Zaterdag 24 augustus zal het sfeervolle centrum van Culemborg weer volledig in het teken staan van het jaarlijkse en gratis toegankelijke internationale bluesfestival. Culemborg Blues viert haar 20-jarige jubileum en wij blikken alvast vooruit met één van de 22 acts die daar te zien zijn.

The Overnite Ex-Lovers
Bijna drie jaar geleden kwam er een einde aan het voortbestaan van één van de meest opwindende blues- en rootsbands die we in Nederland hebben hebben gehad. Het geplande derde album van Big Blind zou er niet meer komen. ‘Muzikale meningsverschillen’ luidde de simpele maar treffende verklaring en daarmee konden we het doen. Wie had gedacht dat daarmee tevens een einde zou komen aan de muzikale escapades van gitarist JJ van Duijn kwam bedrogen uit. Zo kwamen we hem al tegen in The Heyz maar op dit moment zijn de pijlen gericht op The Overnite Ex-Lovers, een stel muzikale zielsverwanten die elkaar helemaal vonden in de rhythm & blues en onder de bezielende leiding van JJ diverse podia onveilig maakten. Tussen de bedrijven door werd nog een 3-track demo opgenomen. Na enkele optredens heeft het kwartet al de nodige stof doen opwaaien. Hoog tijd dus voor Blues Magazine om eens even polshoogte te nemen…

Tekst: Jeroen Bakker

“Naast het opnemen van die demo hebben we al heel veel geschreven en uitgeprobeerd met The Overnite Ex-Lovers. Er moet uiteindelijk een volledig album komen maar we zijn nog aan het uitzoeken hoe het allemaal moet gaan klinken. Ik had nog nooit gezongen en door het vele oefenen lijkt dat steeds beter te gaan. Best even wennen dus maar door in ieder geval veel te oefenen en live te spelen verwachten we op een bepaalde sound uit te komen”, aldus JJ. De fans van het eerste uur hoeven zich geen zorgen te maken. Als vanzelfsprekend zal de blues een belangrijke rol blijven spelen maar ook zullen er soulinvloeden te horen zijn. Namen als Johnny Guitar Watson, Jimmie Vaughan, Tom Waits, Paladins of Howlin’ Wolf zijn dan ook geen onbekenden voor het viertal. “Het zal een flinke dosis rhythm & blues bevatten maar het moet geen standaard bluesplaat worden, daar zijn er al een miljard van”, klinkt hij vastberaden.

Hoewel er nog nauwelijks materiaal officieel is uitgebracht staat de band, volgens ingewijden, op het podium garant voor een energieke en dampende show. 24 Augustus zal het voor een groot publiek te zien zijn op het Culemborg Blues Festival. “We spelen zowel eigen werk als dat van anderen. De verhouding is ongeveer 50/50. Twee keer een set van een uur is bijvoorbeeld geen enkel probleem”, volgens de muzikant uit Noordwijk. “De band is goed op elkaar ingespeeld. Niet zo vreemd als je bedenkt hoe lang we elkaar al kennen. Bijvoorbeeld Jan Aandewiel, de drummer, daar speel ik al mijn hele leven mee. Ik heb hem gewoon maar weer eens gevraagd of hij interesse had. We speelden indertijd samen in een soort schoolbandje waarin we allemaal covers speelden. Vervolgens deden we een Rage Against The Machine-achtig ding. Op een bepaald moment heb ik ook bassist Peter Rotteveel er bij gevraagd. Hij komt hier ook vandaan. Speelde ooit met Dirk, ex-bassist van Big Blind die vroeger zang en gitaar deed, en het leek me interessant om hem er bij te hebben aangezien hij ook kan spelen op een contrabas. Hij kende weer een toetsenist dus met Eli ’t Hart er bij waren we compleet”.

The Overnite Ex-Lovers

Het zou heel gemakkelijk zijn om allemaal bekende gastmuzikanten te benaderen voor een samenwerking. Hoewel er in het Big Blind-tijdperk veel mooie muzikale contakten zijn ontstaan en met veel grote namen het podium is gedeeld blijkt dit geen noodzaak. “Deze band is gewoon heel goed al sta ik er wel voor open hoor. Ik wil gewoon een hele mooie plaat maken en met deze jongens veel spelen”. Toch valt daar even de naam van zijn oude maatje Wesley van Werkhoven met wie hij, overigens in gezelschap van Ian Siegal, onlangs het 10-jarige jubileumsfeestje van The Rhythm Chiefs opsierde.“Ja, als ik een bluesharp nodig heb dan weet je natuurlijk wel wie ik daarvoor benader”. Samen met de andere twee jongens van Big Blind is er voornamelijk in Nederland heel veel bereikt maar dat betekent niet automatisch een volle concertagenda met deze betrekkelijk nieuwe band. Op de vraag of het soms moeilijk is op te brengen wanneer je al zoveel mooie ervaringen hebt opgedaan reageert hij lakoniek. “Het is zeker moeilijk maar ja, dit is een compleet nieuwe start en daarnaast een prachtige uitdaging. Er moet echter keihard voor gewerkt worden om iets teweeg te brengen in Nederland. Natuurlijk kennen mensen je wel van Big Blind maar het blijft desondanks best moeilijk om aan het werk te blijven”.

De plannen voor de toekomst zijn nog niet heel concreet maar dat het album er gaat komen staat vast en daarnaast ligt de prioriteit bij de optredens. Het liefst zoveel mogelijk en dan bij voorkeur met rootsmuziek. “Misschien dat ik ooit voor een keuze kom te staan als het een om een bepaalde stijl gaat maar ik ben zo gek op rhythm & blues dat ik dat als uitgangspunt houd. Al mag het best popinvloeden bevatten hoor. Maken we er gewoon een combi van”, voegt hij er snel aan toe. “En ach…, er zijn maar weinig muzikanten die het bij slechts één band houden”.

We zullen nog even geduld moeten hebben voordat het balletje pas echt gaat rollen. Maar dat het gebeurt is een zekerheid. Blues Magazine zal de muzikale activiteiten van JJ van Duijn en in het bijzonder die van The Overnite Ex-Lovers, nauwlettend blijven volgen…

Concertagenda:
24 Augustus 2013 Culemborg Blues (20.00-22.00 uur De Kater, Kattenstraat)
1 September 2013 De Lijst, Hoogeveen
15 November 2013 Boerderij, Zoetermeer (voorprogramma van Matt Schofield)

The Overnite Ex-Lovers

Website Band: www.theovernite-exlovers.com


Ook op Blues Magazine ...