Het zevende solo-album van Steve Lukather zou best eens zijn laatste kunnen zijn…
Niet dat ‘Luke’ van plan is om zijn gitaar aan de wilgen te hangen en een punt te zetten achter zijn carrière, maar het nieuwe zojuist verschenen ‘Transition’ lijkt een laatste episode te vormen in het muzikale verwerkingsproces van de 55-jarige gitarist, zanger, componist en producer uit Los Angeles. De nasleep van zijn echtscheiding, het afkickproces, juridische touwtrekkerij en het overlijden van zijn moeder… Nooit eerder moest de gifbeker zo diep worden leeggedronken. Zoals zo vaak blijken er ook nu weer lichtpuntjes te zijn aan het einde van de gitzwarte tunnel. ‘Transition’ is een autobiografisch verhaal geworden waarin de muzikant van zijn hart geen moordkuil maakt…

steve-lukather-transition

Tekst: Jeroen Bakker

Steve heeft de hele dag journalisten en fotografen om zich heen gehad. De promotiecampagne in verband met uitbrengen van het nieuwe album is in volle gang en Nederland staat als vanzelfsprekend met dikke letters in de agenda vermeld.
Hij oogt vermoeid maar de ontvangst is zoals altijd uitgelaten en hartverwarmend. “Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld man. Ik moet echt een engel op mijn schouder hebben gehad toen ik besloot om af te rekenen met het verleden. Sinds ik drie jaar geleden voor het eerst in mijn leven zonder drank of iets dergelijks op het podium heb gestaan lijkt de wereld er niet alleen veel mooier uit te zien maar lacht het geluk me eindelijk ook nog eens toe. Eindelijk lijkt alles te gaan verlopen zoals ik het graag zie. Er hebben zich in korte tijd enkele geweldige uitdagingen aangediend. Hoewel ik vrienden ben kwijtgeraakt omdat ik niet langer ‘the partyman’ ben, heb ik enkele nieuwe mensen ontmoet die heel belangrijk voor me zijn gebleken”.

“Ik ben kort geleden 55 jaar geworden maar muzikaal gezien heb ik het meest interessante en ook het beste jaar uit mijn carrière achter de rug”, aldus Steve. “Uiteraard zal 2013 in het teken staan van het nieuwe album. Het is er een met meerdere gezichten. Niet vreemd als je nagaat wat er allemaal is gebeurd terwijl ik er aan werkte. Je hoort in de eerste tracks mijn donkere kant terug in de muziek maar het album kent ook veel positiviteit en optimisme. Ik heb er nooit moeite mee gehad om over mijn ervaringen te praten. Het is mijn leven, mijn realiteit. Het raakt me echter nog altijd wanneer een artikel veel onwaarheden bevat die mijn vrienden of familie treffen. Als ik iets geleerd hebt de afgelopen jaren is het wel hoe belangrijk zij voor mij zijn. Het laatste nummer ‘Smile’ heb ik speciaal opgenomen ter nagedachtenis aan mijn moeder. Ze was een van mijn grootste supporters in zowel de goede als de slechte tijden. Ik weet zeker dat ze het prachtig zou hebben gevonden. Ook ben ik wederom gevraagd een bijdrage te leveren aan G3, samen met Joe Satriani en Steve Vai op één podium! Ik vind het een geweldige eer dat ze bij mij zijn terechtgekomen. G3 is kort samengevat eigenlijk een andere naam voor de buitencategorie als het om gitaristen gaat. Iets waar ik ook enorm naar uitkijk is het 35-jarige jubileum van Toto dat we uitgebreid zullen vieren. We zullen in juni een optreden in Amsterdam doen”.

Steve Lukather and Band

Steve doelt, wanneer hij het over het ontmoeten van nieuwe mensen heeft, onder anderen op Ringo Starr, de voormalige Beatle-drummer die hem het afgelopen jaar uitnodigde om deel uit te maken van zijn All Starr Band. “Het is de band waar iedereen deel van wil uitmaken want geloof me, je wordt heel goed behandeld. Je wordt per privé-jet rondgevlogen, de hotels zijn super, het geld is goed en niets wordt aan het toeval overgelaten maar het allervoornaamste is toch wel dat je met de allerbelangrijkste drummer uit de popgeschiedenis mag spelen. Hij introduceerde mij iedere avond als ‘my very last new friend’. Een jongensdroom is uitgekomen”.

Het lijkt nauwelijks te bevatten dat de man die zelf als sessiemuzikant op meer dan 1500 albums zijn medewerking aan de allerbeste musici ter wereld heeft verleend, nog steeds vol bewondering over een nieuwe samenwerking kan zijn. Je zou zelfs veronderstellen dat een muzikant van dit kaliber na jarenlang in Toto te hebben gezeten met de legendarische Jeff Porcaro achter zich, niet meer zo snel onder de indruk is van een drummer. “Je moet het vergelijken met de vraag wat er eerder was, de kip of het ei. Ringo is het ei. Hij is de eerste om te erkennen dat er technisch gezien betere drummers zijn dan hijzelf maar vergeet niet: zonder hem was er geen Jeff, geen Neil Peart, Billy Cobham of Simon Philips”.

Steve Lukather

In februari en maart zal Steve met dit bijzondere gezelschap in Japan, Nieuw-Zeeland en Australië te zien zijn. Ook Todd Rundgren is in het muzikale keurkorps van Starr te vinden.
Steve probeert tijdens het interview contakt te krijgen met Rundgren. Hoewel alle activiteiten vandaag voornamelijk in het Amsterdamse American Hotel plaatsvinden, worden de spaarzame ‘onbenutte’ momenten in de nabijgelegen omgeving doorgebracht. Zijn goede vriend is slechts tweehonderd meter verderop druk bezig met de voorbereidingen van zijn optreden met het Metropole Orkest dat ’s avonds in een uitverkochte Paradiso te zien zal zijn.
De pogingen om elkaar even te ontmoeten zijn tevergeefs. Steve zal na ons gesprek met spoed naar Schiphol worden gebracht want morgen zal ook Duitsland op de hoogte worden gebracht van zijn ‘Transition’.

Steve Lukather and Band

Concertdata:
26 Maart 2013 Paradiso, Amsterdam
27 Maart 2013 Mezz, Breda

Website artiest:
www.stevelukather.net


Ook op Blues Magazine ...