The Rhythm Chiefs
Airborne Music Night in Concertzaal Oosterbeek
4 september 2009

Door Patrick Engelen

Zo’n 2 jaar geleden; Eigenlijk ging ik gewoon even naar Nederlandmuziek in Almere om te kijken wat m’n volgende gitaar of versterker zou moeten gaan worden maar vanwege het feit dat Gretsch (gitaarmerk) 125 jaar bestond had men daar het idee om er een feestelijke dag van te maken. Big Shampoo trio (lekkere rockabilly) en The Rhythm Chiefs daar aanwezig, die laatste kende ik nog niet. Goeiendag, wat werd ik daar prettig verrast! Sindsdien ga ik elke paar maanden wel een keer bij ze kijken en niet omdat ze een nieuw album uit hebben maar omdat deze jonge kerels werkelijk een ongelofelijke show neerzetten!

Dusty Ciggaar / The Rhythm Chiefs (archief foto)

Dusty Ciggaar / The Rhythm Chiefs (archief foto)

Vrijdagavond 4 september in Oosterbeek. M’n broer (original vetkuif) en ik komen daar aan en we dachten al snel dat we verkeerd zaten, dat dachten de aanwezigen daar vast ook van ons… Grote SUV’s en andere proleten-voertuigen (Heb ik niks tegen, is gewoon jaloezie Glimlach Emoticon), foute metro-mannen met enge sjaaltjes, dames in paardrijbroeken en -laarzen… Om het even zacht uit te drukken, niet echt het Rhythm Chiefs publiek wat je verwacht want da’s meer richting het type Motorclub, Amerikanenmeeting of bluesfestival etc. Anyway, ze waren er en stonden geduldig af te wachten tot ze mochten. Introductie en gaan met die banaan! Rustig aan beginnen, en da’s een behoorlijke understatement want het klinkt meteen levendig, energiek en origineel ondanks dat je aan alles kan horen dat hun muzikale roots in the States liggen. Elke keer als je ze ziet is het anders, Dusty speelt nooit hetzelfde, die vent is een wandelende Hot Guitars Licks bibliotheek! Hij is natuurlijk ook niet ooit voor jan met de korte achternaam uitgeroepen tot beste gitarist van Nederland. Dit is echte muziek, geen automatische piloot-set. De tracks die ze op ‘Ships of wonder’ hebben staan komen voorbij en krijgen elke keer als je ze live ziet een ander tintje. Klasse muzikanten zijn dit, ze maken rootsmuziek in de breedste zin van het woord, echt van alles zit erin. Slowblues, country, surf, rockabilly, uptempo swingende jazzy blues, hillbilly bluegrass maar dan 2 versnellingen hoger, om maar even aan te geven wat deze mannen neerzetten. Instrumentaaltjes zitten ook zeker in de set (Tribute to Jimmy B.) Instrumentaal saai? No way, want deze mannen weten wat ze doen, Raphael speelt beheerst maar zo strak als een snaar en Danny heeft het soleren op z’n bas verheven tot een ware kunst. Deze ritme sectie legt in elke song een geweldige basis wat een genot voor Dusty moet zijn om mee te spelen. Tijdens de nummers communiceren ze zonder daarbij te hoeven spreken, een blik naar elkaar is voldoende om een break aan te geven of als Dusty wil laten weten dat ie nog niet klaar is met z’n gitaar bijna vlam te laten vatten. Opvallend is dat Dusty stem behoorlijk wat verbeterd is in die 2 jaar dat ik ze ken. ‘Ships of wonder’ wordt gespeeld, langzaam maar vol dynamiek en overtuiging, een genot om naar te luisteren en te kijken. Deze band heeft het niet nodig om een set vol uitgekauwde covers te spelen, dat doen ze dan ook niet. Echter er moet wel even wat van 1 van hun meesters (The Paladins) gecoverd worden zonder dat ze zo’n nummer exact van de plaat kopieren. Afsluiten doen ze zoals gewoon met ‘Chiefs’. Een knaller; Tempo, vol gas of een rustig country ritme waarin de bekendste Cash loopjes aan bod komen, uitgevoerd met overtuiging en souplesse. Dusty wisselt de zang af met Danny en alledrie gaan ze tekeer zoals dat in een laatste nummer van de set hoort. ‘Get out of my way, we’ll run you down’ is 1 van de teksten uit het nummer en als dat stuk tekst ergens past is het daar wel!

Weer heb ik van ze genoten zoals elke keer. Ga deze smokin’ band zien en koop ‘Ships of Wonder’ want als iemand het verdient om gehoord te worden zijn het de Rhythm Chiefs! 1 ding; Als je als blues/rock band samen op dezelfde avond met deze mannen bent geboekt, hoop dan maar dat ze na je komen anders durf je mogelijk zelf niet meer het podium op!

Website The Rhythm Chiefs : www.rhythmchiefs.nl


Ook op Blues Magazine ...