend geschikt zou zijn voor bluesboys als inspirerende plek om songs te schrijven en demo’s op te nemen. Dit pand ademt muziek, blues en historie.
Ik teken het gasten boek en beloof nog wat materiaal op te sturen uit m’n eigen archief.
Wat is er nou precies te zien zult u zeggen? Dat hoor je uiteraard van mij niet, want ik daag je uit zelf te gaan kijken. Een dagje Drenthe, Grolloo zal je bevallen. Op naar het C+b museum  naar de sound van de Blizzards!

Openingstijden en info. Zie site.


Ook op Blues Magazine ...