Bluesmagazine brengt met The Iconic Blues Albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken, maar laten we ook Nederland niet vergeten. In deze aanvullende reeks, de Iconische Nederlandse blues albums.

Foto The Dutch Iconic Blues Albums: The Rob Hoeke Rhythm & Blues Group – Save Our Souls

02 – The Rob Hoeke Rhythm & Blues Group – Save Our Souls
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Save Our Souls” van The Rob Hoeke Rhythm & Blues Group, uitgebracht in 1967. Het is een iconisch album in de Nederlandse muziekgeschiedenis en wordt beschouwd als een van de beste R&B-albums uit die tijd.

The Rob Hoeke Rhythm & Blues Group was een Nederlandse band, opgericht door de talentvolle pianist en zanger Rob Hoeke. Ze speelden voornamelijk rhythm and blues, geïnspireerd door artiesten als Fats Domino, Ray Charles en Jimmy Smith. Een van de weinige bluesartiesten van Nederlandse bodem die louter door zijn pianospel een groot publiek aan zich heeft weten te binden.

Rob Hoeke verwierf ook faam over de grenzen. Zo speelt hij in 1965 als voorprogramma tijdens de eerste tournee van de Rolling Stones door Zweden en leert hij mondharmonica spelen van Brian Jones. Ook de platen van de groep doen het goed. De singles “Margio” en “When People Talk” worden hits en in 1967 wordt het album Save Our Souls uitgebracht.

Het album bevatte een mix van eigen composities en covers van bekende nummers. “Save Our Souls” diende als het debuutalbum van de groep en werd ontvangen met positieve kritieken vanwege de energieke uitvoeringen en het aanstekelijke geluid.

“Let’s Go Out of Here” is een dynamisch nummer dat de luisteraar meeneemt op een reis door een denkbeeldige wereld. Het combineert soulvolle vocalen met bluesy piano- en gitaarriffs, waardoor het een aanstekelijke en meeslepende groove krijgt.

“Robby’s Tune” is een instrumentaal nummer dat gewijd is aan Rob Hoeke’s jongere broer, Robby Hoeke, die als saxofonist in de groep speelde. Het is een jazzy en swingend nummer, gedreven door de virtuositeit van Robby’s saxofoonspel en Rob’s meeslepende pianospel.

“Drinking on My Bed” – Dit nummer is een bluesy ballad waarin Hoeke zijn talent als pianist laat zien. Zijn bekwame spel en emotionele zang brengen de luisteraar in een melancholische sfeer. Het nummer werd gezongen door bandlid Frans Hoeke, neef van bandleider Rob Hoeke. Het haalde de elfde plaats in de Nederlandse Top 40

“Save Our Souls” blijft een belangrijk album binnen het genre en laat de unieke sound van de groep zien. Zijn zoon Ruben zet de blues traditie voort en speelt heden ten dage een belangrijke rol in de Nederlandse blues scene.

Don't Ask Me What I Say

 
Meer luisteren van dit iconisch blues album, check deze link


Ook op Blues Magazine ...