Gitarist Ruben Hoeke, onlangs door lezers van het blad ‘De Gitarist’ uitgeroepen tot ‘Beste Blues-Rock Gitarist Benelux’, kreeg donderdag 10 april uit handen van (‘De Grootmeester’ –RH), Jan Akkerman, een gitaar uitgereikt.
De nieuwe ‘Brandin Jan Akkerman Personal II’ is gedeeltelijk gebaseerd op Akkermans Gibson Les Paul Personal die hij veelvuldig in de jaren 70 gebruikte.
In 2013 komt Akkerman in aanraking met Brandin Guitars en ontwerpt de nieuwe JA Personal II.

Voor Ruben kwam de verrassing als donderslag bij heldere hemel; ‘We kennen elkaar al heel lang en Jan staat voor mij nog altijd op eenzame hoogte. Zoals hij kan spelen is er gewoon maar één.
We hebben af en toe samen opgetreden en soms stopte ik gewoon zelf met spelen. Dan luisterde ik gewoon naar wat hij deed. Daar kan ik enorm van genieten.’

Ook op persoonlijk vlak kunnen de twee het goed met elkaar vinden.
‘Het is gewoon een heel bijzonder, warm mens. Een echte oermuzikant. Zijn dochter Laurie gaat trouwens dezelfde kant op. Die barst van het talent en speelt en zingt te gek.
Mijn vader Rob speelde ooit op de eerste Brainbox plaat. Jan vertelde me weleens verhalen over die tijd. Mijn vader was dikwijls in de weer met afstands-bestuurbare vliegtuigen.
Geen lullige kleine bakkies hoor. Nee, van die kisten met een spanwijdte van minstens 3 meter. Die vlogen ze dan, zodra de zon op was, om de flat heen waar we toon nog woonden.
Ik was toen een jaar of twee, dus kan me het niet herinneren. Toen ik een jaar of dertien was en begon met gitaar spelen, huurde ik weleens lp’s bij de bibliotheek in Krommenie, waar we toen woonden.
Focus, Live at the Rainbow. Dat was mijn eerste kennismaking met Jan zijn spel. Ik begreep er helemaal niks van, maar vond het wel fantastisch wat ik hoorde. Gaandeweg verzamelde ik dingen waar Jan op speelde en raakte geïnteresseerd in zijn opmerkelijke stijl.
Pas veel later begon ik een beetje te begrijpen wat hij toen al deed. Hij was volgens mij vanaf het moment dat hij een gitaar oppakte zijn tijd ver vooruit. Een ware pionier. Op een gegeven moment trok ik de stoute schoenen aan en heb hem benaderd.
Hij heeft me heel veel tips gegeven waar ik veel aan heb gehad. Niet alleen op gitaargebied overigens. Als ik eens een ‘moeilijke riff’ van hem tegenkwam en hem daarnaar vroeg hoe dat in godsnaam te spelen zie hij dikwijls; ‘ach ja..je hebt toch oren en vingers jongen!’ Ha, ha!
Dat was meestal genoeg stimulans om verder te gaan.’

Brandin-Jan-Akkerman

Gitaar
‘De gitaar is iets breder dan een ‘standaard’ Les Paul. Opvallend is de spatzuivere afwerking, het speelcomfort en de pickup configuratie (Gretsch TV Jones in de nek positie en een Steffsen PAF bridge pickup).
In de middenstand staan de pick-ups uit fase wat dat typische geluid geeft. De gitaar klinkt fantastisch. Begin deze maand was ik bij Jan op de koffie. Hij liet me een protype Brandin zien waar ik zwaar van onder de indruk was. Ruim vijftig jaar ervaring verenigd in één gitaar. Dat kan toch ook niet missen.
Jan zei; ‘Vind je het wat’? Vervolgens stuurde hij me afgelopen donderdag een berichtje dat hij iets voor me had staan in Volendam. Dat bleek dus die gitaar te zijn. Ik kon het niet geloven, maar ik heb em nu toch echt thuis staan. Een gitaar kopen is leuk.
Een gitaar krijgen is misschien nog leuker. Maar een gitaar krijgen van een van je all-time-heroes die hij ook nog eens zelf heeft ontworpen…!? Dat is gewoon helemaal het einde.
Deze gitaar gaat kilometers maken op het podium. Zeker nog een jaar of 50. Dan ben ik 87 en dan heb ik er wellicht geen zin meer in. Denk ik. Aan de andere kant; wat moet ik dan doen? Nah..hopelijk spelen mijn zonen er dan op verder.
Nee hoor, ik zie het helemaal zitten met deze nieuwe gitaar. Ik voel me zeer vereerd en ben er als een kind zo blij mee!’

Links:

– Facebook artikel: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152111635956429&l=610cfe8b9d
– Qguitars / Brandin Guitars: http://www.qguitars.nl/
– Jan Akkerman: http://www.janakkerman.nl
– Ruben Hoeke: www.rubenhoeke.com
– Jan en Ruben Live Heineken Hal:

Jan Akkerman en Ruben Hoeke HMH 29aug09


Ook op Blues Magazine ...