Blues Tour Groningen
Groningen
24 februari 2018

Het is koud in het hoge Noorden, een gure wind waait door de nachtelijke straten van Groningen. Niemand die dat erg vindt, wellicht kan er komende week weer eens geschaatst worden op natuurijs, zo hoopt de noorderling vurig. Uit veel van de talrijke gezellige kroegjes en cafés die de binnenstad van Groningen rijk is, klinkt livemuziek. Het is onvervalste blues, klaar om de vele koud geworden lichamen op te warmen. Het is al voor de tiende keer dat de inmiddels befaamde Blues Tour Groningen wordt georganiseerd en dat is om de doodeenvoudige reden dat het zo’n groot succes is. Een recordaantal van zestien podia dit jaar, door ziekte van The Veldman Brothers overigens last minute gereduceerd tot vijftien. De blues is alive!

Ingestuurd sfeerverslag door Daan Sindelka.

Veel te horen en te zien dus, en laat het een compliment zijn voor de bands dat ik slechts tot vier venues ben gekomen. Een verre van compleet verslag dus, maar ik vond dat er toch een stukje sfeerbeschrijving moest komen.

In Café Mulder gaven The Hoochies het volle pond. Chicagoblues zoals het zijn moet, en dat blijkt men te kunnen waarderen. Het was heet in de kroeg, een gevecht om bij de bar of bij de band te komen en niemand die om die ongemakken gaf. Collectief genot, en, hoewel vooral de veertigplussers sterk waren vertegenwoordigd, deed het deugd te zien dat ook een enkele aanwezige jongeling dit prachtige genre kon waarderen.

Naast Café Mulder vindt men Café Keyzer, alwaar The Sidekicks zorgden voor een goede baromzet. Stampvol dus ook, sterke blues – ‘and more than blues’, zoals The Sidekicks zelf koppen – van onder meer hun laatste album ‘Texas Of The North’ en daarmee zorgde deze lokale band voor een topavond aan de Turftorenstraat 4.

In Café Wolthoorn & Co – de in Groningen bekende mens realiseert zich dat ik bar weinig meters heb afgelegd – stonden The Stingers, een relatief nieuwe band. Relatief nieuw, maar op elkaar ingespeeld alsof ze al jaren bij elkaar horen – wat een plezier straalde van deze gasten af! Niet gek ook, dat ze in juni in Grolloo te zien zullen zijn op het bluesfestival aldaar, in Café Wolthoorn & Co was stilstaan onmogelijk.

Tot slot waagde ik mij nog in de Uurwerker, waar Ed Baker & The Boogie Machine speelden. Een jaren-50-swing-band, tot en met kleding en microfoons aan toe in stijl. Het meest gemêleerde publiek en Ed en co slaagden erin deze gezamenlijk in beweging te brengen, zeker niet in de laatste plaats door de bijdrage van Martienes de Wit op de toetsen. De Uurwerker was zo een perfecte plek om de avond uit te zingen.

Zoveel mensen, niet de minste irritatie. Slechts vreugd. Muziek verbindt. Blues verbindt.

Vanzelfsprekend ging de nacht niet voorbij zonder kort stil te hebben gestaan bij het overlijden (november 2017) van Wim Angerman, oprichter van Blues Tour Groningen.

Noot van de redactie: Kijk voor een uitgebreide foto-impressie op de Facebookpagina van Blues Tour Groningen!


Ook op Blues Magazine ...