Snowy White Blues Project
13 Mei 2010
Mezz, Breda

Door Thomas de Ruiter

Hij heeft gespeeld in zowel Thin Lizzy als Pink Floyd, heeft ruim twintig albums aan z´n naam verbonden en wist met Bird of Paradise ook nog eens een top 10 notering binnen te slepen. Ja, Snowy White is een druk baasje. En dat hij voorlopig nog niet de behoefte heeft om de handdoek in de ring te gooien en de snaren aan de wilgen te hangen blijkt als hij in 2008 start met een nieuw gezelschap: The Snowy White Blues Project.

Met een dergelijk CV zou je verwachten dat Snowy White enige heldenstatus heeft verworven en zichzelf ook zou presenteren als één der Britse grootste gitaristen. Dat niets minder waar is, bleek al snel. De band kwam stilletjes op en gebruikte enkele bijzonder rustige gitaarklanken om hun aanwezigheid aan te geven. Met als gevolg dat het nog kwebbelende en drinkende publiek stilviel, zich omdraaide en grootogig naar het podium begon te staren.

Het Project opende met Blue to the Bone, een lied dat het geluid van de groep perfect samenvat: erg Brits in kleine riffjes en dito akkoorden met pakkende twists die genoeg ruimte geven voor improvisatie en solo-expertise. Deze succesformule herhaalde zich dan ook vaker op de avond, onder andere in de vorm van het jankende In our time of living en de toepasselijke afsluiter I want to thank you.

Daarnaast hielden ze zich niet in om te laten zien dat ze ook van hele andere markten thuis zijn. Met onder andere Rolling with my baby en Freddie King’s Woman across the River brachten ze een erg funky sound die uit elkaar barstte van muzikale foefjes. Het (typisch Britse) experimentele werd ten gehore gebracht aan de hand van White’s klassieker Land of Plenty. En met het feit dat ze opeens op een rijtje gingen zitten om akoestische covers van onder andere Skip James’ I’m so glad het publiek in te werpen, wist je dat je stond te kijken naar een flink stuk übermuzikaliteit.

Het mooie aan dit alles was eigenlijk de balans in de groep. Hoewel de bandnaam doet vermoeden dat iedereen daar is om Snowy White te ondersteunen, staat het tegendeel dichter bij de werkelijkheid. Begrijp me niet verkeerd, de man wist zelf met veel verve zijn spotlight momenten te vereeuwigen. Maar met een extravagante speelstijl die haaks op de ingetogenheid van White zelf staat wist gitarist Matt Taylor ook heel wat zieltjes te winnen. En daarnaast werd meer dan eens de show gestolen door bassist Ruud Weber Jr. met zijn pakkende vocalen en geweldig enthousiaste uitstraling.

Valt de Britse kijk op blues binnen de genres van jouw keuze, zorg dan dat je The Snowy White Blues Project nog onder ogen krijgt. De rust en het gemak waarmee de legende zelf zijn muziek naar je trommelvlies brengt is al verwonderend op zich. Dit gecombineerd met een groep erg bekwame mede muzikanten staat garant voor een mooie avond waar het louter draait om bluesmuziek.

Band

Snowy White                gitaar en vocalen
Matt Taylor                   gitaar en vocalen
Ruud Weber Jr.            bas en vocalen
Juan van Emmerloot     drums en percussie

Komende optredens:

Vrijdag 14 mei 2010      Wildervank       Zalencentrum Boelens
Zaterdag 15 mei 2010   Drachten          Iduna
Zondag 16 mei 2010     Zaandam          De Kade

Website Snowy White Blues Project : www.myspace.com/snowywhitebluesproject


Ook op Blues Magazine ...