Robben Ford – “Soul On Ten”
Label: Concord Records
Formaat: CD
Datum release: augustus 2009

robben-ford_soul-on-ten

Door de jaren heen heeft Robben Ford zich met zijn Blues-Jazz stijl tot een bijzonder gewaardeerd en virtuoos gitarist ontwikkeld.
Sinds 1972 heeft hij meer dan 20 albums uitgebracht en speelde hij met Miles Davis, Joni Mitchell, the Yellow Jackets en zelfs Little Feat.
Kortgeleden was de release van de nieuwste live album op Concord Records die de naam “Soul On Ten” draagt.
Dit voornamelijke live-album werd gedurende twee nachten in april van dit jaar opgenomen in The Independent in San Francisco. Ook zijn 2 nieuwe studio-opnames “Don’t Worry About Me” en “Thoughtless” aan de CD toegevoegd die niet dezelfde energie als de live nummers hebben, maar toch leuke toevoegingen zijn.

De band bestaat uit de uitstekende muzikanten Travis Carlton (de zoon van) op bas en de Griekse slagwerker Toss Panos die hem ook regelmatig flink uit de broek mogen laten hangen, zeker in de 11. minuut 11 durende uitvoering van “Nothing to Nobody”. Een hele verrijking van het bandgeluid is de bij tijd en wijlen toegevoegde Hammond B3 van Neal Evans en dat maakt het feest alleen maar nog groter.

Het live-gedeelte op het album opent met een funky “Supernatural” van het gelijknamige album uit 1999, het wah-wahpedaal wordt stevig bepoteld en ik moet zeggen dat Robben zeer goed bij zangstem is, in het verleden was zijn hoge tenor vrij dun van klank en kon dit nooit zo lang boeien, gelukkig is dit veranderd.
Er is ook gekozen voor een paar covers, Willie Dixon’s “Spoonful”; waarom vraag je in vredesnaam af want wie heeft dit nummer sinds Willie het in 1960 gebuurtjeleend heeft van Charly Patton’s “Spoonfull Blues” niet opgenomen, nou vooruit dan maar Robben geeft er een heel eigen slinger aan, zo ook “Please set a date” die we kennen we van Elmore James dat wordt gespeeld met een grote dosis felheid is één van duidelijke hoogtepunten van het album dat ook wel gezegd kan worden van de instrumental “Indianola”.

Een bijzonder gevarieerd Live- album met subliem gitaarspel heeft Robben Ford met “Soul on Ten” afgeleverd, recht toe recht aan Blues, Funky stuff, een Jazzy Ballad waar hij rustig in zijn solo 2 extra maten toevoegd, verder kom je ook geef hem van jetje in 7/8 maatsoort tegen en de nodige covers waarbij zelfs Jimmy Reed geloof ik ook nog om een hoekje komt kijken.

Helemaal terecht trouwens dat het tijdschrift Musicus hem heeft betiteld als één van de “100 grootste gitaristen van de 20ste Eeuw.“
(Tom Moerenhout)

UNIEKE KANS: DOE MEE EN MAAK KANS OP DEZE NIEUWE CD VAN ROBBEN FORD !

BluesMagazine.nl mag in samenwerking met Concord Records een drietal CD’s weggeven van Robben Ford – Soul On Ten! Interesse? Stuur dan snel een mailtje naar win@bluesmagazine.nl met als onderwerp “Robben CD Actie” om kans te maken op deze release. Vergeet niet je volledige NAAM en ADRES te vermelden!!
Deze actie loopt tot 15 november 2009, winnaars worden via de mail op de hoogte gebracht!
Over de uitslag van deze actie kan niet worden gecorrespondeerd!

Hoewel Robben Ford geen onbekende naam is in de blueswereld, staat hij toch voornamelijk bekend om zijn muzikale uitstapjes. Met zijn uiteenlopende achtergrond (zo speelde hij onder meer samen met Miles Davis, Charlie Haden en Keb’ Mo) heeft hij zichzelf ontwikkelt tot een guitarist extraordinaire die een intrigerende smeltkroes van verschillende muziekstijlen weet te brengen. Ook op zijn meest recente release, Soul on Ten, overtuigt hij met zijn gelikte mix van blues, rock en jazz, getopt met soulful vocalen.

Het is inmiddels zijn vierde productie onder het Concord Music Group embleem. Na studioproducties Blue Moon (2002), Keep on Running (2003) en Truth (2007) wordt met Soul on Ten (2010) een live album gepresenteerd. Met acht van de tien tracks opgenomen in The Independent in San Fransisco en de overige twee tracks live in de studio weet Ford als nooit te voren zijn muzikale ervarenheid tentoon te stellen. Voor een enthousiast publiek brengt hij een uiteenlopend repertoire van zijn eigen klassiekers, waaronder het swingende Nothin’ to Nobody, het instrumentale Indianola en het soepele krachtstatement Earthquake, met veel verve ten gehore.
Dat tevens duidelijk moge zijn waar zijn roots liggen blijkt uit zijn waardige eerbetoon aan de Chicago blues. Krakend brengt hij een persoonlijke interpretatie van Willie Dixon’s Spoonful, die net zo enerverend en trendsettend lijkt te zijn als het origineel. Ook zijn medley van Elmore James’ Please set a date en Jimmy Reeds’ You don’t have to go getuigd van een hoge mate van creativiteit en vindingrijkheid in zijn muziekspel. Het blijft echter niet bij eigen en andermans’ klassiekers. Enkele nieuwe nummers worden op deze plaat ook richting de trommelvliezen gestuurd door het blueskwartet van Ford.

Al met al maakt dit dit album een kersvers getuigschrift van de (blues)grensoverschrijdende kunde van Robben Ford. Met zijn melodische, fusionesque solocapriolen blijkt dat hij zich ook live staande kan houden tussen de bluesgrootheden. Voor de onbekenden biedt dit album twee warme armen voor een welkom ontvangst. Voor de trouwe fans betekent het een ijzeren greep waar zij nimmer uit los zullen komen.
(Thomas de Ruiter)

Tracks:
01. Supernatural
02. Indianola
03. There¨ll Never Be Another You
04. Spoonful
05. Nothin¨ To Nobody
06. Please Set A Date
07. Earthquake
08. How Deep In The Blues
09. Don¨t Worry ‘Bout Me
10. Thoughtless

Bandleden:
Robben Ford: guitar, vocals; Neal Evans: B-3 organ (1-9); Travis Carlton: bass (1-9); Toss Panos: drums; Larry Goldings: B-3 organ (10); Jon Button: bass (10); Karl Denson: saxophone (9).

Website Robben Ford : www.robbenford.com


Ook op Blues Magazine ...