SIMO
New album: ‘Rise & Shine’
Released: 15 September 2017
Provogue/Mascot Label Group

Nashville trio SIMO widen their sound with slow-smoked soul ballads, psychedelic desert-rock instrumentals, hard-edged, bluesy barn burners and Stax-worthy funk rockers.

SIMO Rise and Shine

Op 15 september 2017 verschijnt Rise & Shine, het nieuwe album van de Amerikaanse band SIMO op het label Provogue. Op Rise & Shine komt SIMO met een fris, nieuw geluid. Het album staat bol van rokerige soul ballads, psychedelische rock instrumentals, scherpe, bluesy bangers en funky rocksongs die niet onderdoen voor legendarische Stax releases.

Op Rise & Shine, het nieuwe SIMO album, breidt de band het geluid uit naar voorheen onverkend terrein. In de studio ontsteeg SIMO elke voorspelbaarheid en heeft de band een genuanceerde plaat geproduceerd die hun visie, talenten en onweerlegbaar hun groei representeerd.
Het album begon vorm te krijgen terwijl de band, de drie bandleden van SIMO – zanger, gitarist, frontman en naamverschaffende JD Simo; drummer Adam Abrashoff en bassist Elad Shapiro – hebben het grootste deel van 2016 onafgebroken getourd. In 2016 verlieten ze hun hoofdkwartier in Nashville om maar liefst 215 shows te spelen in 9 verschillende landen om hun Billboard top 10 blues album, Let Love Show the Way, aan de man te brengen. Terwijl de tour vorderde schreef het het trio constant nieuwe muziek, akkoorden schema’s werden uitgezocht en tijdens soundcheck werden de puntjes werden op de i gezet van de nieuwe song arrangementen. Het was een tijd van groei en zelf-ontwikkeling voor iedereen wat leidde tot betere vriendschappen, groei als muzikanten en als mens. Tegelijkertijd veranderde de buitenwereld drastisch. Politieke specialisten die elkaar de tent uit schreeuwen. Verkiezingen die kandidaten tegen elkaar opzetten, partij versus partij, buurman tegen buurman. De behoefte om muziek te schrijven die echt iets te betekenen heeft – muziek die niet alleen de band zijn explosieve kracht demonstreert, maar ook een heldere boodschap draagt – was groter dan ooit.

“Deze plaat gaat over verandering,” zegt Elad, die zich in 2015 bij de band voegde. “We keken naar wat er gebeurde in ons eigen leven en naar wat er gebeurde in de wereld om ons heen. Iedereen is aan verandering onderhevig, zowel op persoonlijk-, politiek- en sociaal vlak. We hebben het zien gebeuren. We hebben het kunnen voelen. En nu schrijven we er over.”

Rise & Shine introduceert de band zijn nieuwe elastische, uitgebreide sound, welke de grenzen tussen genres en generaties doet vervagen.. SIMO’s vorige release, Let Love Show the Way, was een eerbetoon aan de band zijn rock & roll invloeden. Vol met grote buizenversterkers, vintage vibes en heel veel volume. Rise & Shine ondermijnt deze wortels niet, maar doet het geheel naar nieuwe hoogtes stijgen. Gretig om onverkend terrein te betreden, hebben de mannen ruimte gemaakt voor langzame, rokerige soul ballads (“I want Love”); psychedelische rock instrumentals en funk rockers die niet onderdoen voor Stax. Dit alles komt samen in het charisma en de klik tussen de drie muzikanten die in het afgelopen jaar meer dan 300 dagen samen gespendeerd hebben. Ze zijn er in geslaagd om de kunst van de toekomst recht in de ogen aan te kijken zonder hierbij het verleden uit het oog te verlizen, compleet eigen te maken.

“Wanneer je door mijn platencollectie heen gaat en naar de wat meer recentere albums kijkt,” legt JD uit, “kom je onder andere The Roots, Wilco, Alabama Shakes en Ryan Adams tegen. Ik luister ook veel naar oude soul. Isaac Hayes. Funkadelic. Bob Dylan. Met Rise & Shine heb ik geprobeerd mijn normale muzikale smaak wat los te laten en niet voor de gemakkelijke weg te kiezen.

SIMO begon met het opnemen van Rise & Shine in februari 2017. Ze hebben het album zelf geproduceerd (met een beetje hulp van muzikaal engineer Don Bates) in Nashville’s House of Blues Studio D. Ze werkten op hun eigen tempo meer dan een maand aan het opnemen van de plaat.

“Er waren een heleboel sonische experimenten aan de gang,” herinnert Adam zich. “Elk nummer heeft echt zijn eigen geluid,” voegt JD toe. “We hebben er ontzettend veel moeite gestopt om te zorgen dat elk nummer zijn sonische identieit, passend bij het gevoel dat het nummer, uitstraalt. Ook als dat betekende dat je elke dag weer helemaal opnieuw de studio moest opbouwen”.

SIMO heeft keihard gewerkt, de band maakte dagen van 3 uur ’s middags tot in de vroege uurtjes van de volgende ochtend.

“Sommige platen komen sterk op mij over alsof ze midden in de nacht geschreven zijn,” zegt JD, terwijl hij terugdenkt aan hoe ze “Be with You” om kwart over vijf in de ochtend in één keer opnamen. “Wanneer ik Frank Sinatra “One for My Baby (and One More for the Road)” hoor zingen, klinkt het voor mij alsof het 02:00 ’s nachts is. Bob Dylan’s “Sad-Eyed Lady of the Lowlands” klinkt alsof het 03:00 of 04:00 in de nacht is. Er waren sommigen nummers van ons waarvan ik wist dat zo’n nachtelijk gevoel voor ons een voordeel kon zijn om vast te leggen. Jij werkt terwijl de hele wereld slaapt.”

Hoewel JD als voormalig sessiegitarist op bijna 500 albums heeft gespeeld, nam hij Rise & Shine’s tijdverslindend creatieve proces niet voor lief. “Ik heb nog nooit aan een plaat gewerkt die zó lang duurde om op te nemen,” voegt hij toe. “Ik was heel erg dankbaar dat we die kans hebben gekregen.”

Hartstochtelijke vocalen die doen denken aan Prince of Al Green; ritmische tracks geïnspireerd door de dikke swagger van Isaac Hayes en de funky spirit van D’Angelo. Exuberante, gedetailleerde sonische landschappen die je doen denken aan Pink Floyd. Rauwe, naakte songwriting die de sluier voor de luisteraar op doet heffen.
Met Rise & Shine is SIMO erin geslaagd om niet te trachten oude geluiden te recreëren maar om nieuwe geluiden uit te vinden. Het is de band zijn meest expansieve album tot nu toe, het werk van een band op zijn creatieve, avontuurlijke piek.

SIMO – People Say (Official video)

SIMO – Rise & Shine

Label: Provogue
Available formats: CD, LP and Digital
Release date: September 15, 2017

Tracklist
01 Return
02 Meditation
03 Shine
04 People Say
05 Don’t Waste Time
06 I Want Love
07 The Climb
08 Light The Candle
09 Be With You
10 The Light
11 I Pray

Tourdates SIMO

Tue 26-Sep-17 GB London The Borderline
Thu 28-Sep-17 NL Amsterdam Bitterzoet
Fri 29-Sep-17 BE Brussels AB Club

Sun 01-Oct-17 DE Berlin Lido
Mon 02-Oct-17 DE Hamburg Fabrik
Tue 03-Oct-17 DE Bochum Zeche Bochum
Thu 05-Oct-17 DE Aschaffenburg Colos-Saal
Fri 06-Oct-17 DE München Backstage Halle

“Phenomenal” The Independent

“Simo’s future looks so bright that the trio needs shades” Classic Rock

“A frighteningly talented trio” Guitarist

“Raw and brimming with Mojo” Guitar & Bass

“An incendiary talent” Powerplay

“They could go stratospheric” Fireworks

SIMO Online: http://www.simo.fm/


Ook op Blues Magazine ...