Richie Kotzen – “Peace Sign”
Label: Columbia Music Entertainment
Formaat: CD
Datum release: september 2009

Richie Kotzen Peace Sign

Richie Kotzen werd geboren op 3 februari 1970 in Reading Pennsylvania, Verenigde Staten, begon op 7-jarige leeftijd met het bespelen van de gitaar en wordt thans gewaardeerd als een bijzonder virtuoze gitarist en componist.
Hij ontwikkelde zich als een zeer snelle solospeler en werd al vroeg ontdekt Mike Varney en bij zijn platenlabel Shrapnel Records kwam hij onder contract.
Op 19-jarige leeftijd neemt hij zijn eerste volwaardige album op. Zijn virtuositeit blijft niet onopgemerkt en hij bracht na een behoorlijke stapel CD’s ook enkele gitaar-instructievideo’s uit en staat geregeld in de toonaangevende gitaar-magazines. Ook heeft hij nog even in de hit-groep Mr. Big gezeten.

Wat meer mensen niet weten is dat de man ook over een dijk van een stem beschikt, iets dat mij ontzettend blijft boeien, eerlijk gezegd nog meer dan zijn gitaarspel want af en toe ontaard dat wel eens in behoorlijk snarengefiets waarvan je denkt hoe verzin je het…
Zijn voornaamste invloeden zijn buiten Jimi Hendrix , classic bands als Cream, Bad Company maar ook Motown en Soul wat een vreemde mix in zijn stijl geeft, Funky, Rhythm & Blues maar zeker ook Rock en Blues.
Dat hij ook behoorlijk kundig is met de basgitaar en de drums kan je vooral op zijn laatste CD’s horen en ook op de bij dit artikel horende You Tube clip.

Het meest opvallende in zijn Discografie is de in 2006 uitgebrachte zwartgallige “Into the Black”, je moet diep in de relatieproblemen zitten wil je zo’n album kunnen maken, wat een intensiteit en een soul hebben die songs.

Tot mijn grote verrassing leende Richie zijn soulvolle stem ook aan het project van Wilson Hawk in de vorm van de CD “the Road”, 11 geweldige songs opgenomen in de traditie van de oude Soul en Rhythm & Blues met als voorbeelden Otis Redding, Sam & Dave en Al Green.

In Nederland is Wilson Hawk’s “the Road” behoorlijk onbekend maar liefhebbers van dit genre ga eens luisteren op http://www.myspace.com/wilsonhawk en geef me maar eens ongelijk.

Sinds kort ligt er weer een nieuw solo-CD van Ritchie in mijn CD speler; “Peace Sign”; ééntje die ik speciaal uit Japan heb laten komen vanwege dat ik het 13e nummer, alleen in Japan als bonus-track op de schijf, ook in mijn bezit wilde hebben; een spetterende uitvoering van de Jackson 5 song: “I Want You Back”, humor in de muziek is broodnodig, je moet er soms om kunnen grijnzen anders gaat iedereen zich teveel serieus nemen, een veel gemaakte vergissing in de muziekwereld.
Op “Peace Sign” 12 en 1 nieuwe geweldige songs, thuis geproduceerd en ingespeeld op alle instrumenten en als het drumwerk wat meer voor gevorderden werd mocht maatje Dan Potruch achter de drumkit plaatsnemen wat de oren ook behoorlijk doen spitsen.

Als promo staat er een prachtig filmpje op You Tube van de song “Paying Dues“

Richie doet de komende maanden een tour door Europa en op zaterdag 14 november 2009 kunnen we hem in de Boerderij in Zoetermeer en op zondag 15 november in de Bosuil in Weert zien en horen. Ik zal er zeker zijn…
(Tom Moerenhout)

Tracks:
01. My Messiah
02. Paying Dues
03. Best Of Times
04. Lie To Me
05. Peace Sign
06. We’re All Famous
07. You Got Me
08. Long Way From Home
09. Catch Up To Me
10. Your Entertainer
11. Larger Than Life
12. Holding On
13. I Want You Back (THE JACKSON 5 cover) (*)

(*) Japanese bonus track

Website Richie Kotzen : www.richiekotzen.com


Ook op Blues Magazine ...