Onlangs kwam een bericht naar buiten, dat een Duits gerechtshof heeft beslist, dat het gitaar-intro van het succesnummer “Still got the blues” van Gary Moore gestolen zou zijn.

Duits muzikant Jurgen Winter heeft beweerd dat hij en niet Gary die legendarische gitaar riff heeft geschreven, in 1974 al, voordat Gary hem 15 jaar later uit bracht.

Het gerechtshof was min of meer gedwongen om te geloven, dat Gary het mogelijk gehoord heeft uit Jurgen’s eigen song, welke overigens nooit is uitgebracht op vinyl of casette. Het nummer is wel op concerten gespeeld door de band van Jurgen Winter en ook 1 keer op de Duitse radio te horen geweest.

Gary Moore was toen op dat moment ook in Duitsland voor een tournee met Thin Lizzy, waar hij toen in zat, en de rechtbank besliste dat het heel goed mogelijk zou kunnen zijn dat hij het al die tijd heeft onthouden. Een expert bevestigd die stelling nog eens…

Het was natuurlijk wel even een stress moment hoewel de rechtbank wel van mening was dat het niet opzettelijk gecopieerd zou zijn, maar dat deed eigenlijk niet ter zake.

Feit is wel dat Gary inmiddels bewezen heeft dat hij er in ieder geval veel geld mee verdiend heeft… hoeveel precies moet Gary nog bewijzen.

In onderstaande versies kan je zelf je mening vormen omtrent deze kwestie, beide versies van Jurgen Winter uit 1974 en ook van Gary Moore – Still Got The Blues.
Wij zouden zeggen ga beide songs eens aandachtig beluisteren en geef je mening hierover, met de kantekening dat het duitse nummer wel 10 minuten lang is.

Het origineel van Jürgen Winter opgenomen in 1974

[YouTube link : http://de.youtube.com/watch?v=hqudqHsrQaY ]
Het is een lang nummer, echter het meest interessante deel is vanaf 6 min 20 sec !!!

Still Got The Blues – Gary Moore

[YouTube link : http://de.youtube.com/watch?v=Xx3yXUunEq8 ]

En wat denken jullie ervan??

Geef hieronder jullie mening….


Ook op Blues Magazine ...