The Nimmo Brothers

The Nimmo Brothers – Mystiek Theater, Enschede 16 april 2024

Het is een gewone dinsdagavond, half april. De koude regen heeft vandaag meedogenloos tegen de ramen geslagen en de al opgeruimde winterjas heb ik toch maar weer tevoorschijn gehaald.
Maar koud of niet, vanavond zal het ongetwijfeld een verhitte avond worden! Het is een bijzondere avond in het Mystiek Theater in Enschede, niemand minder dan de Schotse The Nimmo Brothers zullen hier een van hun zeldzame akoestische optredens verzorgen!

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman. Video’s Art Visuals en Nineke Loedeman. Alle foto’s van de avond staan in het fotoalbum The Nimmo Brothers Acoustic.

De bluesrockformatie The Nimmo Brothers werd in 1995 opgericht door de broers Stevie en Alan Nimmo in Glasgow. In de loop der jaren hebben de gebroeders Nimmo diverse albums opgenomen, waarvan Moving On alweer uit 1998 stamt. Al gauw volgden Coming Your Way (2001), New Moon Over Memphis in 2003, het fantastische live album Live At Cottiers uit 2004, Missing Pieces (2009) en Brother To Brother in 2012. De band trok overal volle zalen en was populair in binnen- en buitenland.

The Nimmo Brothers

The Nimmo Brothers

In 2009 verhuisde Stevie naar Frankrijk en begon na enige jaren, na herstel van keelkanker, met zijn Stevie Nimmo Trio. Ondertussen had Alan zijn band King King geformeerd, maar beide broers bleven ook regelmatig optreden als The Nimmo Brothers. Zo toerden ze in 2015 door Europa ter gelegenheid van hun 20e verjaardag én ontvingen zowel in 2015 als in 2016 de British Blues Award als beste bluesband.

The Nimmo Brothers

Ook in onze lage landen verwierven The Nimmo Brothers een ongekend grote en dankbare fanschare. Eigenlijk zijn/waren zowel King King als het Stevie Nimmo Trio als The Nimmo Brothers ongekend populair! Mijn eerste live ervaring met de Nimmo Brothers stamt uit 2012 tijdens het Kwadendamme Festival en ik was direct verkocht. Life was never the same!

The Nimmo Brothers

De broers zijn sterk beïnvloed door onder andere Free, Paul Kossoff, B.B. King, Gary Moore en Peter Green. Stevie houdt trouwens ook van goede countrymuziek. Op zijn soloalbum Wynds of Life uit 2010 staan enkele smaakvolle country songs. Daarnaast zijn beiden topgitaristen én hebben beiden een fantastische blues strot.

The Nimmo Brothers

Sinds 2020 heeft Stevie zich weer aangesloten bij zijn jongere broer en spelen ze inmiddels alweer enige jaren samen in de zeer succesvolle vijfmansformatie King King. Na de moeilijke Covid periode nemen de live optredens gelukkig weer een grote vlucht en treedt de band veelvuldig op.

Terwijl King King dus momenteel succesvol door Europa toert, wist het Nixenmeer team olv programmeur Chris Wobben een uitzonderlijke act voor deze avond binnen te slepen: The Nimmo Brothers acoustic! Het is echt een zeldzame aangelegenheid om de broers samen akoestisch aan het werk te zien. Dat wordt smullen voor de aanwezigen in ons gezellige en intieme Mystiek Theater. En inderdaad, al ruim voor de zaal officieel open gaat is het Mystiek Theater al volgestroomd. Verstandige mensen!

Alan & Stevie trappen, gewapend met een akoestische gitaar en zittend op een stoel, hun eerste set af met A Good Day For The Blues…hoe toepasselijk. Tussen hen beiden staat op een tafeltje een thermoskan met hete thee, een potje honing en twee kopjes. Dat ziet er al vast heel gezellig en ontspannen uit.

The Nimmo Brothers

Een prachtige interactie volgt van twee bijzonder goede gitaristen, die nergens voor elkaar onderdoen. Elkaar opzwepend, soms provocerend en elkaar aanvullend, er stroomt broederlijke muzikaliteit door hun aderen. Ze weten een ultieme en gevoelige sound uit hun gitaar en uit hun stem te halen. Ze kennen elkaar van haver tot gort en het spelplezier is bij hen 100 % aanwezig. Ook voor hen zijn optredens als deze de krenten in de pap tijdens het toeren en lange tijd ‘on the road’ zijn.

The Nimmo Brothers

Tussen de nummers worden mooie verhalen verteld over vroeger, over het schrijven van nummers, over ziektes en over angsten. Zo ook hoe Alan zijn akoestische gitaar simpelweg was vergeten mee te nemen op deze toer en dus vanavond twee akoestische gitaren van onze Erik moest lenen!

Alan neemt op fantastische wijze de gitaarsolo’s voor zijn rekening terwijl voornamelijk Stevie de nummers zingt met die heerlijke stem van hem. Maar samen zijn de broers goud, niets meer en niets minder. Wat een emotie, muzikaliteit en passie van deze mannen. Elektrisch versterkt zijn ze al fenomenaal, akoestisch is het magnifiek.

https://fb.watch/rwV0SxD5pA/

Twee sets met nummers uit hun gehele (meest gezamenlijke) carrière volgen, aangevuld met enkele mooie covers. Zoals John Hiatt’s Feels Like Rain, waarin we allemaal mogen meezingen, maar ook met het stampende Rush Hour. Het publiek smult en die energie blijft de hele avond aanwezig.

The Nimmo Brothers

De eerste set wordt afgesloten met een persoonlijke favoriet van mij, het emotionele Movin On, van het album Brother To Brother uit 2012. Wat een ongelooflijk genot om dit nummer hier live en recht voor mijn neus te horen. Stevie’s stem heeft nog steeds diezelfde kracht en power om me in vervoering te brengen.

The Nimmo Brothers

Na een gezellige pauze, waarin ook de andere bandleden van King King blijken te zijn gearriveerd, gaat het optreden weer van start met enkele rustige nummers, het mooie If You Need Me, Call Out My Name. Maar niet veel later gaat het tempo weer omhoog en ontstaat er weer een feest der herkenning met een vlammende versie van Peter Green’s Oh Well. Het publiek gaat uit het dak!

https://fb.watch/rwUU2aXwsE/

Net als bij B.B. King’s The Thrill Is Gone, een klassieker die ook al jarenlang op hun setlist staat en dat ze helemaal naar hun eigen hand hebben gezet. Erg fijn!

The Nimmo Brothers

Wat is zo’n akoestisch concert toch prachtig eigenlijk, relatief simpel maar heeft oh zo veel impact, juist vanwege die eenvoud. Het directe contact met het publiek is eerlijk en ongecompliceerd. En ondertussen kan er zelfs nog wat aan de thee worden genipt. En ook dat publiek geniet van deze ‘uitgeklede’ omstandigheden. Het hangt aan de lippen van de broers, hun Schotse tongval vergt een luisterend oor. Geen Dutch Disease hier, wat een verademing.

The Nimmo Brothers

Niet veel later horen we het indringende You Stopped The Rain, geschreven door Alan in een beladen periode. Een emotioneel nummer dat hij geschreven heeft naar aanleiding van de ziekte van zijn grote broer Stevie. “Wat zou ik doen, hoe zou ik ermee omgaan”. Herkenbaar en gevoelig.

The Nimmo Brothers

Deze magische avond verloopt in één grote roes en wordt lekker afgesloten met de Jimmy Reed cover Baby What You Want Me To.

https://fb.watch/rwVsL1MJos/

The Nimmo Brothers live at the Nix, een werkelijk onvergetelijk optreden.

The Mighty King King vervolgt hun tour met
18 apr – P60, Amstelveen
19 apr – Bolwerk, Sneek
20 apr – De Bosuil, Weert
21 apr – Groene Engel, Oss
24 apr – Piano, Dortmund (D)
25 apr – Worpswede (D)
26 apr – Tante Ju, Dresden (D)
27 apr – Kulturhaus Osterveld, Pfotzheim (D)
10 mei – Kwadendamme Blues
11 mei – Ballast Festival, Overpelt (B)

Website: King King

Setlist
The Nimmo Brothers

The Nimmo Brothers

The Nimmo Brothers

The Nimmo Brothers

The Nimmo Brothers


Ook op Blues Magazine ...