The Nighthawks – “Last Train to Bluesville”

Artiest: The Nighthawks
Label: Rip Bang Records
Format: CD
Datum release: Februari 2010

The Nighthawks – Last Train to Bluesville (CD)

The Nighthawks staan al jaren bekend als een van de betere blanke Chicago blues bands. Met hun swingende elektrische blues touren ze onafgebroken de wereld over, de zalen op hun kop zettend. Na een heleboel jaar stevige bluesrock was het nu tijd voor iets anders: het volledig akoestische ‘Last Train to Bluesville’. De versterkers werden opgeborgen en met een bezetting van alleen zang, contrabas, dobro, drums en mondharmonica werd deze plaat in één keer live ingespeeld in de Sirius/XM Satellite Radio studios te Washington, DC. wat resulteerde in 10 blues classics van artiesten als Muddy Waters, Bo Diddley, Slim Harpo, Chuck Berry, Sonny Boy Williamson en James Brown!

Bij beluistering is vanaf het eerste moment duidelijk dat hier een topband klinkt die volledig op elkaar is ingespeeld en het bluesidioom tot in de puntjes beheerst. Soepel swingend werkt de band zich door een tiental bluesklassiekers. Opvallend is het muzikale vakmanschap en enthousiasme waarmee de band de nummers brengt. Dat werkt aanstekelijk; ik betrapte mezelf erop dat ik voor het einde van het eerste nummer al met mijn gitaar op schoot zat mee te zingen en spelen. Origineel is het repertoire echter allemaal niet; als beetje bluesliefhebber klinken de meeste nummers je toch al gauw overbekend in de oren. Toch zijn veel nummers door de akoestische setting op volledig eigen wijze uitgevoerd. Eigenlijk best leuk om al die bekende nummers eens in een akoestisch jasje te horen, en uitgevoerd door zo’n topband. Het repertoire bestaat uit bluesklassiekers van artiesten als Muddy Waters, Bo Diddley, Slim Harpo, Sonny Boy Williamson en Chuck Berry. De band waagt zich zelfs aan een akoestische versie van James Brown’s ‘I’ll go crazy’, en hoewel ik moet zeggen dat ik bij het horen van het intro vreesde voor een versie die wel heel schril zou gaan afsteken bij mijn favoriete uitvoering van ‘live at the apollo’, moet ik zeggen dat het eigenlijk gewoon heel goed en lekker gedaan is. Maar liefst drie Muddy Waters nummers staan erop, waarbij vooral ‘Can’t Be Satisfied’ het vermelden waard is, dat wat mij betreft eindelijk de uitvoering krijgt waar ik al jaren op wacht; met een bescheiden swingend akoestisch combo’tje achter die prachtige slidegitaar en zangpartij. Al met al niks nieuws, maar wel gewoon een heel erg lekkere akoestische bluesplaat die ik nog vaak zal opzetten.
In mei spelen The Nighthawks oa. op het Kwadendamme Blues Festival en in bluesclub xxl te Wageningen (zie concert agenda).
(Micha Sprenger)

Tracks:
01) The Chicken and the Hawk (Up, Up and Away)
02) Nineteen Years Old
03) I’ll Go Crazy
04) You Don’t Love Me
05) Rainin’ in My Heart
06) Can’t be Satisfied
07) Thirty Days
08) Mighty Long Time
09) High Temperature
10) Rollin’ and Tumblin

Website The Nighthawks : www.thenighthawks.com


Ook op Blues Magazine ...