The Damned and Dirty brengt gratis te downloaden album uit

Op 1 september brengt The Damned and Dirty haar gelijknamige debuutalbum uit onder een Creative Commons licentie. Een gratis te downloaden akoestisch album vol ‘gruizige delta blues met huilende slidegitaar, prachtige ballads en swingende uptempo nummers’, aldus de tevreden muzikanten zanger Kevin de Harde en gitarist Micha Sprenger.

Beiden ontwikkelden zich in de band BluesMotel tot een sterk songwritersduo. Toen tijdens de zomerstop van de band de nummers desondanks uit hun pen bleven stromen, besloten de heren dat het tijd was voor een nieuw project. Omdat ze een voorliefde deelden voor akoestische blues spitsten ze hun songwriting toe op nummers die zich daarvoor leenden. The Damned and Dirty was geboren.

Het album bestaat uit dertien akoestische bluestracks, soms aangevuld met spaarzame bas en/of drums van Frank van Tijn, eveneens van BluesMotel. Gruizige deltablues met huilende slidegitaar, prachtige ballads en swingende uptempo nummers. De puntige teksten variëren van een aanval op homeopathie tot observaties over relaties en waanzin. Alle nummers zijn uit de pen van het duo, behalve één nummer dat speciaal voor hen werd geschreven door hun vriend Eddy Gartry. Via de website is een ‘cdboekje’ verkrijgbaar in pdf-formaat. Dit bevat meer informatie over de muziek naast prachtige foto’s van Bas Stoffelsen.

Interessant is dat The Damned and Dirty gekozen heeft voor een digitale release en verspreiding van hun muziek via het internet aanmoedigt. Gitarist Micha legt uit: ‘Bij de release van onze BluesMotel albums kwamen we er al achter hoeveel kansen verspreiding via het internet biedt. Als muzikant wil je toch in de eerste plaats dat veel mensen je muziek horen. De illegale verspreiding van onze muziek leverde ons airplay op bij lokale radiostations over de hele wereld. Blues is toch niet zo mainstream als we misschien zouden willen, dus het internet helpt je dan een breed publiek te vinden.’

Door de Creative Commons licentie waaronder het album wordt uitgegeven, staat het iedereen vrij de nummers verder te verspreiden, te bewerken of er zelfs geld aan te verdienen. Kevin de Harde: ‘De huidige wetten op auteursrecht zijn te beperkend en achterhaald. Creative Commons is een moderne manier met auteursrechten om te gaan; het bevordert creativiteit door het anderen makkelijker te maken iets met jouw werk te doen, als soundtrack voor een film of bijvoorbeeld het opnemen van een cover.’

Meer informatie over The Damned and Dirty is te vinden op de website www.thedamnedanddirty.nl of op www.facebook.com/TheDamnedAndDirty. Een preview van een van de nummers staat op http://soundcloud.com/the-damned-and-dirty/mr-highway-man-short-preview.

2016-10-14T01:04:56+00:00 27 augustus 2012|Categories: Nieuws|Tags: , |8 Comments

8 Reacties

 1. The Damned And Dirty 28 augustus 2012 om 14:34- Antwoorden

  We've got a full preview as of today. Check it out: http://soundcloud.com/the-damned-and-dirty/mr-highway-man

 2. Frank van Pardo 28 augustus 2012 om 16:42- Antwoorden

  PRIMADELUXE!!

 3. Frank van Engelen 28 augustus 2012 om 22:35- Antwoorden

  Wil het graag hebben, maar an het niet downloaden wegens een crash van de computer.

 4. Crazyrob EnRoll 29 augustus 2012 om 12:16- Antwoorden

  Mooi gedaan !!!

 5. Crazyrob EnRoll 29 augustus 2012 om 12:16- Antwoorden

  Mooi gedaan !!!

We horen graag je mening! Voeg reactie toe