Ruben Hoeke neemt live album op in Het Bolwerk, Sneek

Waar veel muzikanten klagen over de huidige situatie in Nederland Muziekland, kijkt Ruben Hoeke terug op zijn eerste vijfentwintig jaar als muzikant met, zoals hij zelf zegt: ‘een gepast vrolijke terugblik’. Afgelopen december is een drukke maand geweest voor de veelzijdige muzikant. “Ik heb me helemaal klem gespeeld”. Het vijfentwintigjarige jubileum wordt aanstaande zaterdag op een bijzondere wijze gevierd. Op 27 januari zal de Ruben Hoeke Band een live-album opnemen in het Bolwerk te Sneek. ‘Live zijn we evengoed als op de plaat, dus wat dat betreft zijn de vooruitzichten uitstekend’, aldus de gitarist.

Tekst: Jeroen Bakker

Veel spelen
“Waar veel muzikanten tegenwoordig bezig zijn met de zakelijke kant, heb ik mij het liefst altijd zoveel mogelijk bezig gehouden met de muziek zelf. Van geld ben ik nog nooit gelukkiger geworden, van goede muziek wel.” Afgelopen december was voor Hoeke een pittige maand. Naast de ‘RH 25 tour’ werd onder de noemer ‘Knight of the Guitar’ opgetreden met gitaristen als Jan Akkerman, Anton Goudsmit, Eelco Gelling, Leif de Leeuw, Erwin Java, John Hayes en Leendert Haaksma. “Zalen waren uitverkocht. Of het nog een vervolg krijgt weet je maar nooit. Maar ik heb wel goede hoop aangezien het ontzettend leuk was. Ik moet ook eerlijk zeggen dat het behoorlijk inspirerend was om met zoveel te gekke gitaristen te spelen.’’

Hoeke – Legacy
Op 1 december jl. bracht Hoeke ook nog het bijzondere ‘Hoeke -Legacy’ album uit dat door Musicmaker beoordeeld werd met een maximale score. “De plaat met onze pa is er eentje die veel mensen heeft blij gemaakt. Wat ik voornamelijk hoor is dat we de muziek, zoals men dat noemt: ‘recht hebben gedaan’. Het was niet bedoeld om Eric (drummer) en mij te laten schitteren. We hebben uitsluitend een ondersteunende rol als begeleider vervuld. Ik denk dat we daar behoorlijk goed in zijn geslaagd. Het brengt mensen terug naar een tijd dat de blues, boogie en jazz overal, zowel binnen als buiten, te horen was. Het is natuurlijk allemaal veranderd tegenwoordig. Niemand klaagde toen over geluidsoverlast terwijl menig festival maar liefst twee of drie dagen duurde. De deuren en ramen konden allemaal open staan en alle apparatuur werd naar buiten gesleept. De mensen horen iets van de vrijheid van toen terug.”
“Ik ken het werk van mijn vader weliswaar door en door maar als je het dan zoveel jaren later weer gaat meespelen besef je toch des te meer hoe goed hij eigenlijk was. Hij pakte vrijwel nergens een standaard blues- of boogiewoogie-schema. Hij maakte het uitdagend door het steeds weer iets anders te spelen. Wat tevens een behoorlijke klus was om goed te volgen. ‘Het sluit allemaal naadloos op elkaar aan, alsof jullie met z’n drieën tegelijk spelen’, hoor ik van veel mensen. Ja, ik ben trots op die plaat en wellicht maken we in de toekomst een Legacy II.”

RHB Live-cd Bolwerk Sneek
Alles staat momenteel in het teken van ‘Ruben Hoeke 25 Years On Tour’. Tussendoor speelde Hoeke ook nog op één track van het laatst verschenen Oscar Benton-album. Ruben werd hiervoor benaderd door de van Barrelhouse bekende gitarist Johnny Laporte. Hij zal er niet bij zijn wanneer Oscar Benton 27 januari de release van dit album officieel gaat presenteren. Op dezelfde avond zal Ruben namelijk samen met zijn band een live-opname gaan maken van het optreden in het Bolwerk te Sneek. Het blijkt een bewuste keuze te zijn geweest om daar op te nemen. “In sommige zalen klinkt het gewoon ontzettend goed. Hoe mooier het geluid, hoe lekkerder je speelt. Ik kan dan meer spelen dan dat er op dat moment in mijn hoofd zit. Begrijp je? Veel gaat dan gewoon vanzelf. Het Bolwerk is voor mij zo’n podium. Prettige sfeer, super goed geluid, leuke mensen. Ja…. Dan ga ik wel hoor! Ik had er in september jl. nog gespeeld. Eind november heb ik de programmeur gebeld met de vraag of we daar nog eens mochten spelen. Het is vrij ongebruikelijk om zo kort achter elkaar op dezelfde plek te spelen maar deze keer is het optreden geheel gratis bij te wonen en gaan we het opnemen. Een prima reden om daarbij aanwezig te zijn lijkt me. Ik zie het ook als een soort document waarin ik mijn eerste 25 jaar op het podium mee afsluit. Tijd voor nieuwe dingen.”

Dubbel live album
Het optreden zal zo ongeveer twee uur duren waarin van ieder album enkele tracks live voorbij zullen komen. Over de wijze waarop dit wordt uitgebracht heeft Hoeke enkele ideeën. “Er zijn verschillende mogelijkheden. Misschien wordt het een Volume 1 & 2 of één album met daarop een selectie van de avond. We kunnen ook makkelijk een dubbel album maken. ”
Bang om te blunderen tijdens deze avond is de muzikant geenszins. “Er kan altijd iets gebeuren maar ik heb geen zin om achteraf dingen te gaan ‘fixen’ of zo. Het moet gewoon goed zijn. We hebben natuurlijk al aardig wat ervaring maar het moment dat het lampje gaat branden is altijd een vreemde gewaarwording. Op de een of andere manier gaat het dan toch altijd een beetje extra stormen in je hoofd. Ik denk echter dat wij live ook gewoon goed zijn. In de studio spelen we doorgaans ook vrijwel alles alsof het een optreden is. Tijdens dat eerdere optreden in Het Bolwerk liep er al een recorder mee en ik was reeds best tevreden toen ik het naderhand heb teruggeluisterd.”
Last van extra nervositeit heeft hij niet: “Zoals gezegd is het geluid daar top. Ik heb met broer Eric (drums), baswonder Mike Kamp en zanger extraordinaire Lucas Pruim een te gekke band. Wat kan er fout gaan? Ik hoop wel dat het technisch allemaal klopt want daar kun je verder niet veel meer aan doen achteraf. Ik hou van de uitdaging en dit is er zeker één waar ik me heel erg op verheug. Een live-album bevat natuurlijk toch een bepaalde vibe waarin een belangrijke rol is weggelegd voor zowel band als publiek en waarin de spanning voelbaar is. En ja…. Zo’n avond kan ook supergave dingen opleveren die je in de studio nooit voor elkaar had gekregen.”

Zaterdag 27 januari Ruben Hoeke Band Live-cd opnames
Het Bolwerk – Sneek, aanvang 21:00. Gratis entree
Info: www.rubenhoeke.com


Ook op Blues Magazine ...