It’s all about the blues

Zaterdag 14 maart staat Parkstad Limburg Theaters het teken van de 24e editie van de Southern Bluesnight. Het grootste indoor bluesfestival van het zuiden presenteert een line-up waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Met internationale topacts en klinkende namen uit eigen land. The Southern Bluesnight presenteert het beste van de blues in elf acts op drie podia en twee live buskers in de wandelgangen van Theater Heerlen.​

Southern Bluesnight
zaterdag 14 maart 2020
Theater Heerlen

Info + Tickets

Line-up

John Primer & The Real Deal Bluesband​ (US)
John Primer, een bluesman in hart en nieren leende op 8 jarige leeftijd zijn eerste gitaar. Gefascineerd door grootheden als Jimmy Reed, Muddy Waters, Little Milton en Elmore James was John verkocht aan de Blues. Hij vormde door de jaren heen zijn eigen unieke stijl die niet onopgemerkt bleef door de grootheden van de Blues. Zo werkte hij samen Sammy Lawhorn, Junior Wells, Buddy Guy, Lonnie Brooks en “Hoochie Coochie Man” zelf, Muddy Waters. Er zijn maar weinig bluesartiesten die John’s sterke traditionele slide techniek kunnen evenaren. En dat niet alleen, zijn gave als story teller en liedjesschrijver zijn eindeloos en zijn geluid is onvergetelijk. John Primer & The Real Deal Bluesband zijn een drijvende kracht in de hedendaagse blues!

Chris Bergson & Ellis Hooks (US)
Chris Bergson en Ellis Hook brengen onvervalste Delta soul-blues tijdens SBN. De stem van zanger Ellis Hook doet denk aan de groten der aarden als Sam Cooke en Otis Redding. Toch is zijn geluid uiterst uniek te noemen door de combinatie van R&B, blues en Southern Gospel. De uit New York afkomstige gitarist en singer-songrwriter Chris Bergson deelde het podium met o.a B.B King, Etta James en Bettye Lavette en werd door all Music uit geroepen tot ‘een van de meest inventieve Singer-Songwriters in de moderne blues’. Dit keer laat hij echter het merendeel van de zang over aan Ellis Hooks en maakt hij er met zijn swingende gitaarspel een waar feest van.

King Solomon Hicks (US)
De pas 22-jarige gitarist en zanger Solomon Hicks wordt niet voor niets ‘King’ Solomon genoemd door zijn fans. Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij namelijk als geen ander jazz en blues perfect te combineren. Hij speelt al sinds zijn 13e in de New York’s Cotton Club als lead gitarist van een 17-koppige band en dat doet hij inmiddels al zo’n 9 jaar. Zijn 4e album genaamd Carrying On The Torch Of The Blues, bracht hij uit in 2015 met optredens van o.a Southside Johnny, Bruce Springsteen the E Street Band saxofonist Jake Clemons. Ook werkte hij samen met legendarische artiesten als Tony Bennett, Jon Hendricks, Mike Stern en Lee Ritenour.

Harmonica Hinds (US)
De legendarische Harmonica speler Harmonica Hinds werd bekend in de jaren zeventig toen hij vaak op het podium stond met Junior Wells van de beroemde Theresa’s Lounge in Chicago. Al ruim 5 decennia is Hinds een begrip in de blues scene en speelde hij met grootheden als Muddy Waters, Koko Taylor, Pinetop Perkins. Tot op heden is hij zeer actief in de Chicago blues scene met eigen shows en shows samen met de onlangs overleden Eddie Taylor Jr. Hinds zal tijdens zijn optreden op de Southern Bluesnight worden begeleid door Richard van Bergen en Jeroen JJ Goossens. Sinds dit jaar vormen zij samen ‘Richville’, een duo dat kan worden omschreven als ‘organisch, intuïtief en ongepolijst’.

Phil Gates Band (US)
Bij bluesheld Phil Gates stroomt de blues al van jongs af aan door zijn aderen. De in Chicago geboren multi-instrumentalist leerde vanaf zijn 7e viool, klarinet en drums spelen maar zijn ware liefde vond hij in de gitaar. Het is de expressiviteit van de elektrische gitaar en het geluid van de slide waardoor dit zijn favoriete instrument wordt. Beïnvloed door Buddy Guy, Muddy Waters, Roy Buchanan, Jimi Hendrix, en Shuggie Otis werd hij op 18 jarige leeftijd professioneel muzikant en tourde hij mee met verschillende projecten. In de carrière die volgt speelt hij samen met blueshelden als Buddy Guy, John Mayall, Eric Gales en vele anderen.

Little G Weevil (HU)
Op 12-jarige leeftijd viel het ijzeren gordijn en werd de jonge Hongaar Gábor verliefd op de bluesplaten die vanaf dan het land vrijelijk instroomden. Al snel wijdde G. zich eraan om zelf de blues te spelen en in 2004 trok hij eindelijk naar Memphis om er aan de bekende Beale Street werk te vinden, eerst nog als afwasser maar al snel maakte hij naam als bluesgitarist. Zo won hij in Memphis de International Blues Challenge en werd hij meermaals genomineerd voor een Independent Blues Award. Ook deelde hij het podium met legendarische artiesten als Johnny Winter, the Neville Brothers, John Popper, Lee Oskar en vele anderen. Inmiddels is hij een gevestigde naam in de blues scene en staat hij vooral bekend om zijn buitengewone fingerpicking techniek waarmee hij op een meesterlijke wijze de blues speelt.

Kerri Powers (US) & BJ Baartmans (NL)
De uit Conneticut afkomstige zangeres Kerri Powers is gezegend met een rauwe bluesstem die moeiteloos schakelt tussen folk, country en blues. Op negenjarige leeftijd compenseerde ze al haar eigen liedjes en trad ze geregeld op in de lokale muziekscene. Maar na de komst van haar zoon hing ze haar gitaar in de wilgen om hem op te voeden. Gelukkig pakte ze het schrijven van muziek en spel weer op na een heftige scheiding. Het resultaat; de prachtige bluesy rootsplaat Starseeds. De zangeres wordt begeleid door rasmuzikant BJ Baartmans. De singer-songwriter en gitarist staat bekend om zijn virtuoze versmelting van diverse stijlen als blues, folk, jazz en country. Kortom, een echte aanrader voor de liefhebbers van soulvolle Americana en country met een rauw bluesrandje.

Dave Warmerdam Band (NL)
De Dave Warmerdam Band neemt je mee op reis door de tijd van de blues en jazz. De band, bestaande uit 5 jonge muzikanten met een grote liefde voor blues en jazz, brengen geweldige uitvoeringen van aloude, bekende blues classics, maar ook eigen nummers. Met respect voor hoe het was, ruimte voor vernieuwing en eigen interpretatie, weet de band feilloos verschillende stijlen te combineren. De Dave Wamerdam band is dan ook een absolute must-see voor de liefhebber van blues, jazz en fusion.

Mike & Rob Jeukens (NL)
Winnaars van de BRUL contest 2019, Mike en Rob Jeukens zijn vader en zoon en hebben beide een grote voorliefde voor oude Delta Blues. Rob heeft jarenlang zijn dienst bewezen als mondharmonicaspeler in de bluesband Booz ‘n’ Blues. Die bluesroots heeft hij overgedragen aan zijn zoon, zanger en gitarist Mike. Samen stoppen ze oude obscure Delta en Country Blues in een nieuw jasje. Live wordt scheurend gitaargeluid en snel slidewerk afgewisseld met fingerpicking en harmonica solo’s. Dit wordt allemaal aangevuld met slopende footstomps. Aan dit duo van eigen Limburgse bodem de eer om de 24ste editie van Southern Bluesnight te openen!

– – – – –

De live buskers in de gangen van Theater Heerlen zijn in handen van Harry Muyres en Johnny Spätzünder!

Harry Muyres (NL)
Harry Muyres is een singer-songwriter uit Munstergeleen. Zijn repertoire bestaat uit bekende en onbekende covers, country, folk, blues, americana veelal van zijn grote voorbeelden Neil Young en Bob Dylan, afgewisseld met eigen werk. Er komt zowel een Engels als Limburgstalig repertoire voorbij. De begeleiding van zijn zang wordt hierbij ingekleurd met gitaar, mondharmonica en voetpercussie.

Johnny Spätzünder (DE)
Johnny, das Original aus Saarbrücken speelt een gevarieerde mix van eigen werk, Johnny Cash covers, Rock’n Roll en Country. Met zijn warme stemgeluid en boeiende gitaarspel weet hij keer op keer zijn publiek te overtuigen.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.