Bluesmagazine brengt met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken, maar laten we ook Nederland niet vergeten. In deze aanvullende reeks, de Iconische Nederlandse blues albums.

Foto The Dutch Iconic blues albums: The Golden Earring - Naked Truth

10 – Golden Earring – Naked Truth
Samengesteld door Hans Ros

Het akoestische live album “Naked Truth” van Golden Earring werd uitgebracht in 1992. Het album bevat opnames van de Nederlandse rockband tijdens hun tour door Nederland in 1992. Golden Earring is een Nederlandse rockband die in 1961 werd opgericht in Den Haag. Ze staan bekend om hun energieke liveoptredens en hun kenmerkende mix van rock, blues en psychedelische invloeden. De band bestaat uit leadzanger en gitarist George Kooymans, bassist Rinus Gerritsen, drummer Cesar Zuiderwijk en zanger Barry Hay.

Met het album “Naked Truth” wilde de band de rauwe en ongepolijste energie van hun liveoptredens vastleggen. In september 1992 werden opnamen gemaakt in Grand Café De Kroon aan het Rembrandtplein in Amsterdam voor de cd en video The Naked Truth. Het project sloeg niet in als een bom, maar in de loop van 1993 verspreidde het Naked Truth-virus zich als een lopend vuurtje en stond de plaat in de zomer van 1993 nog steeds in de top tien van de albumlijst – een ongekend succes voor Golden Earring. Binnen enkele jaren gingen er 450.000 exemplaren van over de toonbank. “Naked Truth” ontving positieve recensies en was zowel in Nederland als daarbuiten succesvol.

Het album laat zien waarom ze al tientallen jaren een belangrijke speler zijn in de rockscene. Enkele nummers van dit album zijn :
“Radar Love” is een van de bekendste nummers van Golden Earring en een van hun grootste hits. Het is oorspronkelijk uitgebracht in 1973 en staat bekend om zijn catchy gitaarriffs en krachtige zang.

“Long Blond Animal” is een ander populair nummer van Golden Earring. Het werd uitgebracht in 1980. Het liedje gaat over een verleidelijke vrouw, en het herkenbare refrein en de upbeat melodie maken het een feel-good nummer.

“Twilight Zone” is een nummer dat in 1982 werd uitgebracht en dat opvalt door zijn mysterieuze sfeer en gitaarriffs. Het nummer heeft sciencefictionelementen en gaat over een persoon die in een vreemde dimensie of “twilight zone” terechtkomt.

“Another 45 Miles” is een klassieker uit 1969 die op het album “Naked Truth” te vinden is. Het nummer heeft een meer bluesy geluid en vertelt het verhaal van een reis van 45 mijl om een geliefde te zien. Het heeft een aanstekelijk refrein en is een energiek rocknummer dat tot op de dag van vandaag populair blijft bij fans van de band.

Al met al is “Naked Truth” een essentieel live-album voor fans van de Golden Earring. Het laat de kracht en aantrekkingskracht van hun live-optredens zien en bewijst waarom ze een van de meest succesvolle rockbands uit Nederland zijn.

Golden Earring - Mad love is coming

Wil je dit iconische album terugluisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...