RUUD HOUWELING – ACCIDENTAL PICTURES
DATUM RELEASE: 29 SEPTEMBER 2023
LABEL: ARLAND RECORDS

Toen hij zo rond de eeuwwisseling de band Cloudmachine startte had hij nog geen enkel idee hoe zijn muzikale carrière zich daadwerkelijk zou gaan ontwikkelen. Ruud Houweling begon al op vroege leeftijd als een ambitieuze en zeer getalenteerde muzikant die vol overtuiging en in rap tempo de muziekwereld zou veroveren met zijn bandje. De gevoelige, soms wat melancholische indiepop kon het namelijk buiten de landsgrenzen best eens goed gaan doen. Hoewel de gevestigde media eveneens overtuigd was van zijn kwaliteiten als songwriter en muzikant bleef het grote succes echter uit. Op enige ondersteuning van een grote platenmaatschappij hoefde hij bovendien ook niet te rekenen. Teleurstelling was er ongetwijfeld maar het heeft hem er geen moment van weerhouden om zijn eigen pad te blijven volgen. Het leidde maar liefst tot een prachtig solodebuut in 2017 met de titel ‘Erasing Mountains’, kort daarna gevolgd door een EP. Deze week verscheen ‘Accidental Pictures’, een album over ‘verlangen naar zorgeloosheid in onzekere tijden’, ‘bevrijding’ en ‘trouw zijn aan jezelf’.

Ruud Houweling album Accidental Pictures (foto)

Tekst: Jeroen Bakker

Zelfs voor een doorgewinterde muzikant als Ruud Houweling bleek de toestand in de wereld enige vertwijfeling te kunnen veroorzaken met als gevolg dat zijn grote passie voor even niet meer het voornaamste doel in zijn leven leek. Het prachtige ‘I’ll Always Believe In You’ dat al eerder dit voorjaar te beluisteren was, beschrijft zijn gevoelens waarin hij weliswaar ‘drifting away’ hoedanook onvoorwaardelijk de liefde betuigt aan de muziek. Dat de voornamelijk akoestisch ingespeelde track zo verzorgd is vastgelegd berust bepaald niet op toeval. Oz Fritz, een oude bekende die ook op de voorganger het mengpaneel bediende is namelijk wederom bepalend geweest voor het eindresultaat. Een klus die hem kan worden toevertrouwd gezien zijn eerdere werk voor artiesten als Iggy Pop, Wanda Jackson, Ramones en Tom Waits op albums als ‘Mule Variations’ en ‘Blood Money’.

De warme klanken van de akoestische bas zijn hier overigens niet afkomstig van Larry Taylor, bekend van zijn werk voor Tom Waits, maar van de uit eigen land afkomstige Egon Kracht. Ook het heerlijk ontspannen en akoestisch gespeelde ‘Feeling Alright’ was al eerder uitgebracht. “Het is lange tijd geleden dat ik zo dicht bij dit gevoel was”, bezingt Houweling de personage die een hoofdstuk heeft afgesloten maar die daarnaast aangeeft geen plannen voor de korte of termijn te hebben gemaakt. Het gaat om het moment van nu en het lijkt zelfs even of de tijd stil staat. Het is één van de tracks waarin de sfeer zo pakkend en soms ook herkenbaar wordt beschreven dat je als luisteraar sterk het gevoel hebt naast hem te zitten op het bankje in het park waar hij met zijn gitaar speciaal voor jou speelt.

De kracht van liedjes als ‘The Way Home’, ‘Same Mistakes’ en ‘Secret Wounds’, dat is voorzien van ritmische ‘handclaps’, is vooral de manier waarop doodnormale en voorkomende situaties zijn beschreven. De relaxte manier van zingen met daarbij het warme stemgeluid in combinatie met akoestische instrumenten als viola, marimba, accordeon, cello of trombone en de uitbundig bespeelde percussie, creëeren een levendig en rijkelijk gevuld geluid dat gedurende elf zelf zelfgeschreven nummers lang nergens ook maar een moment verveeld.
Wie het vermogen heeft om met de ogen gesloten en met volledige aandacht te luisteren naar ‘Accidental Pictures’ krijgt een heldere inkijk in de bijzondere verbeeldingswereld van Ruud Houweling, een goed beeld in de inzichten van een authentieke singer/songwriter die de kunst verstaat om met zijn gevoelige folk-klanken heel dichtbij te komen en er daarbij soms zelfs in slaagt om ‘onder de huid te kruipen’.

TRACKLIST:
ON A CLEAR DAY
SEEING THE OCEAN
I’LL ALWAYS BELIEVE IN YOU
THE WAY HOME
THE BIGGER PICTURE
SECRET WOUNDS
ACCIDENTAL PICTURES
FEELING ALRIGHT
HEAVY RAIN
THE SAME MISTAKES
APRICITY

ruudhouweling.com


Ook op Blues Magazine ...