Bluesmagazine brengt met The Iconic Blues Albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken, maar laten we ook Nederland niet vergeten. In deze aanvullende reeks, de Iconische Nederlandse blues albums.

Foto The Dutch Iconic Blues Albums - Livin’ Blues – Hell’s Session

04 – Livin’ Blues – Hell’s Session
Samengesteld door Hans Ros

Uit Den Haag afkomstige band die, samen met The Bintangs en Cuby & the Blizzards, jarenlang de top van de Nederblues vormt. Livin’ Blues wordt opgericht door Ted Oberg, Ruud Franssen, Djörn Pool, Niek Dijkhuis en John La Grand. Op 10 maart 1967 worden onder leiding van Hans Vermeulen in de Haagse G.T.B.-studio enkele nummers opgenomen, die pas in 1993 het licht zien via de compilatie The Early Blues Sessions, waar meer onuitgebracht werk uit de eerste jaren op staat.

Terwijl de eerste single via Philips uitkomt, wordt er flink geschoven met personeel: Nicko Christiansen vervangt Djörn Pool en Cesar Zuiderwijk komt in de plaats van Niek Dijkhuis. Gerard Strötbaum vervangt Ruud Franssen. In 1969 wordt Gerard Strötbaum vervangen door Henk Smitskamp. In de bezetting Christiansen, Oberg, La Grand, Smitskamp en Zuiderwijk wordt het debuut Hell’s Session opgenomen.

Het is een overtuigend debuut vol rauwe bluesrock, dat in slechts drie dagen in de Haagse G.T.B.-studio wordt opgenomen. Ondanks dat er geen single op dit album staat, groeit de populariteit in het clubcircuit en komt de groep op de tweede plaats te staan in de Muziek Express populariteitspoll in de categorie Bluesbands.

“Big Road Blues” is een cover van Tommy Johnson en heeft stevige bluesrock groove. Het toont de soulvolle stem van zanger Nicko Christiansen.Het is een opzwepend en energiek bluesnummer dat de luisteraars meteen meeneemt in de sfeer van het album.

“Waitin’ On You” is een cover van B B King en is meer bluesy ballade met een melancholische sfeer. Het laat de emotionele kant van de band zien.

“Worried Dreams” is ook een cover van B B King en is een bluesklassieker. Livin’ Blues brengt hier hun eigen interpretatie van het nummer.
Het is een langzaam en emotioneel geladen nummer dat de pijn en zorgen uitdrukt die gepaard gaan met het nastreven van dromen.

Het album “Hell Sessions” is een krachtig bluesalbum met een mix van opzwepende en melancholische nummers. Het laat Livin’ Blues zien als een getalenteerde band die de klassieke blues vermengt met een eigen stijl en creativiteit.

Livin' Blues - Hitch Hikin' (1972)

 
Meer luisteren van dit iconisch album luiteren check deze link


Ook op Blues Magazine ...