De band van Ruben Hoeke heeft in betrekkelijk kort tijdsbestek een nieuwe zanger gevonden. De onlangs naar Krommenie verhuisde zanger/gitarist Machiel Boon zal op vrijdag 25 juli debuteren tijdens het RHB optreden op de Zwarte Cross te Lichtenvoorde.

Uit de meer dan vijftig aanmeldingen koos Hoeke voor Boon. ‘Sinds de oproep voor een nieuwe zanger werd geplaatst op BluesMagazine.nl, 16 juni jl., heeft het aanmeldingen geregend’, aldus Hoeke. ‘We hebben enorm veel response gekregen vanuit het hele land. Echt goede zangers en zangeressen. Ik werd blij verrast door al het (on)bekend talent dat er rondloopt. Echter, in een band spelen is voor mij meer dan alleen je instrument goed kunnen beheersen, in dit geval een stem. Je moet flexibel zijn, van aanpakken weten en gewoon je zaken goed voor elkaar hebben. Toch wel een eisenpakketje. Zo kon ik echter wel een stuk makkelijker selecteren. De een had geen rijbewijs, de ander wilde hooguit drie keer in de maand optreden. Dat gaat niet werken. Sommigen zag ik op persoonlijk vlak niet in de band passen of ik had simpelweg twijfels of hij of zij het bestaande repertoire wel zou aankunnen. Tsja, het was geen gemakkelijke opgave om Frank van Pardo te vervangen. Eerlijk is eerlijk. Maar… het is meer dan gelukt!’

Machiel-Boon-fotografie-Wilma-Zwart
Fotografie (C): Wilma Zwart

Waarom de keuze voor Machiel Boon?

Machiel ken ik al lang. Rond 2001 speelden we weleens in sessieverband. Later ook in bandjes. Puur voor de lol. Ik had toen al een enorme klik met hem. De tranen liepen dikwijls over mijn wangen van het lachen en we gingen intensief met elkaar om. Muzikaal zaten we ook op dezelfde golflengte. We schelen een paar maanden in leeftijd, wat doorgaans inhoudt dat je elkaar op veel fronten snel kunt volgen en begrijpen. Op een gegeven moment speelde ik steeds vaker met professionele muzikanten en richtte mijn eigen band op. Ik begon te realiseren dat er een kans was dat ik kon leven van iets dat ik het allerliefst doe; muziek maken. Ik ging ervoor. Nog steeds overigens. Het contact met Machiel verwaterde door de jaren heen. Hij zat in zijn scene, ik in de mijne. Eind vorig jaar nam hij weer eens contact op. We deden wat optredens en opnieuw biggelden de tranen over mijn wangen. Dikke pret en spelen voor wat je waard bent. Dat beviel me uitstekend. Bovendien voelden we elkaar muzikaal weer naadloos aan. Er was toen nog geen enkele sprake dat Machiel in mijn band zou komen te spelen. Echter, de creatieve ‘spark’ die ik al die jaren met Frank had was al een tijd aan het opdrogen. Dat kan gewoon gebeuren in een huwelijk. We hebben ook geen ruzie en zijn vrienden. maar de creatieve koek raakte op, tot de laatste kruimel. Half juni besloot ik een einde aan die samenwerking te maken en op zoek te gaan naar een andere zanger. Aangezien ik Machiel weer dikwijls sprak vroeg ik hem, gewoon als vriend, om adviezen. Vind je dit wat? Wat denk je van deze zangeres? Dat soort dingen. Totdat ik op een gegeven moment dacht; goh, misschien is het wel voor hem, haha! Eind juni zijn we om de tafel gaan zitten, hebben elkaar het ‘ja’ woord gegeven en dat was het dan. Geen auditie, niks. Een nieuwe frisse start.’

Hoe zie je de toekomst?

In eerste instantie zullen we het repertoire blijven spelen dat we met de RHB in tien jaar hebben opgebouwd. Het zijn gewoon sterke nummers waar ik vierkant achter sta en er staan optredens geboekt. Die gaan uiteraard allemaal door. Ondertussen zullen we gaan werken aan nieuw repertoire. Iets waar ik ontzettend naar uitkijk. Machiel is een rocker, een ras entertainer. Voor mijn gevoel heb ik in hem een ontzettend enthousiaste partner in crime gevonden. En daar was ik precies naar op zoek. Iemand waarmee ik kan sparren. Hij schrijft zelf muziek, speelt gitaar, mondharmonica en zelfs toetsen. De mogelijkheden zijn enorm groot. Komt nog eens bij dat hij sinds 1 juli hemelsbreed vijf kilometer bij me vandaan woont. Nota bene in mijn oude dorp, Krommenie. Tsja, dat is ook heel fijn natuurlijk. Arjen en Paul (drummer en bassist – red), hebben er ook enorm veel zin in. Er staan veel spannende en leuke dingen op stapel in zowel binnen- als buitenland. Tevens heb ik eindelijk een enorm goede manager/boeker gevonden die voor ons aan het werk gaat. Eric Wigman heet hij. Een echte doorzetter die er, net als ons, helemaal klaar voor is. De band is weer compleet, we staan te popelen om de podia af te branden!’

Machiel Boon – Zang, gitaar, mondharmonica
Ruben Hoeke – Gitaar
Arjen Knaap – Drums
Paul Brandsen – Bas

Info: www.rubenhoeke.com