Seasick Steve - A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees (albumhoes foto)

OPGEWEKTE SEASICK STEVE VERRUILT ZIJN WERKBOOTS VOOR DANSSCHOENTJES OP ‘A TRIP A STUMBLE A FALL DOWN ON YOUR KNEES’

Datum Release: 7 Juni 2024
Label: So Recordings
o.a. te bestellen via bol.

Het nieuwe jaar was nog maar pas begonnen toen een persbericht op de redactie binnenkwam, ondertekend: Seasick Steve. Op het nieuwe album moesten we nog even wachten maar de eerste single werd al vrij gegeven. In de bijbehorende videoclip van ‘Backbone Slip’ is de 73-jarige Steve te zien in zijn garage / rommelhok. Hij lijkt uit een winterslaap te zijn ontwaakt, heeft zojuist zijn motoren opgepoetst en pakt zijn gitaar erbij om er vervolgens een vette groove uit te te laten klinken terwijl hij vrij soepel zijn heupen losgooit op de stampende beat. Het is duidelijk dat hij er zin in heeft. Seasick Steve brengt vandaag zijn ‘A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees’ uit en heeft daarmee een prima excuus om er lekker op los te touren en zijn favoriete festivals af te struinen.

Tekst: Jeroen Bakker

Met een gitaarloopje dat zo afkomstig zou kunnen zijn van Creedence Clearwater Revival opent Steve zijn nieuwe album. ‘Move To The Country’ klinkt opvallend opgewekt, als een grote vriendelijke beer die eindelijk weer naar buiten mag na enkele maanden gedwongen opsluiting. De productie klinkt fris en verzorgd in de openingstrack die een fraaie opbouw kent. Er is duidelijk aandacht besteed aan de nuances zonder dat het te gladjes wordt. Een stuk rauwer gaat het er aan toe in ‘Internet Cowboys’, gitaar-slidend op een stevig ritme en voorzien van harmonica is dit de Steve zoals de meeste muziekliefhebbers hem graag zien. Zoals wel vaker laat hij zijn ongenoegen blijken over allerlei idiote zaken in de huidige tijd waarin het internet een grote rol speelt. Sociaal geëngageerd kun je het nauwelijks noemen maar zijn zorgen over de alsmaar toenemende afhankelijkheid ervan klinken wel degelijk oprecht. Liever kijkt hij achterom zoals hij ooit eens van een ondergaande zon in ‘San Francisco Sound’ mocht genieten waar de hippies rondhingen bij de Fillmore terwijl ze naar psychedelische muziek luisterden. Heerlijk ontspannen bluesy gitaarwerk met een soulvolle blazerssectie op de achtergrond veroorzaken een uitermate prettige vibe die uitnodigt om uitgebreid te jammen. Let ook op het fijne orgelwerk op de achtergrond.

Graag was hij wat langer blijven hangen in die tijd waarin de zon altijd lijkt te schijnen en waarin allerlei hulpmiddeltje voorhanden zijn om de sfeer te bevorderen, getuige de relaxte reggaeklanken in ‘This Way’ en in de ingetogen titeltrack ‘A Trip and a Stumble’. Daarnaast wordt er ook niet moeilijk gedaan over een scheutje zwarte soul of funk zoals in ‘Cryin’ Out Loud’ en, de titel zegt eigenlijk genoeg, ‘Funky Music’. Je ziet hem in gedachten al met soepele dansmoves voorzichtig voortbewegen op het podium. Fans van het eerste uur hoeven niet te vrezen want in ‘Let The Music Talk’ horen we een vertrouwd geluid en komen ook de bluesliefhebbers aan hun trekken. Met het gevoelige en akoestische ‘Elisabeth’, waarin een wonderschoon stukje harmonicawerk van Mickey Rahpael is gestopt, besluit Steve deze veelzijdige verzameling die uit twaalf zelfgeschreven tracks bestaat.

Dat ‘A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees’ eigenlijk ‘per ongeluk’ is ontstaan en door allerlei toevallige factoren tot stand is gekomen klinkt natuurlijk hartstikke leuk maar Seasick Steve kan wel degelijk tevreden zijn over het algehele eindresultaat. De fans hebben er in ieder geval een nieuw album bij dat zich kan meten met het betere werk van hun held.

Seasick Steve – A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees
Tracklisting

1. Move To The Country
2. Internet Cowboys
3. San Francisco Sound
4. A Trip And A Stumble
5. This Way
6. Backbone Slip
7. Let The Music Talk
8. You Don’t Know **
9. Funky Music
10. Cryin’ Out Loud
11. Soul Food **
12. Elisabeth

** exclusief op de digitale, CD and cassette formats

Seasick Steve Live

19 juli – Nieuwpoort (BE), Beach Festival
23 juli – Alkmaar (NL), Victorie
25 juli – Utrecht (NL), TivoliVredenburg
24 oktober – Brussel (BE), Ancienne Belgique
25 oktober – Weert (NL), Bosuil
4 november – Den Haag (NL), Paard


Ook op Blues Magazine ...