In gesprek met … SIMON McBRIDE

2 november 2009 – Tekst: Jeroen Bakker

Aan de vooravond van Koninginnedag 2009 stond op het Haagse Kerkplein een jonge Noord-Ierse gitarist de sterren van de hemel te spelen terwijl in het publiek de flessen Oranjebitter van hand tot hand gingen. De in Belfast geboren Simon McBride blijkt enige maanden daarvoor een eerste album te hebben uitgebracht en mag deze avond, vergezeld door zijn bassist en drummer, op het Bluespodium spelen. Het zou zomaar een lente-avond ergens in de jaren zeventig kunnen zijn voor diegenen die met de ogen gesloten genieten van de stevige bluesrock maar op dit ‘Ouwelullenpodium van de Nach’, zoals het in de lokale volksmond wordt genoemd, staat toch echt een betrekkelijk jonge man de ene na de andere fijne lick uit zijn gitaar te trekken.

McBride: We hadden ons laten vertellen dat het een waanzinnig leuk feest zou worden maar het overtrof onze verwachtingen in alle opzichten. Er stonden bij het begin van het optreden al een paar duizend toeschouwers te kijken en op het einde was het hele plein stampvol. We hebben daar blijkbaar een goede indruk achtergelaten want een paar maanden later mochten we op jullie Bospop Festival spelen.

Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan was er dan eindelijk jouw debuutalbum “Rich Man Falling“. Wat heb je daarvoor gedaan en waarom liet de release hiervan zo lang op zich wachten?

McBride: Ik maakte al op jonge leeftijd muziek en speelde in diverse bands. Sweet Savage, een door Vivian Campbell opgerichte hardrockband, is daar de meest bekende van. Vivian is later naar de band van Ronnie James Dio overgestapt en via Whitesnake bij Def Leppard terechtgekomen. Daarna heb ik gespeeld in de band van Andrew Strong, een zanger die je wellicht kent uit de film The Commitments. Op advies van anderen ben ik toen eens aan eigen materiaal gaan werken en uiteindelijk is dat in heel korte tijd opgenomen met “Rich Man Falling” als resultaat.

Dat is nu dus een jaar geleden. Heeft de titel iets te maken met het op dat moment naderende financiële onheil in de wereld?

McBride: Nee hoor, dat is puur toeval. De titel heeft betrekking op een bovenmatig intelligente jongen die in mentaal opzicht de nodige klappen heeft moeten verwerken.

Het schijnt dat Jeff Beck dusdanig onder de indruk was van jouw debuut-album dat je met hem het podium mocht delen in de legendarische Ulster Hall te Belfast. Enkele dagen erna stonden jullie op het eerder genoemde Bospop Festival. Heb je met hem nog contakt gehad tijdens die optredens?

McBride: Ik weet niet of je op de hoogte bent van het belang van The Ulster Hall tijdens ‘The Trouble’ maar het is een bijzondere ervaring om daar te mogen spelen en helemaal als dat met Jeff Beck kan. Rory Gallagher heeft er optredens gegeven in een periode dat niemand het aandurfde in verband met eventuele aanslagen. De zaal is trouwens recentelijk grondig gerenoveerd maar heeft zijn typerende karakter behouden.
Met Jeff heb ik geen enkel contakt gehad. Hij is iemand die zich op het laatste moment meldt en zijn ding doet. Vervolgens is hij net zo snel verdwenen. Het schijnt dat hij het grootste gedeelte van de dag gitaaroefeningen doet en zelfs met zijn gitaar het bed deelt.

Heb je ooit een reactie mogen vernemen van Paul Rodgers aangaande jouw interpretatie van het van The Free bekende Be My Friend?

McBride: Helaas niet, ik betwijfel of hij iets afweet van het bestaan van mijn uitvoering.

Je zou ergens gezegd hebben niet tevreden te zijn met het uiteindelijke resultaat van het album. Waarom breng je het dan uit?

McBride: Ik heb me door mijn omgeving een zekere druk laten opleggen. Daarnaast ben ik nogal een perfectionistisch type en als muzikant nooit optimaal tevreden. Dat zal met de opvolger niet veel anders zijn. Toch hebben de reacties op mijn debuut mij enorm verrast en ach… ik heb muzikaal gezien nu eenmaal een enorme hekel om overhaast te werk te gaan.

Simon McBride

Simon McBride Tour Data December 2009

10 dec 2009 : Dordrecht-Bibelot
11 dec 2009 : Hoogland – De Noot
12 dec 2009 : Weert – Bosuil

Website Simon McBride : www.simonmcbride.net | www.myspace.com/simonmcbrideguitar


Ook op Blues Magazine ...