Robin Trower – “What Lies Beneath”
Label: freeworld
Formaat: CD
Datum release: augustus 2009

Robin Trower What Lies Beneath

Robin Trower is een bezig baasje geweest in de afgelopen tijd, terwijl hij toch al een indrukwekkende loopbaan heeft door de jaren heen. Hij begon als ster gitarist in de succesvolle formatie in the sixties Procul Harum, waar hij werkelijk de sterren van de hemel speelde met zijn oh zo mooie riffs in zijn gitaarspel. Daarna ging Trower zijn eigen dingen doen, en zorgde voor menige klassieker in de Sympho en Rock wereld.

Een jaar geleden was hij er weer, maar nu met een andere legende Jack Bruce, en maakt een kei van een album genaamd “Seven Moons”, wat een soort mix was van Hendrix meets Cream, en hoge ogen scoorden. Tesamen besloten zij om dit project live uit te gaan voeren, wat begin dit jaar voor hilarische taferelen zorgde en zijn weerga niet kende. De mannen leken elkaar perfect aan te voelen, en onlangs kwam het optreden op CD en DVD uit, tot vreugde van velen onder ons. (Binnenkort meer over deze live CD / DVD op BluesMagazine)

De volgende stap was het dubbel live album waar hij gewoon zijn eigen ding weer doet, nl. een mix van Fusion, Rock, Blues en meer, en dat album sloeg ook aan, ondanks dat de productie en het geluid te wensen over lieten.

Nu dan is er het nieuwe album “What Lies Beneath”, en wederom levert onze vriend een waarlijk pronkstuk af gevuld met hetgene waar hij goed in is, nl. hemelsche sferische ballad achtige stukken soms met vocals en soms instrumentaal, maar allemaal voorzien met de kenmerken van deze grote artiest. Mooie riffs ala Hendrix, en composities ala Tod Rundgren en vooral een heel eigen stijl komen voorbij op een fantastische nieuwe schijf, waarin het alleen maar genieten is, en je constant verbazen over de kwaliteit die deze man levert.

Sommige nummers hadden best naar mijn idee door Bruce gezongen kunnen worden, en wie weet gebeurt dat ook nog eens? Het zou mij niet verbazen. Sympho trekjes van de bovenste plank. Een nummer wat uit 2 delen bestaat als “As You Watch Each City Fall” is werkelijk van ongekende schoonheid. Ook de gezongen tracks mogen er wezen, en klinken soms wat als David Bowie maar ook David Sylvian qua stem geluid. De nummers hebben echter qua opbouw ook wat weg van Mr. Todd Rundgren, en de gitaar loopjes zijn zo vreselijk mooi en kunstig en een genot om te horen. Er staat ook Blues op, maar dat is zeker niet het ding waar het in dit album om draait, nee Trower laat zien wie hij is, in allerlei vormen van muziek maken, zelfs Oosters komt voorbij, en elke track heeft iets zeer unieks, en dat komt zeker ook door de zeer subtiele begeleiders. “Time And Emotion” ook weer zo een juweeltje en afluiter “Find a Place” kabbelt heerlijk weg in het duister.

Mooi – Mooist , Groot en ook Groots kunnen we gerust wel stellen. Trower is here to stay!, gelukkig maar, want zo zijn er niet veel kan ik je melden- klasse! Laat je verwennen!
(Frank van Engelen)

Tracks:
01. Wish You Were Mine
02. What Lies beneath
03. As You watch Each City fall part 1
04. As You Watch Each City fall part 2
05. Freefall
06. Once The spell is Broken
07. Sleeping On The Moon
08. Time And Emotion
09. Skin And Bone
10. Buffalo Blues
11. Find A Place

Website Robin Trower : www.robintrower.com


Ook op Blues Magazine ...