Artiest: Seasick Steve
Titel: I Started Out With Nothing And Still Got Most Of It Left
Formaat: 2-CD (ook verkrijgbaar als 1-CD uitvoering)
Label: Warner Music
Release datum: oktober 2008

Seasick Steve - I Started Out With Nothing And Still Got Most Of It Left (CD)

Het verhaal van Seasick Steve is inmiddels wel bekend, waarschijnlijk. Voor degenen die de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd. Seasick Steve is ergens in de jaren veertig van de vorige eeuw geboren in Oakland, Californië, kreeg op zijn 14 de buik vol van de eeuwige preken van pa, en koos het hazenpad. De rest van zijn leven sleet hij als ouderwetse hobo, reizend op treinen en met vrachtwagens, in zijn levensonderhoud voorziend met losse baantjes, immer een fles goedkope drank in de buurt. Pas na zijn zestigste kreeg Steve Wold, zoals zijn moeder hem noemde toen hij geboren werd, de gelegenheid zijn muziek op te nemen, en nu verschijnt zijn tweede plaat bij platenreus Warner Music. Gelukkig heeft de major niet teveel aan de ruwe diamant geslepen, op ‘I Started Out With Nothing And Still Got Most Of It Left‘ is de instrumentatie iets uitbundiger dan op zijn debuut, is er wat meer tijd genomen in de studio en zijn er fraai zingende achtergrondzangeressen aangetrokken.

Maar gelukkig is de basis van Seasick Steve´s muziek overeind gebleven. Akoestische country-blues, met een flinke smeer gospel, uitgevoerd op zijn ‘Three String Trance Wonder‘ ,een afgeragde akoestische gitaar met drie snaren, en zijn ‘Mississippi Drum Machine‘, een omgekeerde houten kist. Seasick Steve moet het hebben van zijn zeggingskracht en zijn vaak bizarre verhalen, opgetekend in de vorm van zeer afwisselende liedjes. Tikje storend wordt op den duur het aanvankelijk intrigerende ’spoken word’ tussen de liedjes door. Steve is een aardig verteller, maar op na verloop van tijd krijgen de verhalen steeds meer het karakter van dronkemansgezwatel. Desalniettemin: Warner moet beseffen dat men met deze authentieke man een pareltje in huis heeft, ik wil zo ver gaan hem de Charles Bukowski van de 21ste eeuwse blues te noemen. Wonderbaarlijke plaat.
(Dietmar Terpstra)

—–

Seasick Steve heet eigenlijk Steve Wold en is een blanke amerikaan geboren in 1941. Hij heeft nu drie cd’s op zijn naam staan. ‘I Started Out With Nothing and I Got Most of it Left’ is zijn laatste aanwinst. Er is na een uitzending op de engelse televisie van Later With Jools Holland waarin Steve zijn opwachting mocht maken een enorme hype ontstaan rond deze man die regelmatig op een gitaar speelt waar nog maar drie snaren op zitten die ook nog eens op de verkeerde plaats zitten. Om er dan toch een acceptabel geluid uit te krijgen moet je wel van goeden huize komen. Welnu deze amerikaan krijgt het voor elkaar en dat alleen is al een vermelding waard. Ook houdt deze man van verhalen vertellen en er staan dan ook diverse verhalen op deze cd. Met name op de dubbel cd die ook op de markt verschenen is onder de zelfde naam. Als je dan ook luistert zal je merken dat de teksten veel belangrijker zijn dan de muzikale begeleiding. Echte blues dus. Deze kerel is een klasse apart en verdient alle aandacht die hij nog kan krijgen.
(BluesBoy Georges)

Tracks:

Disc: 1
01. Started Out With Nothin’
02. Walkin’ Man
03. St Louis Slim
04. Happy Man
05. Prospect Lane
06. Thunderbird
07. Fly By Night
08. Just Like A King
09. One True
10. Chiggers
11. My Youth
12. Letter
13. Levy Lamp Blues
14. Rolling And Tumbling Blues

Disc: 2
01. Train
02. Story
03. Breakfast
04. Heart Attack
05. Lunch
06. Laughin’ To Keep From Cryin’

Website Seasick Steve : www.seasicksteve.com


Ook op Blues Magazine ...