Stevie Ray Vaughan - 30th Anniversary Legacy Edition

Stevie Ray Vaughan – Texas Flood – 30th Anniversary Legacy Edition
Label: Sony Music
Release datum: 28 januari 2013
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Door: Jan Marius Franzen

Om de dertigste verjaardag van het legendarische eerste album Texas Flood van de begenadigde Blues/ Rock gitarist Stevie Ray Vaughan te gedenken, is er een speciale editie uitgebracht genaamd 30th Anniversary Legacy Edition. Deze bevat het originele album (plus de bonustrack Tin Pan Alley, die overigens ook al op de reisssue van Texas Flood uit 1999 stond) en een bonusdisc met een niet eerder verschenen opname van een set die Stevie Ray Vaughan live in 1983 speelde in Philadelphia voor WMMR Radio.

Het verhaal rondom het debuutalbum Texas Flood is alom bekend. In het kort: In 1982 speelt Stevie Ray Vaughan and Double Trouble op het Montreux Jazz Festival in Zwitserland. Het optreden maakt grote indruk op ondermeer Jackson Browne, die zijn opnamestudio in Los Angeles aanbiedt waar een demo in enkele dagen wordt opgenomen met als producer John Hammond. Deze opnames belanden nagenoeg ongewijzigd op het album Texas Flood dat in 1983 wordt uitgebracht. Het album haalt nummer 38 in de Billboard album top 200.

Texas Flood is een meer dan geweldig album en ik sluit me volledig aan bij de woorden van de muziekhistoricus Ashley Kahn. Die schrijft dat het verhaal van Texas Flood – meer dan zijn andere albums – het verhaal is van Stevie Ray Vaughan. Het album staat het dichtst bij zijn invloeden, die bepaald werden door een mix van Zuidelijke blues uit de VS, Texaanse R&B en Blanke Rock ‘N’ Roll. Zelf zou ik daar nog aan willen toevoegen dat ook de invloeden van Jimi Hendrix en Chuck Berry goed hoorbaar zijn.
Texas Flood is een zeer gevarieerd album, waarop veel van deze invloeden te horen zijn en tegelijk de unieke gitaarstijl van Stevie Ray Vaughan op vereeuwigd is.

Wat de bonusdisc betreft: Zoals gezegd zijn de live-opnames niet eerder verschenen. Deze zijn op 20 oktober 1983 in Ripley’s Music Hall in Philadelphia voor het radiostation WMMR Radio gemaakt. Deze bevat live uitvoeringen van Texas Flood en twee Hendrix’ covers: Voodoo Chile (Slight Return) en het dubbelnummer Little Wing/Third Stone From The Sun. Je kunt horen dat deze opnamen gemaakt zijn in een niet al te grote zaal met weinig publiek. De opnamen zijn helaas (opname)technisch een stuk minder goed dan live-opnames op bijvoorbeeld het album Live Alive. Je hoort wel hoe goed Stevie Ray Vaughan and Double Trouble ook live waren!

Na de tragische en veel te vroege dood van de briljante gitarist Stevie Ray Vaughan op 27 augustus 1990 tijdens een helikopterongeluk, is er kennelijk geen of weinig nooit uitgebracht studiomateriaal voorhanden om alsnog uit te brengen. Dus voor degenen die het meesterwerk Texas Flood nog niet hun verzameling hebben of zoveel mogelijk opnamen van Stevie Ray Vaughan willen bezitten is dit absoluut een aanrader.

Kortom: Stevie Ray Vaughan is niet meer onder ons, maar zijn muziek van eenzame klasse leeft voort. Zijn rijke muzikale nalatenschap is tot op vandaag een bron van inspiratie voor de bluesrock gitaristen van nu.

Tracklist: Stevie Ray Vaughan – Texas Flood – 30th Anniversary Legacy Edition

Disc One – Texas Flood
Love Struck Baby
Pride and Joy
Texas Flood
Tell Me
Testify
Rude Mood
Mary Had A Little Lamb
Dirty Pool
I’m Cryin’
Lenny

Bonus track:
Tin Pan Alley (aka Roughest Place In Town)

Disc Two – Live at Ripley’s Music Hall, Philadelphia, October 20, 1983
Testify
So Excited
Voodoo Child (Slight Return)
Pride and Joy
Texas Flood
Love Struck Baby
Mary Had A Little Lamb
Tin Pan Alley (aka Roughest Place In Town)
Little Wing/Third Stone From The Sun