Bluesmagazine brengt met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken, maar laten we ook Nederland niet vergeten. In deze aanvullende reeks, de Iconische Nederlandse blues albums.

Foto The Dutch Iconic Blues Albums - Brainbox - Brainbox

05 – Brainbox – Brainbox
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Brainbox” van de Nederlandse groep Brainbox, uitgebracht in 1969, markeerde een belangrijk moment in de ontwikkeling van de Nederlandse rockmuziek. Het album kan worden beschouwd als een cruciaal werk binnen het genre, waarbij invloeden van de psychedelische rock en bluesrock samenkomen.

Een van de bekendste nummers op het album is “Sea of Delight”, geschreven door de gitarist Jan Akkerman. Het nummer begint met een hypnotiserende intro, gevolgd door een opzwepend ritme en Akkermans kenmerkende gitaarwerk. “Sea of Delight” creëert een dromerige sfeer waarin de luisteraar wordt meegesleept.

“Down Man” is een ander bekend nummer op het album. Het is een rauwe bluesrocktrack met sterke invloeden uit de psychedelische rock. De krachtige zang van Kaz Lux en de energieke gitaarpartijen van Jan Akkerman dragen bij aan de dynamiek van het nummer. “Down Man” wordt vaak gezien als een van de belangrijkste rocknummers uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Het nummer stond oorspronkelijk niet op het debuutalbum Brainbox, maar op de heruitgave van het album in 1996 werd het opgenomen als bonustrack.

“Reason to Believe” is een cover van het nummer van Tim Hardin. Brainbox brengt dit nummer met een eigen interpretatie en voegt hun unieke geluid toe aan het origineel. Het nummer toont de veelzijdigheid van de band en laat hun vermogen zien om een emotionele en melodische sfeer te creëren.

“Dark Rose” is een langzaam nummer met een bluesy sfeer. Het geeft de luisteraar een gevoel van melancholie en duisternis. De teksten van het nummer zijn poëtisch en introspectief. Het gitaarwerk van Akkerman is wederom opvallend en voegt een extra dimensie toe aan het nummer.

Het album “Brainbox” sluit af met een cover van “Summertime”, oorspronkelijk geschreven door George Gershwin. Brainbox maakt van dit nummer een rockversie met een zwaardere sound. De zang van Kaz Lux komt prachtig naar voren in dit nummer en de band slaagt erin om zowel de essentie van het origineel te behouden als er hun eigen stempel op te drukken.

Over het algemeen kan het album “Brainbox” worden gezien als een belangrijk werk binnen de Nederlandse rockmuziek. Het combineert invloeden uit diverse genres en geeft er een eigen draai aan. Het album laat de technische vaardigheden van de bandleden zien, met name het indrukwekkende gitaarwerk van Jan Akkerman, evenals de krachtige en expressieve zang van Kaz Lux.

Brainbox - Dark Rose | Het verhaal achter het nummer | Top 2000 a gogo

 
Meer luisteren van dit iconisch album luiteren check deze link

Foto The Dutch Iconic Blues Albums - Brainbox - Brainbox


Ook op Blues Magazine ...