De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken

Foto The Iconic blues album: Charley Patton – Complete Recordings 1929 - 1934

26 – Charley Patton – Complete Recordings 1929 – 1934
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Complete Recordings 1929-1934” van Charley Patton is een verzameling van zijn opnames uit de jaren ’20 en ’30. Charley Patton wordt beschouwd als een van de pioniers van de Amerikaanse deltablues en zijn stijl heeft een enorme invloed gehad op latere bluesartiesten.

Het album bestaat uit 5 schijven en bevat in totaal 55 nummers. Het geeft een uitgebreid overzicht van Patton’s muzikale carrière en zijn evolutie als artiest. Zijn speelstijl is energiek, rauw en emotioneel beladen. Zijn teksten gaan vaak over persoonlijke ervaringen, liefde, pijn en het harde leven op het platteland.

Enkele topnummers van het album zijn:
“Pony Blues” – Dit nummer wordt beschouwd als een van de klassiekers van de deltablues en is een goed voorbeeld van Patton’s kenmerkende stijl. De slidegitaartechniek en zijn krachtige stem maken dit nummer bijzonder indrukwekkend.

“High Water Everywhere” – Dit nummer is geïnspireerd door de Grote Overstroming die plaatsvond in de Mississippi Delta in 1927. Het nummer vertelt het verhaal van de verwoestende gevolgen van de overstroming en Patton’s teksten weerspiegelen de angst en het verdriet van de getroffenen.

“Screamin’ and Hollerin’ the Blues” – Dit nummer laat Patton’s vocale bereik en expressiviteit zien. Zijn krachtige stemgeluid en zijn vermogen om emotie over te brengen maken dit nummer tot een van zijn meest opvallende prestaties.

“Tom Rushen Blues” – Dit nummer is een goed voorbeeld van Patton’s fingerpicking-techniek, waarbij hij tegelijkertijd bas- en melodielijnen op zijn gitaar speelt. Zijn ritmische drive en technische vaardigheid maken dit nummer tot een van de hoogtepunten van het album.

“Down the Dirt Road Blues” – Dit nummer toont Patton’s virtuositeit op de gitaar en zijn vermogen om een verhaal te vertellen door middel van zijn muziek. De tekst vertelt over het harde leven op het platteland en de moeilijkheden waarmee hij geconfronteerd werd.

Het album “Complete Recordings 1929-1934” van Charley Patton is een waardevolle verzameling van zijn muziek en laat duidelijk zien waarom hij wordt beschouwd als een van de grootste bluesartiesten uit die tijd.

The influence of Charley Patton (BBC Arena: American Epic)

Wil je meer van dit Iconische blues album luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...