Nadat iedereen jarenlang heeft moeten gissen hoe de legendarische Robert Johnson er uitgezien zou moeten hebben zijn er in de 80er en 90er jaren twee foto’s van hem opgedoken. De eerste foto, uit een fotostudio, ziet men Robert Johnson in een (geleend) pak zittend op een stoel. De tweede foto is gemaakt in een foto-automaat, waarop hij staat afgebeeld met een sigaret in zijn mond en zijn lange dunne vingers die de gitaarhals omsluiten.

Robert Johnson

Robert Johnson

Robert Johnson

Robert Johnson

Robert Johnson ? & Johnny Shines ?

Robert Johnson ? & Johnny Shines ?

Er schijnen meer foto’s van hem te bestaan en één ervan zou nu in de openbaarheid zijn gekomen. In eerste instantie werd beweerd dat het bij de tweede persoon op de foto om blueszanger Johnny Shines zou gaan, maar hierover schijnen nog twijfels te bestaan.

De foto is via eBay gekocht door gitaarexpert en zakenman Steven “Zeke” Schein voor een bedrag van $ 2.000,-. Er blijven natuurlijk altijd twijfels of de gitarist op de foto echt Robert Johnson is. De foto is inmiddels getoond aan Johnson’s bluesmaatje Honeyboy Edwards, Claud Johnson (Robert’s zoon) en diverse anderen.
De grootste hoop is gevestigd op Lois Gibson, een forensisch expert die voor het Houston Police Department en de F.B.I. werkt. Door de gelaatstrekken (voorhoofd, ogen e.d.) van de bekende foto’s te vergelijken met het nieuwe exemplaar heeft zij verklaard dat dit haast zonder enige twijfel de derde foto van Robert Johnson is.

Nieuwe foto Robert Johnson ?

Nieuwe foto Robert Johnson ?

Nieuwe foto Robert Johnson ?

Nieuwe foto Robert Johnson ?

Om alle twijfel weg te nemen zal nu de foto zelf nog worden onderzocht. Als men kan vaststellen dat deze niet na 1938 (jaar van overlijden van Johnson) is afgedrukt dan is men wat dat betreft nog een stap dichter bij de oplossing.

Nu is het nog wachten op de vrijgave de overige foto’s die volgens de geruchten nog zouden moeten bestaan.

(met speciale dank aan Eric Campfens / boosboss.punt.nl )


Ook op Blues Magazine ...