Rory Gallagher Tribute
met Sinnerboy, Wolfpin, Shinkicker
6 maart 2010
Café de Zon, Wijk aan Zee

Rory Gallagher Tribute

Rory Gallagher Tribute groot feest der herkenning

Tekst & Foto’s : Gerrit Harmsen

Een beschouwende blik over de festivals in Europa laat zien dat de populariteit van Rory Gallagher nog steeds ongekend groot is. In bijna elk West-Europees land is er wel een Gallagher Tribute festival te ontdekken. Vreemd dat deze grootheid nog niet is toegetreden tot “The Hall Of Fame”.

Voor degene die van mening zijn dat Rory hier wel degelijk thuis hoort hierbij de mogelijkheid om hier invloed op uit te oefenen:
http://www.ipetitions.com/petition/rorygallagherhalloffame

Hoewel de tribute zelf pas om 20.00 uur zou starten was het rond de klok van vijven al behoorlijk druk in Café de Zon. Als opwarmer voor de avond was er namelijk een akoestische set te zien en te horen. Barry Barnes, Danny Vlaspoel en Chris Stuckey zorgden afwisselend voor een prima start van de dag.

Als later op de dag  precies op tijd Sinnerboy de eerste Rory klanken de zaal in slingert is Café de Zon tot de nok toe gevuld en is de tent met 500 aanwezigen totaal uitverkocht. De organisatie heeft dan ook geweldig werk geleverd door naast Sinnerboy ook Wolfpin en Shinkicker voor deze tribute avond vast te leggen. Alle 3 staan ze ook op het grote festival in Ballyshannon in Ierland. De keuze voor deze bands heeft er zeker aan bijgedragen dat men zelfs uit Ierland, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk en Duitsland naar Wijk aan Zee is afgereisd. De 18 Ieren kwamen speciaal voor Marcel Scherpenzeel nadat deze vorig jaar op hen een grote indruk had achter gelaten tijdens het eerder genoemde festival in Ballyshannon.

Maar waar men ook vandaag kwam, de muziek van Rory maakte er een grote vriendenclub van. Ondanks de zeer hoog oplopende temperatuur viel er geen wanklank te horen.

Rory Gallagher Tribute

Sinnerboy: Een internationaal zeer bekende en gewaardeerde Rory Gallagher Tribute band.
Ze worden door sommigen zelfs de beste ooit genoemd. De band rond front man Barry Barnes brengt  het eerbetoon via de cd ‘Irisch Tour’. Bij “A Million Miles Away” vallen de eerste tranen te signaleren van door emoties overvallen Gallagher fans. Subtiel is de aanwezigheid en wisselwerking tussen gitaar en toetsen. Hoewel het buiten ijskoud is stijgt de temperatuur in de zaal steeds verder omhoog. Na Sinnerboy is het de beurt aan het Nederlandse Wolfpin van Marcel Scherpenzeel.

Rory Gallagher Tribute

Wolfpin: Hoewel Marcel Scherpenzeel met zijn eigen band op de planken staat deed hij eerder 2 geweldige tributes, in De Kade Zaandam,  met Gerry McAvoy en Brenden O’Neill aan zijn zijde. Echter ook met de band Wolfpin weet Marcel indruk te maken. Van de zomer reizen ze als headliner wederom richting Ierland om op te treden tijdens het grote Gallagher festival in Ballyshannon. Eerder op de middag heeft bluesmagazine een interview gehad wat later deze week te lezen zal zijn. De set van Wolpin is opgebouwd ronde de cd ‘Live In Europe’ met daarom heen nummers als Segret Agent en Double Vision. Bij verschillende nummers krijgen we een verrassende bijdrage van de bluesharp. Een fijne afwisseling op een avond vol gitaar geweld. Ook nu blijven de temperaturen stijgen en lijkt er een soort dampende mist in de zaal te hangen. Aan Shinkicker om de zaal helemaal tot een kookpunt te brengen.

Rory Gallagher Tribute

Shinkicker: Waarneer de eerste tonen weer door de zaal gaan en ik na een heftige nicotine shot weer binnen kom wordt ik hard op mijn schouders geslagen en iemand roept: “Man, het is net of Gallagher zelf op het podium staat”. Lachend worstel ik me weer naar voren om wederom te gaan genieten van de voor mij geweldige cd “Stage Struck”. Dit is namelijk wat de band ons voor gaat schotelen. De camera gaat dan ook even in de hoek en met een grote glimlach op mijn mond laat ik me mee voeren. Op het laatst worden we nog getrakteerd op ‘Big Guns’ om vervolgens over te schakelen naar de kraker van de avond. De eerste noten worden gelijk herkend en de zaal gaat uit zijn dak als met ‘Shadow Play’ het einde van de avond wordt ingezet. Van hier uit sluiten Marcel Scherpenzeel en Barry Barnes aan om via een jamsessie afscheidt te nemen van de inmiddels kokende zaal. Een geweldige afsluiter van een TOPavond in Wijk aan Zee. Als het aan de organisatie ligt wordt het in 2011 uitgebreid met een extra avond op de vrijdag. Laten we duimen dat ze dit voor elkaar gaan krijgen.

Rory Gallagher Tribute

Website Rory Gallagher : www.rorygallagher.com
A Tribute To Rory Gallagher : www.rorygallagher.nl


Ook op Blues Magazine ...